31 mars 2011

Bolognese - sunn hjemmelaget "fast food"




Torsdager er de travleste dagene hjemme hos oss. Mye skal skje på kort tid mellom jobb, barnehage og kveldsaktiviteter. Så vi har dedikert torsdagene til min sønns favorittrett - hjemmelaget bolognesesaus med tilbehør. :)

Jeg lager en stor gryte med jevne mellomrom som jeg fryser ned. Dette gir oss ca 8 middager (to voksne og et barn), så jeg trenger ikke lage denne oftere enn ca annenhver mnd. 

Sausen kan brukes i lasagne eller som suppe (har da i mer væske). Men som oftest koker vi grønnsaker og lager en salat til - enkelt og greit. Når jeg tar ut sausen fra fryseren kvelden før tar det oss bare 10 min å lage middag!

Etter å ha smakt denne for første gang ble det fullstendig uaktuelt å kjøpe spagettisaus på glass eller pose - ikke bare pga e-stoffer og andre ulumskheter, men også pga smaken - denne smaker fantastisk! Den er mild og god, så passer veldig godt til barn. (Er man bare voksne som skal spise den kan man "spice" den opp om man ønsker det). :)

Oppskrift på Bolognese-saus:
  • 4 løk
  • 1 bunt stangselleri
  • 6 store gulrøtter (noe av det kan byttes med sellerirot for færre karbohydrater)
  • 6 ss olivenolje (eller kokosolje)
  • 8 fedd hvitløk
  • 1200 gram karbonadedeig (3 pakker) eller kjøttdeig
  • 10 bokser hermetiske tomater (à 400 g)
  • 1 ss oregano
  • salt og pepper
Finhakk løk, stangselleri og gulrøtter og legg dem i en stor kjele. Surr dette blankt i oljen. Grovhakk hvitløk og tilsett. Ha oppi karbonededeig og bruk en sleiv el lign til å dele opp mens den surrer med. Når mesteparten av karbonadedeigen er lysebrun, tilsett tomtatene. Rør om. La det putre i minst en time. Rør om innimellom. Tilsett vann underveis om det blir for tykt. Ha i oregano til slutt og la det trekke med de siste 10 min. Smak til med salt og pepper. Fordel i bokser og frys ned.

Serveres feks med kokte grønnsaker eller grønnsaksmos, eller bruk sausen som basis for suppe eller lasagne.

Oppskriften fant jeg i denne.

Næringsinnhold: 25 gram karbohydrater per middag (som passer til 2 voksne og 1 barn).

29 mars 2011

Vår ute og vår i magen :)


Er det ikke fantastisk med vår?? Egentlig er jeg et høstmenneske.. Jeg eeelsker når det blir kaldere i været, høstfargene kommer og det at livet faller tilbake til hverdagen etter en god og avslappende sommerferie. MEN etter denne lange, og til dels ufyselige vinteren er det EKSTRA deilig med varmegrader og vår i lufta.

I magen er det også litt vår - der vokser det nemlig et lite knøtt.. I følge ultralydmannen blir det visst en jente. :) (..veldig koselig siden vi har en gutt fra før). Så på tross av bekkenløsning, lite energi, vondt både her og der - det er verd det! Vi gleder oss veldig til familieforøkelsen som kommer i juni :). Skal bare komme meg gjennom denne våren først.....

Og vår i magen på enda en måte...: - jeg gleder meg til en vår med bedre kosthold, ikke noe sukker og masse gode næringstoffer for kroppen - og for lille bebissen i magen - jeg spiser jo tross alt for begge to nå.. :). (Jeg gremmes med tanke på hva jeg spiste sist jeg var gravid...skrekk og gru!)

Et sikkert vårtegn er at barnehagen er mye mer ute med barna. I dag ville først ikke 2-åringen vår bli med hjem.. Hvorfor være med hjem når de hadde det så gøy ute?? :D Godt det blir mye mer ute-leking i tiden som kommer! :)

God vår alle sammen! :)

Juice med brokkoli, stangselleri og appelsin


Har litt vondt i halsen, så i tillegg til å spise masse C-vitaminer tenkte jeg at det var lurt med en god grønnsaksjuice!

Jeg brukte:
  • en stor neve brokkolibuketter
  • 2 stenger stangselleri
  • 2 appelsiner
  • 0,5 ts Kamut hvetegress (jeg er litt forsiktig med mengden siden jeg er gravid)
Skrell appelsinene, skyll brokkoli og og stangselleri og kutt alt i passende biter. Hell i glass og ha i Kamut hvetegress. Bland gjerne inn pulveret med en melkeskummer så slipper du klumper. :)

Juicen ble søt, men ikke så syrlig som feks grapefruktjuicen min. Med andre ord; den smaker mer som mat enn som dessert. :)

Jeg liker at man kan spise mye større mengde grønnsaker når man putter dem i en juice! Fiber får jeg nok av alikevel - jeg kutter ikke ned på mengden grønnsaker jeg spiser ellers selv om jeg får i meg en del ekstra grønnsaker i juice. 

Hvis noen har noen gode råd til hva man kan drepe en gryende forkjølelse med, legg gjerne igjen en kommentar! :)


28 mars 2011

Det er det indre som teller!

Jeg blir litt mobbet for tiden. Min forrige hobby var nemlig kakebaking - og enda viktigere kakepynting! Så nå syns de det er litt festlig at jeg har gått fra en særdeles usunn kakebakings- og kake-SMAKINGS-hobby, til en 'hobby' (la oss nå håpe det kan gå fra hobby til livsstil etter hvert!) med fokus på at alt skal være så sunt som mulig. Og jeg ler jo litt jeg også - jeg har jo på en måte gått fra den ene enden av skalaen til den andre.. :D

Før skulle kaker (i tillegg til å smake godt) være vakre å se på, kreative og unike! Nå derimot skal kaker skal være sunne, sukkerfrie, uten hvetemel - og utseendet har minimalt å si! :)

Kaker den gang:






Vakre på utsiden, men fyllt med sukker, fint hvetemel og usunt fett. Ikke akkurat "mat" som gir kroppen energi og overskudd...!


Kaker nå:

Raw sitronkake

Raw jordbær og bringebærkake


Mandelbunn med sjokoladeglasur

Sunne risboller
Ikke spesielt fargesprakende og i grunnen ganske kjedelige å se på. Men inneholder sunt fett, sunn søtning, og gode næringstoffer! Og blodsukkeret oppfører seg særdeles fint etter et kakestykke eller flere av disse - man blir hverken trøtt, gretten, eller får vond i magen.. Og ingen sukker-hangover neste dag!

Det er jo det indre som teller - er det ikke? :)

27 mars 2011

Mandelbunn med sjokoladeglasur


Til søndagskaffen i dag lagde jeg en mandelbunn med sjokoladeglasur på. Inspirasjonen kom herifra, men lagde min egen versjon. :)

Kaken er helt sukkerfri, melkefri og glutenfri, og smaker veldig godt! Jeg er helt overlykkelig over alle oppskrifter på kaker og godis som er sunne, og som i tillegg ikke tøyser med blodsukkeret. Det er jo nesten for godt til å være sant! Det blir definitivt mer testing av lignende oppskrifter framover!

Oppskrift på mandelbunn:
(Produktene med link kan skaffes her. Bruker du koden BIX900 første gang du bestiller fra iHerb får du 5 dollar i rabatt).

Sånn gjør du:

Sett ovnen på 180 grader. Ha mandlene i blender og kjør til de er finmalt. Pisk eggehvitene sammen med xylitol og stevia. Bland forsiktig inn mandelmassen og så sirupen til slutt. Ha i kakeform og stek i 12 min (tiden kan variere noe fra ovn til ovn). Avkjøles så mens du lager glasuren. 

Glasur:

Man kan smelte ca 75 g mørk sukkerfri sjokolade (minst 70 %) og ha denne på. Eller lag din egen glasur:
Varm opp kokosoljen til alt er smeltet. Ha i resten (bortsett fra kokosmasse). Viktig å smake til underveis til du finner en smak du liker! Når glasuren avkjøles vil den bli tykkere. Når den har fått ønsket konsistens, ha dem på kaken. Dryss over kokosmasse og server!


Bananpannekaker




Oppdatering: Disse spiser jeg sjelden nå når jeg har gått over til et lavkarbokosthold. Men min sønn spiser ikke strengt lavkarbo og dette er noe av det beste han får!


Dagens lunch ble bananpannekaker!.

Oppskrifen fant jeg i "Kjernesunn familie, sånn gjør du det", (der kalt bananbomber) men jeg har endret den litt. De er som en slags hybrid mellom amerikanske pannekaker og lapper, men med bare sunne ingredienser! De er min sønns desiderte favoritt - han spiser til det er tomt! De er gode med feks hjemmelaget syltetøy, men vi spiser dem uten noe på da de smaker veldig godt i seg selv! Har man noen igjen kan de gjerne brukes som dessert med feks litt agavesirup og en dæsj kokoskrem.


Min oppskrift på bananpannekaker:
ca 8 pannekaker
20-30 min
  • 2 dl havregrøtsrester (eller kokt fullkornsris / kokt quiona)
  • 3 egg
  • 3 dl bokhvetemel (eller annet grovt mel)
  • 1 ts kanel
  • 1 ts kardemomme
  • 2 store bananer
  • 2 ss kokosolje
  • 1 ts bakepulver
  • 1 ts salt
  • 1 ss proteinpulver (kan utelates)
Bland moste bananer med egg og smeltet olje. Bland i resten - deigen skal ha en tykk og seig konsistens uten å være klissete. Stekes i varm stekepanne med kokosolje. De skal ha samme størrelse som amerikanske pannekaker. 

Spises varme som de er (det gjør vi), eller ha på kanel, carobpulver, hjemmelaget sukkerfritt syltetøy, eller peanøttsmør.

De er like gode kalde - så fine å ha med seg på tur, enten ute i det fri eller som snacks for barna i baksetet på en lang biltur.


26 mars 2011

Egg - en næringsbombe!


Her i huset spiser vi mye egg. En gjennomsnittlig nordmann spiser 1/2 egg per dag - vi ligger nok over det!

Dagens lunch var 3 stekte egg (er tom for kokosolje så stekte dem i olivenolje på svak varme). I tillegg hadde jeg en enkel salat av agurk og paprika og hadde en liten neve mandler ved siden av. Man blir utrolig god og mett av egg! Jeg var ikke sulten igjen før mange timer senere.

Prior.no om egg:

Egg gir oss en lang rekke næringsstoffer; ja, de aller fleste stoffene menneskekroppen behøver er til stede i egget!

Protein
Proteinet i egg er av svært god kvalitet. Aminosyre sammensetningen i eggprotein er svært lik proteinet i menneskekroppen, og vi sier derfor at det har høy "biologisk verdi".

Fett
Fettet i egg er samlet i eggeplommen. 30 % av plommens vekt er fett, og dette fettet har evnen til å binde annet fett. Denne egenskapen som emulgeringsmiddel utnytter vi når vi lager majones. (Min majonesoppskrift finner du her)

Karbohydrat
Det finnes nesten ikke karbohydrat i egg.

EGG-vitaminer: 
A, B, D, E og K-vitamin. Av B- vitaminer finnes det hele 8 forskjellige og alle er til stede i egget. Vitamin B finnes som riboflavin, niacin (kun i hviten) og tiamin (kun i plommen). Vitamin A og D finner vi i relativt store mengder i plommen. Karoten, fargestoffet som også er i gulrøtter og som omdannes til A-vitamin i kroppen, gir plommen den gule fargen. D- vitamin er ekstra vanskelig å få fra kostholdet ellers, så eggets bidrag teller ekstra her! Ikke rart at egget blir kalt "Naturens egen vitaminpille"! Men NB: Må ikke svelges hele!

EGG-mineraler og sporstoffer:
Jern, kalsium, natrium, kalium, magnesium, fosfor, sink og selen. Jern teller litt ekstra i egg, fordi kvinner lett får for lite jern fra det øvrige kostholdet.

EGG-proteinet - verdens beste for kroppen!
Proteinene i matvarer har svært forskjellig verdi for kroppen, eggets er den beste. Eggets samlede protein likner mest på kroppens eget protein. Derfor sier vi at egget har den beste proteinkvalitet for menneskekroppen.

Egg har mye umettede fettsyrer
Liksom kylling og kalkun har også egg en høy andel umettede fettsyrer; og er dermed sunnere, for eksempel hardkokt som pålegg, enn for eksempel hvitost eller spekepølse. Egget gir også færre  kalorier.


Så hva med kolesterolet? 

Jeg vokste opp med at man kunne spise maks et egg om dagen pga kolesterolet. Men studier viser at kolesterolet i egg har liten virkning på kolesterolet i kroppen (et søk på google finner mange artikler om det). Så ingen grunn til å ikke spise egg pga det med andre ord!

Noen tips:
  • Putt et egg i smoothien, så økes proteininholdet (jeg gjør ofte det - jeg syns ikke proteinpulver gir noen god smak i smoothies)
  • Kok egg på bål i påsken! 
  • Ha med et egg eller to som mellommåtid. Det både smaker godt og gjør magen god og mett fram til middag. 
  • Lurer du på om egget i kjøleskapet er kokt eller ikke? Snurr det på kjøkkenbenken; snurrer det fort er det kokt, snurrer det sakte er det ikke kokt. :)

25 mars 2011

Hjemmelaget SUNN sjokolade!



Jeg har laget hjemmelaget sjokolade for første gang - og jeg må si - det var jo forbausende enkelt!

Jeg hadde forberedt meg litt på forhånd: Jeg har handlet sjokoladeingredienser på www.iherb.com, kjøpt siliconformer, og lest meg litt opp på hvordan man gjør det. Mjuuugly har mange gode tips her som kan være greie å lese før man setter i gang. Jeg fulgte hennes råd og slumpet i vei uten å måle og veie noen ting, sånn at jeg kunne finne noe jeg syns smakte godt. Og om jeg kan få si det selv - de ble VELDIG gode! (Og min kjære mann syns det er den beste sjokoladen han har smakt - noensinne!!). :)

I utgangspunktet trenger man kun kakaosmør, rått kakaopulver og søtning. Alt annet er valgfritt for å tilpasse smaken.

Jeg brukte:
Jeg smeltet først kakaosmør i vannbad. Så blandet jeg inn kakao til jeg syns fargen lignet på sjokolade. Hadde også oppi carobpulver for å mildne den mørke sjokoladesmaken. Så hadde jeg oppi søtning og litt salt. (For å få ut klumper i pulveret siktet jeg det i).

Når jeg var fornøyd med smaken hadde jeg oppi grovhakkede mandler før jeg helte massen i silikonform. Siden vi hadde tenkt å spise disse nokså kjapt satte jeg dem i fryseren så de skulle stivne raskt. Kan også avkjøles i kjøleskap eller i romtemperatur om man har bedre tid. (Den blankeste sjokoladen får man ved avkjøling i romtemperatur)

Så hvorfor er denne typen sjokolade sunn?
Rå kakao er ubehandlet rå sjokolade. Det vil si at kakaoen ikke har blitt varmebehandlet eller tilsatt noe. All sjokolade vi kjenner lages av kakaobønner, men veldig ofte blir kakaobønnene varmet opp i prosessen. Da forsvinner mye av de gode næringsstoffene. Rå kakao er utrolig sunt. Det er en av verdens sterkeste antioksidanter. (Info hentet herifra)
Man må passe på å ikke varme opp kakaosmøret over 40 grader så man beholder så mange av næringstoffene som mulig. Og for å gjøre sjokoladen ennå sunnere kan man gjerne ha i nøtter eller ulike typer supermat. Og sist men ikke minst - denne sjokoladen er helt sukkerfri - uten noen for for skummel kunstig søtning!

Sjokolade av denne typen påvirker heller ikke blodsukkeret! Dermed greier man helt fint å slutte å spise dem etter noen biter. (I motsetning til vanlig sjokolade der i hvert fall jeg MÅ spise til skålen er tom...)

Og jeg kjenner at for min del kan sjokoladeproduksjon fort bli en ukentlig foreteelse! Deilig å kose seg med litt sunn sjokolade på en fredagskveld - med verdens beste samvittighet!

(Skal du bestille varer via www.iherb.com for første gang sparer du 5 dollar ved å bruke koden BIX900)

Fokuset mitt er i endring!

(Bildet er lånt fra smallworldbeauty.com)

Jeg merker at fokuset mitt er i ferd med å endres. Før fokuserte jeg mest på kalorier, nå fokuserer jeg på å spise så sunt som mulig!

Litt bakgrunnshistorie:

Jeg var alltid tynn da jeg vokste opp. Kunne nærmest spise hva jeg ville uten å legge på meg et gram. Men kostholdet var nok tålig sunt når jeg tenker tilbake. Mine foreldre hadde troen på lørdagsgodt (gjerne barnetime-posen for de som var barn på 70-tallet og husker den...). Og kaker spiste man bare på søndags ettermiddag og i selskap. Brød bakte min mor selv, og middagene var alltid laget fra bunnen av. (Jeg husker fremdeles hvor sjokkert jeg var første gangen jeg oppdaget risgrøt på pose hos en nabo)! Vi spiste fisk til middag flere ganger i uke, og ting som sjokoladepålegg var en sjeldenhet. 

Men det var jo ting ved kostholdet som ikke var bra også - vi drakk saft til middagen hver dag (dog hjemmelaget, men ikke mindre sukker i den av den grunn), mye smeltet smør på potetene og mye honning og syltetøy på brødskivene.

Kosten ble mindre sunn etter hvert som jeg flyttet hjemmefra - med mye nudler og brødskiver med nugatti, og lite frukt og grønt.  Men jeg var fortsatt like slank.. Men når jeg tenker tilbake så var jeg mye trøtt - jeg begynte feks sent i tenårene å snike inn en middagslur hver dag. Energien var gjerne borte når ettermiddagen kom. 

Så rundet jeg 25 og fikk meg bil. Så pga et fortsatt usunt kosthold, og at sykkelen nå fikk stå begynte vekta å krype oppover. Jeg la på meg 12 kg på 3 år før jeg tok affære. Jeg spiste sunnere en periode og vekta gikk litt nedover igjen. 

I årene som fulgte gikk vekta opp og ned med jevne mellomrom. Jeg begynte etter hvert å gå på Grete Roede kurs når våren kom og bikinisesongen nærmet seg. Det funket det! - Selv om et av hovedfokusene mine var: - hvor mye usunt kan jeg spise og fortsatt holde meg inneinfor kaloriene og fortsatt gå ned i vekt? (Må le litt av det nå...) Men jeg ble alltid veldig lei av å telle kalorier, så jeg gikk gjerne på en megasprekk rett etter kurset. Så innen 4-5 mnd etter hvert kurs var jeg alltid tilbake der jeg hadde vært.

Forskjellen på før og nå:

Før: 
  • Mye hvit pasta
  • Lite grønnsaker
  • Mye sukker
  • Iskrem omtrent hver dag
  • Diverse Grete Roede kurs der jeg fokuserte på lettprodukter, mer grønnsaker og fisk, og det å presse inn noe usunt hver dag (gjerne 40 - 60 g iskrem hver kveld, litt etter hvor mange kalorier jeg hadde igjen den dagen)
Nå:
  • Fokus på å holde blodsukkeret stabilt. (Det forhindrer mange katastrofer!) :)
  • Bort med e-stoffer (så med andre ord - bort med lettprodukter og andre ferdigprodukter!)
  • Bort med sukker (og inn med tørket frukt, xylitol, agave nectar, yaconsirup og andre SUNNE alternativer)
  • Lage så mye som mulig fra bunnen av med ferske ingredienser
  • Mer fokus på å leve sunt enn å gå ned i vekt. (Men gjør ikke noe om vekta skulle gå nedover.. Har ca 15kg for mye nå) :)
Mål framover:
  • Teste et helt melke og glutenfritt kosthold i en periode for å se hva det gjør med kroppen og helsa. 
    • Viser det seg at jeg tåler melk godt vil jeg fremdeles begrense inntaket, og supplere med feks havremelk og soyamelk.
    • Tåler jeg gluten godt skal jeg fremeles holde meg unna hvetemel (som inneholder lite av verdi for kroppen) og bruke spelt i stedet. Og i tillegg fortsette med de glutenfrie alternativene som finnes (rismel, kokosmel, mandelmel osv) som gir gode næringstoffer til kroppen. 
  • Spise mer supermat (les om det her) og finne ut hvilke av dem som forbedrer min energi og min helse
  • Lære mer om raw food, og finne oppskrifter både jeg og resten av familien kan like.
  • Når babyen i magen er født og bekkenløsningen er borte vil jeg begynne å trene igjen. 

Inspirasjonskilder:
  • Kjernesunn familie. De viser at det går ann å gå mot strømmen - og forbedre livene til en hel familie på en dramatisk måte!
  • Anita på http://superlivsstil.net/. Å lese bloggen hennes gav meg det puffet jeg trengte for å gjøre noe med de endringene jeg gikk å tenkte på at jeg ville gjennomføre. Hun åpnet også opp en verden med sunn sjokolade og sunn godis. Det at det finnes sunne alternativer gjør det SÅ mye lettere å gi slipp på det usunne! Anita introduserte meg også for Supermat! :) (Må jo i denne anledningen også gi Magne hos VG en stor takk som la ut link til Superlivsstil for noen uker siden!)
  • Gjennom Anita fant jeg en hel bloggverden av folk som har den livstilen jeg ønsker meg. (Mange av disse finner du nede til høyre under "Blogger jeg leser")
  • Min kjære mann, som etter nyttår bestemte seg for å gjøre noe med sin helse. Han begynte å trene 3 ganger i uka og spise mye sunnere. Man kan tydelig se at han har bygget muskler og gått ned i vekt siden da. (For å ikke snakke om at han er i bedre humør, snorker mindre og har mer energi!)
Jeg er ikke i mål - men er veldig optimistisk til at dette er mulig å gjennomføre - og at det kan bli en naturlig del av livet mitt. 

Jeg ønsker virkelig at vi skal være en sunn og aktiv familie, med en livsstil som kan være med å inspirere andre rundt oss. :)


(Bildet er lånt av babyonboard)

24 mars 2011

Sunne vårruller


Jeg har alltid vært en stor fan av vårruller, men har spist det sjelden siden de er frityrstekt. Disse derimot trenger ikke å frityrstekes, og av den grunn er de en mye sunnere variant! De kan fylles med hva du måtte ønske og er geniale både til middag og lunch. 

Dette er jo en variant av vietnamesiske vårruller, men om de bruker sesamfrø og pinjekjerner i Vietnam det aner jeg ikke! :) Men jeg syns det gav en veldig god smak! Så inspirert av Unes vårruller laget jeg min egen versjon:

Hjemmelagede vårruller:
  • hodekål i strimler
  • gulrot i strimler
  • kyllingfilet (jeg liker masse grønnsaker så for meg holdt 1 kyllingfilet til 6 vårruller)
  • fersk chili
  • litt raspet ingefær
  • soyasaus
  • korander (gjerne frisk, men tørket fungerer også fint )
  • sesamfrø
  • pinjekjerner
  • vårrull-rispapir
  • kokosolje til steking
Saus / dip:
  • soyasaus
  • vann
  • sitron (eller lime)
  • litt raspet ingefær
  • hvitløk, opphakket

Sånn gjør du:

Lag dip'en først så får den godgjort seg. Jeg har ikke noen mål å gi deg her, det ble på slump, så smak deg frem til du er fornøyd! (Denne dip'en holder seg veldig godt i kjøleskapet - så om du lager for mye gjør ikke det ingenting! :)

Surr kylling, kål, gulrot, ingefær og chili i litt kokosolje. Ha på soyasaus og evt litt søting (jeg syns det er best uten). Ha oppi sesamfrø og pinjekjerner. 

Dypp et og et rispapir i varmt vann til det er myke. Legg på et fuktig kjøkkenhåndkle. Plasser fyllet på midten, fold hver ende over, brett den ene langsiden over og rull. (Her er en youtube video om hvordan det skal gjøres). PS: Du trenger ikke "lim", de klistrer seg fast helt av seg selv.

Disse spises akkurat som de er uten steking / frityrsteking. De kan spises varme, eller du kan lage dem en stund på forhånd og spise dem kalde, - alt etter hva du foretrekker. Lag mange, så har du til lunch neste dag også. (Legg da feks mellomleggspapir rundt hver av dem, så sikrer du at de ikke klistrer seg sammen til du skal spise dem. Husk å pakke med dip!:)

Næringsinnhold i risark:
Jeg brukte risark som er 16 cm i diameter - de inneholder 5,8 gram karbohydrater per ark



Pr. 100 gram:
Energi: 274 kcal
Protein: 1,9 g
Karbohydrater: 83,5 g
Fett: 0,4 g

Himmelsk fudge



Å lage hjemmelaget sunn fudge er enkelt og smaker etter min smak mye bedre enn tradisjonell fudge! Den har en mild smak som passer både voksne og barn, og den oser av god samvittighet! Den inneholder vitamin A og E, kalsium, betakaroten og antioksidanter. I tillegg inneholder den masse sunt fett som er godt for både hjertet og hjernen! Kanskje noe å lage til fredagskvelden?

I går hadde jeg altså endelig tid til å teste Unas fudge. Jeg hadde ikke nøyaktig samme ingrediensene i hus, så her en min versjon:

Oppskrift på hjemmelaget sukkerfri fudge:
Tar ca 50 min (inkl 30 min i kjøleskapet)
Blir til 48 biter (ca 2 x 2 cm)
  • 5 dl mandler (til mandelsmør)
  • 1 dl kakaopulver (gjerne rått)
  • 2 ss smeltet kokosolje
  • 0,3 dl agave nectar eller yaconsirup (NB: med yaconsirup får man et enda mer næringsrikt resultat. Nederst i dette innlegger skriver jeg litt om egenskapene til yaconsirup)
  • 1,5 ts salt
  • 1 dl hakkede tørkede aprikoser
  • 1 dl hakkede rosiner (eller bruk gojibær eller tranebær)
  • 1 dl grovhakkede mandler (eller annen type nøtter)
(Skal du bestille noe fra iHerb.com for første gang benytt gjerne koden BIX900 så får du 5$ i rabatt)

Oppskrift på mandelsmør:

Ha 5 dl mandler i foodprosessor. Den må kjøres i hvert fall i 10-15 min (kommer ann på foodprosessoren). Stopp den nå og da for å dytte massen ned fra kantene. Når massen begynner å samle seg til en ball, kjør i 5 min til så mandlene slipper fettet. Når massen ligner på en litt mykere variant enn peanøttsmør er det ferdig. (Mandelsmør kan også bruker til feks pålegg. Da kan man tilsette littegrann salt om man ønsker det. Oppbevares i kjøleskapet.)

Slik lager du fudge:

Rør alle de andre ingrediensene inn i mandelsmøret. Dekk feks en liten ildfast form eller lign med bakepapir og press massen nedi. Skal være ca 1 cm tykk. Sett inn i kjøleskapet i minst 30 min. Skjæres i firkanter før servering. 

Enjoy!

23 mars 2011

Grapefruktjuice med gulrot og ingefær


Dette er definitivt min favorittjuice for tiden! Den er oppkvikkende og inneholder blant annet vitamin A og C. Og det beste av alt - den tar alt som heter søtsug (som jeg foresten har mindre av nå når jeg har kuttet sterkt ned på vanlig sukker). Og - man må jo bare elske fargen! :)

Til et glass trenger du:
  • 1 grapefrukt
  • 3 store gulrøtter
  • 1 cm ingefær (eller 2 cm om du liker den god og sterk!)
Skrell grapefrukten, vask gulrøttene og skrell ingefæren. Kutt grapefrukt og gulrøtter i passende biter og kjør alt i juicemaskin. Drikkes med en gang!

Oppskriften fant jeg her

22 mars 2011

Frøknekkebrød

Jeg bakte disse knekkebrødene i dag, og min mann har allerede bestillt mer! Det finnes utallige oppskrifter på knekkebrød, og denne fant jeg her - takk Fragola!.(Jeg har endret saltmengden i forhold til orginaloppskriften).

Oppskriften er glutenfri og inneholder masse sunne næringstoffer! Som jeg skriver om her er bla. linfrø bra for benbygning og hjertet, motvirker brystkreft hos kvinner og prostatakreft hos menn, og er bra for hud, hår og negler! 

Oppskriften:
  • 2 store egg (kan erstattes med lik mengde vann)
  • 2 dl solsikkefrø
  • 2 dl gresskarfrø
  • 2 dl linfrø
  • 2 dl valnøtter
  • 1 ts havsalt 
Sett ovnen på 180 grader. Ha oppi det tørre i foodprosessor og kjør en stund for å knuse frøene. Ha oppi egg (eller vann) og kjør det til en deig, Kjevle deigen ut på en bakeplate mellom to ark med bakepapir. Ønsker du tynnere knekkebrød fordel massen på to brett. Del opp med pizzakutter og stek i 15 - 20 min. Er de ikke tørre da sett døra på gløtt og stek på 100 grader til de er tørre.

Næringsinnhold:

  • Hvis du deler opp i 16 knekkebrød er det 1,7g karbohydrater per knekkebrød.
  • 4% karbohydrater, 19% protein, 77% fett

Enjoy!

Hjemmelaget havremelk


I dag laget jeg havremelk! (Laget halv oppskrift denne gangen, derfor halvfull flaske). Så her står den og koser seg ved siden av ICA havremelk, som er min og min sønns favoritt havremelk fra butikken. Den hjemmelagede melken ligner veldig på ICA havremelk i smak, men er selfølgelig ikke tilsatt kalsium og vitaminer. Så planen er foreløbig å fortsette med begge parallelt. Og jeg kan IKKE skylde på at jeg ikke har tid - dette tar 5 minutter! (Oppskriften fant jeg her, men har brukt litt mer søtning og salt. Syns den smaker bedre da)

Oppskrift på hjemmelaget havremelk:
Gir 1 liter melk
Tar 5 min å lage
  • 2 dl store ukokte havregryn
  • 4 tørkede dadler uten stein (kan gjerne være bløtlagt 1 time, men ikke nødvendig)
  • 1 ts yaconsirup eller annen ekstra søtning (kan utelates)
  • 1 l kaldt vann
  • 1 - 2 krm salt (smak deg frem)
Ha alt utenom vann i blender, tilsett ca 1/3 av vannet og kjør til alt er blandet. Hell oppi resten av vannet og blend litt til. Har du god blender kan alt helles i samtidig.

Hell gjennom en sil, evt m kjøkkenhåndkle oppi om man vil ha med minst mulig havre. (Jeg brukte bare sil her siden jeg bruker melken mest på frokostblanding / havregrøt, men den går helt fint å drikke rett fra glass sånn også!).

Oppbevar i kjøleskap feks på flaske. (Disse fra Ikea er veldig greie - og billige!)

Man får 4-5 ss med masse igjen etter avsiling. Kan gjerne brukes i feks en brøddeig / knekkebrød.

Husk at det samme gjelder her som med havremelk kjøpt i butikken - melken må ristes før hver gang den brukes.

Enjoy!

21 mars 2011

Enkel jordbærdessert


Jeg elsker jordbær, og vi har ofte dårlig tid på ettermiddagene. Så denne desserten er perfekt for meg. :) Er glad for at Anita på Superlivsttil introduderte meg for kokoskrem! Det er et veldig smakfullt alternativ til fløtekrem! (Hvis du lurer på hvorfor jeg ikke spiser fløte: her skriver jeg bla. litt om hvorfor vi kutter ut melkeprodukter nå i en periode.

Oppskrift:
(5-10 min)
  • Ønsket mengde frosne jordbær
  • 1- 2 ss vann per porsjon
  • ca 3 ss kokoskrem per porsjon (det er den tykke massen man skraper ut av bunnen/toppen i en boks med kokosmelk)
  • Søtning etter ønske (jeg brukte Bjørkesøt på jordbærene og en mikroskopisk mengde steviapulver i kremen. 
  • Kokosmelk på boks (en boks inneholder nok krem til 2-3 porsjoner)
Ha vann og søtning oppå jordbærene (vann kan utelates, men det gir litt mer væske til jordbærene - noe jeg syns er veldig godt!) Tin så jordbærene i mikrobølgeovn. Jeg syns de smaker best om de ikke er helt tint.

Skrap ut kokoskrem fra bunnen av kokosmelkboksen. Ha i litt søtning og visp - evt bare rør sammen om man ikke trenger kremen så stiv. (Hvis du lurer på hva du skal gjøre med resten av kokosmelken - bruk den feks i smoothie.) :)

Ha jordbær i serveringsskåler og fordel kremen. Serveres straks!

Torsk på purreseng


Dette er en enkel og rask fiskemiddag som smaker kjempegodt! Opprinnelig oppskrift fant jeg her, men har modifisert den til å passe til et melkefritt kosthold. Dette er en av favorittene her i huset!


Oppskrift:

4 porsjoner
30 min
  • 800 g  torskefilet (seifilet kan selfølgelig også brukes!)
  • 1  purre
  • 3 dl soyamelk (Go green inneholder bare 3 g kh per 100g) Eller bruk kremtfløte. 
  • 2 ts  karri
  • 2  hardkokte egg
  • 2  tomater
  • 2 ss  kokosolje til steking (eller meierismør)
  • 1 ts  salt
  • 1/2 ts  pepper
  • 2 ss  gressløk

Sett eggene på kok. Skal bli hardkokte så kokes i ca 10 min om du ikke bruker eggekoker. (Et tips: Vi pleier alltid å koke opp ekstra egg som vi spiser til lunch, på brødskiva el. lign. Da har vi alltid noen liggende.) Eggene skal deles i båter når de er ferdigkokt.

Skjær fisken i terninger. Vask og skjær purren i ringer og finhakk tomater og gressløk. Smelt kokosoljen i gryten / stekepannen og surr purren blank. Ha i soyamelk/kremfløte og karri og varm den opp. Ha oppi fisken og la det trekke i 10 min på svak varme. Ikke rør i gryten - da fliser fisken seg!


Smak til med salt og pepper. Dryss over tomat, gressløk og legg eggebåtene oppå. (Bildene er uten gressløk)


Server med det du har lyst på!

Næringsinnhold:

  • 17,23 g kh for hele gryta
  • 5 % karbohydrater, 53 % proteiner, 41 % fett

Enjoy!


20 mars 2011

Rask frokostblanding!


Oppdatering: For lavkarbo musli se her eller her


Min favorittfrokost er frokostblanding med hjemmelaget syltetøy og melk, og gjerne et kokt egg ved siden av. (Jeg bruker havremelk nå når jeg prøver å kutte ut all kumelk i en periode). Jeg har et ønske om å kunne variere litt mellom min elskede kornblanding og andre ting - som feks en sunn og nærende frokostsmoothie nå og da. Men helt ærlig sliter jeg litt der, smoothiene mine blir heller inntatt på kvelden... Men - jeg har en stund laget min egen frokostblanding, så jeg har i hvert god kontroll på hva jeg får i meg. Det er uansett ingen grunn til å kjøpe dette - det tar 5 min å lage!. :)

Her er min blanding:
  • 10 dl store havregryn
  • 2 dl soyaflak
  • 1 dl havrekli
  • 1 dl linfrø
  • 1 dl sesamfrø
  • 1 dl gresskarkjerner
  • 1 dl mandler
  • 3 dl rosin
Knus linfrøene i blender (så greier kroppen å ta opp næringstoffene), hakk mandlene grovt, og bland sammen alle ingrediensene. Holder til ca 20 porsjoner.





19 mars 2011

Forberedelser til sjokolade- og havremelksproduksjon!

I den forbindelse må det litt shopping til! Jeg og familien har brukt ettermiddagen på Ikea (pluss en liten svipptur innom Biltema). Jeg kjøpte flasker på Ikea og syns jeg var heldig - for i kjøkkenavdelingen fikk jeg beskjed om at de var utsolgt for øyeblikket. Men jeg saumfarte utstillingskjøkkenene og fant 6 flasker som sto på en kjøkkenøy. Og selv om det sto "utstillingsvare" på dem tok jeg med meg to. (Og i kassen sa de heldigvis at det var greitt når jeg skulle betale...pfew!). Så litt på hengende håret jeg fikk kjøpt flasker i dag! :D (Man MÅ jo ikke ha nylaget melk på flaske, men jeg syns det er en grei måte å oppbevare den på. I tillegg syns jeg de er veldig fine!) :)

Årsak til hvorfor vi ikke drikker vanlig melk nå i en periode finner du lenger ned i innlegget. :)


Flasker med kork fra IKEA, kr 19,- per stk

Juice med appelsin, spinat og stangselleri


Smaker juice som inneholder fersk spinat godt? JA! :) 

Da jeg laget denne for første gang ble min sønn på 2 år tiltrukket av den intenst grønne fargen (mer instens enn jeg greidde å få fram på bildet). Han ville smake! Og det endte med at jeg måtte dele glasset med ham... :)

Appelsinene gjør den søt, og spinat og stangselleri gir en mild og god smak - som selv små barn kan like! Og juicen er rik på bla. jern og vitamin C som er bra for både barn og voksne! :)


Oppskriften:
  • 2 håndfuller med fersk spinat
  • 2 stilker stangselleri
  • 2 appelsiner
Skyll spinaten og stangsellerien. Del stangsellerien i passe biter. Skrell appelsinene og del opp i båter/biter. (Størrelsen på bitene kommer ann på hvilken juicemaskin du har).

Kjør i juicemaskinen og drikk den med en gang for å beholde mest mulig av næringstoffene.

Enjoy!

18 mars 2011

Hjemmelaget majones

Hjemmelaget majones!
 (Beklager bildekvaliteten, hadde bare mobilen tilgjengelig.).
Jeg har laget min egen majones en stund - inspirert av "Kjernesunn Familie, sånn gjør du det". Jeg bruker det mest i steden for smør på brød eller knekkebrød, men bruker det også i salater. Hjemmelaget majones smaker utrolig godt! Og er MYE sunnere enn det jeg smurte på brødskivene før...(Men foretrekker du smør på brødeskiva - spis heller meierismør enn margarin! Les feks her hvorfor)

Jeg pleide å bare spise Soft lett plantemargarin - ene og alene pga det lave kaloriinnholdet. Men hva ER de har puttet i det smøret?? (Les gjerne innlegget min om Den hemmelige kokken - en bok som bla. tar opp hva de putter i matvarerene i steden for det de tar ut for å få ned kaloriinnholdet, veldig interessant!)


Det er definitivt sunnere med hjemmelaget majones! Extra virgin olivenolje er en veldig sunn fettkilde som inneholder E-vitamin - for ikke så snakke om den gode smaken den gir majonesen! Eggeplommen inneholder vitamin A, D, E, B1, B2, B12, kalsium og jern med mer. Mye bedre enn å spise mettet fett og E-stoffer i lettmargarin! Og - det tar bare 5 minutter å lage en porsjon majones.. :)

Sånn lager jeg majones:
  • 1 eggeplomme
  • ca 1 ts sitronjuice (jeg skviser oppi juicen fra 1 skive sitron)
  • 1 ss vann
  • 0,5 ts sennep (kan utelates)
  • 1 dl olje (min favoritt er extra virgin olivenolje)
  • salt  (smak til)
Visp sammen eggeplomme, sitron, vann og sennep. Visp så inn oljen (hell oppi oljen i en tynn stråle mens du visper kontinuerlig). Smak til med salt til slutt!

Skulle majonesen skille seg (kan skje om man har oppi for mye olje på en gang), fortvil ikke! Begynn på en ny porsjon, og visp inn den "ødelagde" majonesen til slutt (hell den oppi i en tynn stråle) - og du har dobbel porsjon. :)

Ha oppi en tett boks og oppbevar i kjøleskapet. Holder seg i kjøleskapet i 1-2 uker. 

Spiser du majones? Hva bruker du majones til?

Fant denne en stund etter at jeg hadde lagt ut denne oppskriften. Men denne metoden skiller majonesen seg aldri - og man sparer mye tid! Doble gjerne oppskriften over for å gjøre det på denne måten:

Hvordan takle trassalderen? Fungerer timout?

Vi har foreløbig bare et barn, og har dermed begrenset erfaring med barneoppdragelse fra før.. Vi gjør dermed ofte ting for første gang! (Det er IKKE det samme å håndtere småsøsken, nieser eller nivøer eller barn man har vært barnevakt for. Det er noe HELT annet å være mamma og pappa!)

Sønnen vår er en aktiv liten krabat. Han er nysjerrig og det meste skal prøves ut. Han er stort sett blid og fornøyd, men kan være sta som få! :) Da han ble 2 år i januar fant han ut at det finnes måter å få viljen sin på - også når vi har sagt nei. Man legger seg bare ned på gulvet og skriker og hyler - helt til foreldrene gir etter.. Det varte bare i 2 uker - han fikk nemlig stort sett IKKE viljen sin. Så han fant vel ut at metoden ikke funket som han ville.. ;) Så vi pustet lettet ut og tenkte at  - Ah så deilig, trassalderen varte visst bare i 2 uker... trodde vi......

17 mars 2011

Jamie Oliver

Har du 20 min til overs er denne verd å se! Jamie Oliver holder et foredrag i USA om viktigheten av å gi barn og unge sunn skolemat i steden for junk food. Veldig inpirerende! Enjoy.. :)

16 mars 2011

Valnøttkuler rullet i rått kakaopulver


Jeg er så lykkelig over å ha funnet sunne alternativer til helgekos! Her kommer en oppskrift inspirert av Anita fra www.superlivsstil.net. Jeg hadde ikke helt de samme ingrediensene i hus, så her kommer min versjon:

Du trenger:
  • 1,5 dl valnøtter
  • 6 små dadler
  • litt stevia (smak til, vær forsiktig!)
  • 2 ss kokosolje (begynn med 1ss, ha oppi en til om nødvendig)
  • en klype salt (jeg brukte ubleket sjøsalt)
  • ca 1 ss rått kakaopulver til å rulle kulene i

Knus valnøttene i blender, ha oppi resten og kjør til du får en jevn masse. Trill kuler, rull dem i rått kakaopulver og sett dem i kjøleskapet (eller i fryseren om de skal serveres nokså raskt).

Velbekomme!

Bokanbefaling! Den hemmelige kokken.




Denne boken ble gitt ut i 2008, men er like aktuell nå noen år etterpå. Den omhandler alt matjukset - hva inneholdet EGENTLIG de matvarene vi spiser?

Lag din egen kokebok!

Lei av løse ark med oppskrifter på kjøkkenet? Eller holder oppskriftspermen på å falle fra hverandre? Ellers hva med å begynne på julegavene allerede nå? Du kan samle alle favorittoppskriftene dine i en kjempeflott kokebok!





www.blurb.com kan man lage en flott bok der man velger helt selv hvilken layout og utseende man ønsker. Noen begrensninger er det selfølgelig, men man må ikke bruke malene de har, men man kan laste opp egne sider laget i feks photoshop.

Et priseksempel: for kr 301,- (inkludert porto) får du følgende bok: (regnet ut med dagens euro-kurs)
  • størrelse 20 x 25 cm
  • hard cover (der en gjerne kan ha heldekkende foto både på framsiden og baksiden)
  • god kvalitet på papiret (premium paper)
  • 4 farger både på cover og inni boken

Man kan velge mellom mange størrelser og flere typer kvalitet, så boken kan bli både billigere og dyrere enn dette, men dette er den jeg har valgt ut. - Holder på å legge inn oppskrifter i skrivende stund! :) Jeg kommer til å bruke mine egne bilder, og putte bilder av famiilien/barna innimellom oppskriftene. 

NB: Velger man å bestille en ren fotobok kan man risikere å måtte betale toll på dem: 
Klippet fra www.toll.no:
§ 6-3-2. Publikasjoner som ikke er bøker: ...n) samlinger av bildetrykk o.l. dersom sidene er uten tekst eller bare angir stedsnavn, personnavn eller betegnelser, korte instruksjoner e.l.

Men når jeg googler på dette finner jeg både de som måtte betale toll, og mange som slapp.. Men oppskriftsbøker er uten toll! 

Les også gjerne hva fotograf Eiving Røhne skriver om Blurb! (Han har bla besøkt God Morgen Norge flere ganger) Han er veldig fornøyd med Blurb, og har bestillt mange bøker derifra. Han opplevde også god kundeservice da han opplevde å motta en bok som var blitt skadet under trykking.. 

Så - her har du en super mulighet til å få en selvlaget kokebok i god kvalitet til deg selv - eller som gave!

15 mars 2011

Sunne risboller


Vi feiret fastelavens uten fastelavensboller. Vi valgte i steden å gå for noe mye sunnere - sunne risboller! Oppskriften finnes både i boken "Kjernesunn familie, sånn gjør du det" og her på Thorbjörg Hafsteinsdottirs blogg (forfatter av bla "Spis deg yngre" og medforfatter til "Kjernesunn mat").

De smaker kjempegodt - bedre en tradisjonelle risboller.

Her er oppskriften:

(til 4 personer)
3 riskjeks (jeg brukte puffet ris: 1 riskjeks veier 8g, brukte dermed 24 g puffet ris)
75 g hakkede hasselnøtter, tørristet i stekepannen
¼ knsp. vaniljepulver (nb - ikke det samme som vaniljesukker, les mer her)
150 g grovhakkede mandler, tørristet i stekepannen
100 g grove kokosflak, tørristet på panden. (jeg hadde ikke det og brukte vanlig kokos uten å riste på stekepannen - fungerte helt fint)
200 g mørk sjokolade uten sukker 70 %
4 ss kokosolje (les mer om oljer her)

Bland alle de tørre ingrediensene. Smelt sjokoladen i vannbad, rør inn kokosoljen. Hell sjokoladeblandingen over resten og sørg for at alt er dekket av sjokolade. Ha det i en paiform og sett i kjøleskapet i 3 timer.
Brekk av biter og spis med velbehag! (Neste gang har jeg lyst å bruke muffinsformer.... mindre kliss?)

Disse vil fungere kjempefint til både fastelavens, jul, når man har kaffegjester eller bare som lørdagskos. :)

Oppdatering: fordeler du på 12 muffinsformer blir det 8 gram karbohydrater per stk. Så må spises med forsiktighet om du spiser lavkarbo. :)

Min reise mot et sunnere liv fortsetter...


Oppdatering:juli 2011: I mai testet jeg et melkefritt kosthold. Greidde ikke å holde meg helt uten, men merket alikevel at det gjør kroppen godt å unngå det. Men for å gjøre det enkelt for meg selv spiser jeg melkeprodukter nå, men unngår gluten. Mulig jeg kutter melkeprodukter igjen på et senere tidspunkt. (Det betyr ikke at jeg syns alle bør kutte melk og gluten - det gjelder bare de som blir kvitt div plager ved å kutte disse. Tåler man dem godt kan man selfølgelig fortsette som før) :)

I fjor sommer leste jeg "Kjernesunn familie, sånn gjør du det". Jeg skjønte med en gang at dette var noe for meg. Jeg kjente meg igjen i Ninkas sukkeravhengighet, at hun var sur og gretten med lite energi, - og ikke fikk brukt så mye kvalitetstid på barna som hun ønsket. Min sønn har også (som hennes barn) vært mye plaget av forkjølelse, feber og ørebetennelser.

Det virket den gang på meg som veldig drastisk å kutte ut sukker, melk og gluten - men etter noen måneder med å la det synke inn, mer reasearch og flere bøker som er lest - JEG ER OVERBEVIST! Det er ikke sikkert vi trenger å slutte med disse tingene for alltid, men vi kan definitivt ha nytte av å begrense inntaket! Og jeg mistenker at min sønn og jeg er ekstra ømfintlige i forhold til kumelk og kanksje også gluten, da vi ofte er plaget av luftveisinnfeksjoner. (Vi er begge bla konstant snørrete - også når vi ikke er forkjølet).

Jeg har i løpet av dette halve året :
  • letet etter gode oppskrifter som utelater sukker, gluten og kumelk
  • lest boken Blodtypedietten
  • lest boken Supermat
  • lest boken Ketsjup er ålreit
  • lest mange blogger der folk har gjort det samme jeg planlegger å gjøre
  • ekperimentert med sunne oppskrifter
  • testet hvordan meg og min sønn reagerer på mindre kumelks-produkter (positive resultatet så langt, nå gjenstår det bare å teste dette over tid)
..Så jeg føler at jeg nå har et enda mer nyansert bilde på ting. Men - så må man også GJØRE ikke bare LESE og TENKE og RESONERE... :)

Jeg skal skrive om de forskjellige endringene jeg gjør - så følg med!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...