02 juli 2010

Kjernesunn familie. Sånn gjør du det!


Har akkurat lest "Kjernesund familie, sånn gjør du det" (oppr: Kernesund familie, sådan!). Handler om en dansk familie som la om livsstilen - og hva det første med seg. Begge guttene deres hadde asma, eksem, sov sårlig hver natt.. Den eldste gutten hadde autistiske trekk, i tillegg til en kromoson sykdom. Ekteskapet deres holdt på å gå i stykker, de var begge gretne, trøtte og konstant slitne. Foreldrene var 20-30 kg overvektige begge to.

De begynte med å kutte ut sukker fra kosten. Den autisktiske gutten ble bedre, og de begynte alle å få mer overskudd. Så gikk gluten og melk ut av kosten.

Foreldrene gikk ned over 20 kg hver. Autismen forsvant og den eldste gutten kunne begynne i vanlig skole. De begynte å sove godt, og fikk mer energi. Asma forsvant, samme gjorde eksem. Far i huset hadde vært allergisk mot nøtter og en del grønnsaker - men kan nå spise alt.

Nå skryter de av at de bare trenger 6 timers søvn, de strutter av energi og overskudd. De ser godt ut (ja det gjør de virkelig)

Nå må det sies at de sier ikke alle må kutte ut melk, gluten og sukker helt. Men at alle burde prøve en stund uten for å se hvordan kroppen reagerer og så innføre det forsiktig inn i kosten igjen. Sånn kan man finne ut om man tåler det godt, eller om man har det bedre uten.
Så - jeg er inspirert! Men hva skal jeg gjøre med all denne inspirasjonen??? Vet ikke om jeg er klar for å kutte ut melk - selv for en periode. Jeg eeelsker melk. Har prøvd musli med rismelk og soyamelk (urk..). Trenger virkelig tid til å venne meg til andre melkesorter om jeg skulle fått det til. Gluten er enklere - jeg er ikke noen brød-fantast.. Sukker er derimot ikke så lett - er glad i det søte!
MEN - i følge Ninka (mor i famlien, forfatter av boken) så er jeg antagelig overfølsom ovenfor sukker. Det påvirker blodsukkeret mitt MYE. (blir veldig trøtt etter å ha spist søtsaker....). Så burde nok gjøre noe der....
Jaja.. skal ikke legge om kosten akkurat nå i hvert fall! Nå skal jeg nyte helgen i fulle drag - og det syns jeg du også skal gjøre! :)
For å lese mer: www.kernesundfamilie.dk

Oppdatering mars 2011 - har kuttet ut sukker og det meste av melk. Planlegger også å teste glutenfritt kosthold en periode. :)


Oppdatering mai 2011 - gått over til lavkarbo kosthold (LCHF)

2 kommentarer:

ninabakke sa...

Jeg har lest bøkene dems, og jeg likte de utrolig godt. :)

Jeg har alltid vært veldig glad i sukker (spesielt sjokolade og kaker, kjeks ol), nå vil jeg ikke ha det lenger, kun kjernesunt godteri eller raw godteri. Elsker det og savner ikke godis en smule :)

Melk drikker jeg ikke, men bruker det i matlaging og til musli, jeg varierer mye og prøver å bruke alt forskjellig. Noe rismelk, noen ganger soyamelk, noe havremelk osv. Jeg synes alle typene smaker godt. :)

Veldig glad i brødmat og varierer mye der også, alt fra lavkarbo, vanlig brød, kjernesunt osv. Jeg har kuttet ned med å spise musli til frokost hver dag istedet for brød, i tillegg mye flinkere til å varierer lunsj og kvelds så det ikke blir så mye brødmat

Helen sa...

Gøy å høre hvordan andre gjør det! Jeg har også redusert melk og brødinntaket - og prøver å holde meg helt unna sukker. Har et stykke igjen før jeg er der jeg vil være - men jeg er på vei! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...