18 mars 2011

Hvordan takle trassalderen? Fungerer timout?

Vi har foreløbig bare et barn, og har dermed begrenset erfaring med barneoppdragelse fra før.. Vi gjør dermed ofte ting for første gang! (Det er IKKE det samme å håndtere småsøsken, nieser eller nivøer eller barn man har vært barnevakt for. Det er noe HELT annet å være mamma og pappa!)

Sønnen vår er en aktiv liten krabat. Han er nysjerrig og det meste skal prøves ut. Han er stort sett blid og fornøyd, men kan være sta som få! :) Da han ble 2 år i januar fant han ut at det finnes måter å få viljen sin på - også når vi har sagt nei. Man legger seg bare ned på gulvet og skriker og hyler - helt til foreldrene gir etter.. Det varte bare i 2 uker - han fikk nemlig stort sett IKKE viljen sin. Så han fant vel ut at metoden ikke funket som han ville.. ;) Så vi pustet lettet ut og tenkte at  - Ah så deilig, trassalderen varte visst bare i 2 uker... trodde vi......


Jeg var sammen med noen venninner en kveld og jeg klaget min nød over siste utvikling hjemme - sønnen vår har begynt å slå oss når han ikke får det som han vil - gjerne i ansiktet om vi er på samme nivå som ham. Er vi for langt unna kaster han det han har i hendene hardt ned på gulvet mens han stirrer trassig på oss. De verste tilfellene er når han feks har en lekebil i hånden og slår oss i ansiktet med den - kan jo være farlig! (Spesielt hvis han begynner å slå andre barn!!). Så - dette må tas tak i - NÅ!

Vi har prøvd å bare gå bort fra ham så han kan roe seg ned (funket jo fint i forrige trassperiode. Men nå følger han bare etter..) Vi har prøvd å holde komme ned på hans nivå, ta ham litt hardt i armen og se ham inn i øynene og forklare med streng stemme at "Nei du får ikke lov til å slå/kaste biler". Det gjør ham bare enda sintere - fungerer altså IKKE.

Vi har gledet oss til å begynne med timout, men syns han har vært for liten (vi har vært usikker på om han vil forstå at han har fått en advarsel, før vi evt setter ham i timeout osv). Når vi googler temaet foreslår mange å vente til barna er 2,5 eller 3 år, fordi de da vil ha større fortåelse av hva som skjer.

For å forklare hva det går ut på: Supernannys metode er altså som følger:

 • Gå ned på barnets nivå, se det inn i øynene og gi en advarsel.
  • Feks: "Hvis du ikke slutter å slå mamma med lekebilen så må du i timeout". (Vil du ha en mer norsk versjon kan man snakke om måtte ta en tenkepause, eller måtte gå i tenkeboksen. Min mann er engelsktalende så vi bruker derfor det engelske ordet.).
  • Husk å ikke gi mer enn EN advarsel. :)
 • Gjør barnet det samme igjen, sett barnet i timout.
  • Hos oss er det ved siden av skoskapet i gangen. Et greit sted å holde øye med ham på. Men det kan feks være en stol, en benk, en matte eller nederste trappetrinnet i trappa.
  • NB: Det bør ikke være et sted barnet vanligivs sover, spiser eller leker.
  • Går barnet fra stedet, sett det rolig tilbake. 
  • Ikke heng over barnet med gå litt unna (men gjerne sånn at du kan holde et halvt øye med barner)
 • La barnet sitte der 1 minutt per år (er barnet 3 år = 3 min)
  • Bruk gjerne en timer, den gjør det lettere for deg å holde rede på tiden.
  • Går barnet fra stedet begynner tiden på nytt. (Vi er ikke helt konsekvent på dette da vår 2-åring ikke har et vellutviklet tidskonsept ennå, Men jeg tenker det er viktig på litt eldre barn - skjønner de at de selv forårsaker at tiden blir forlenget, lærer de at de må sitte i ro fra første stund)
 • Når tiden er ute - gjenta kort hva barnet gjorde galt.
 • Si at barnet må si yndskyld
  • Det funker ikke hos oss ennå - han kan nemlig ikke si ordet "yndskyld" ennå. :)
 • Si gjerne at du vil ha en klem etterpå, det er en fin avslutning på det hele. 
Så vi begynte nylig å teste dette etter råd fra min venninne (som har 4 barm - så hun vet hva hun snakker om....!). Hun mente at en 2-åring skjønner nok til å ha nytte av dette - så vi bestemte oss for å prøve!

Min sønn skjønte hva det dreide seg om fra første stund! Jeg trodde han i begynnelsen kom til å forflytte seg bort fra timeout stedet ofte. Men neida - han prøvde seg med å skyve seg bortover gulvet et par ganger, men gav fort opp når han skjønte at vi satte ham pent på plass igjen hver gang.  Nå sitter han der til klokka ringer (veldig sjokkerende - han som aldri klarer å sitte i ro noe sted ellers..???). Så gjentar vi hva han gjorde galt og spør om en klem - som vi får. :) Så er det over - og han leker rolig videre.

Vi bruker denne metoden foreløbig bare på trass-episoder. Gjør han derimot ting han ikke har lov til i lek (begynner å sprute vann overalt når han sitter i badekaret feks), tar vi ham bare ut av situasjonen (altså ut av badekaret i det tilfellet) om han ikke tar advarselen til etteretning.

Jeg er OVERLYKKELIG over at vi har fått dette på plass nå. Spesielt med tanke på at han får en lillesøster i juni. Godt å vite at det vil være mulig å takle en sint og trassig 2 åring samtidig som man skal ta seg av en liten baby.

Har du barn? Bruker dere timout? Eller bruker dere andre metoder? Legg gjerne igjen en kommentar og fortell!! :)

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...