23 mai 2011

Anbefaler: Hesnes gartneri!


Hvis du bor på sørlandet, eller planlegger sørlandsferie i sommer anbefaler jeg å stikke innom Hesnes gartneri! Vi har jo som sagt hatt besøk av familie i helga og vi tok turen dit i på lørdag. Gartneriet ligger i utrolig naturskjønne omgivelser utenfor Grimstad, så vi hadde en nydelig kjøretur ut dit. De produserer over 30 forskjellige grønnsaker som selges i gårdsbutikken (de produserer bla minst 15 forskjellige typer tomater). De har også en kjempekoselig gårdskafe der de bla. selger egenproduserte brød  (langtidshevet med så lite gjær som mulig) og hjemmelaget iskrem. I tillegg har de også et blomsterutsalg der de selger egenproduserte blomster.

Vi fikk med oss noen ting fra gårdsbutikken - dvergbasilikum og mynte, pluss noen ting fra avdelingen med gaveartikler. I tillegg ble det med hjem noen blomster som står og koser seg i blomsterbedet. Vi drakk også kaffe i kafeen før vi kjørte videre på vår ferd.

Jeg skulle ønske det var mulig å traske litt mer rundt på gården, men det var (naturlig nok) steder som kun var tilgjenelig for personalet. Et annet minus var kaffen - den smakte litt surt. Men - sånn syns jeg jo det er på de fleste kafeer i Norge. Vi er vel ikke akkurat kjent for god kaffe her i landet, med mindre man går på kaffbar. :)

Men det som fasinerer meg mest er kanskje at her får man dagsferste grønnsaker, som er (veldig) kortreiste. Grønnsakene er bokstavelig talt høstet et lite steinkast fra der de selges.

Har du lignende steder der du bor anbefaler jeg deg å ta en tur (eller flere). Eller besøk lokale grønnsaksmarkeder for lokale kortreiste grønnsaker! :) Da både vet du hvor de kommer fra, og at de ikke har ligget på et lager en periode før de selges.

For veibeskrivelse og mer info im Hesnes gartneri, se her. (Der lånte jeg også bildet av eierne)

Oppdatering 30..mai:
Fikk dette svaret da jeg sendte dem en e-post om de dyrket grønnsakene økologisk:


Så  hyggelig å høre at du likte stedet vårt. Vi trives også veldig godt etter vi har lagt om driften og fått både kafe og nytt utsalgssted.

Våre grønnsaker er ikke økologiske, da vi har alt for stort trøkk på mengden varer.Vi dyrker det meste selv, og på den måten har vi full kontroll.
Vi driver det som kalles konvensjonelt landbruk, dvs at vi bruker både hønsegjødsel fra et nærliggenede hønseri,
og kunstig gjødsel. Vi sprøyter kun etter behov, noe som vi kan gjøre her i norge fordi vi har kalde vintere som tar knekken på masse uttøy.
Tomater, agurk og paprika er biologisk dyrket,  som vil si at plantene får gjødsel, men at det er nyttedyr som bekjemper andre ødeleggende dyr/innsekter.

Håper dette var litt forklarende for deg.  En annen ting som vi ser på som like viktig som økologisk er at vi fyrer med biobrensel og bevarer miljøet rundt oss.
Mesteparten av varene våre blir også hentet med trillebåre, slik at her reduserer vi også kjøringen og utslipp av slike gasser.

Håper vi ser dere igjen!

Mvh
Katrine Hesnes Jarnes
Hesnes Gartneri DA

2 kommentarer:

Ida sa...

Spennende! Flott at det finnes slike tilbud.

Une sa...

Takk for tipset! Hyggelig lesning .-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...