25 mars 2011

Fokuset mitt er i endring!

(Bildet er lånt fra smallworldbeauty.com)

Jeg merker at fokuset mitt er i ferd med å endres. Før fokuserte jeg mest på kalorier, nå fokuserer jeg på å spise så sunt som mulig!

Litt bakgrunnshistorie:

Jeg var alltid tynn da jeg vokste opp. Kunne nærmest spise hva jeg ville uten å legge på meg et gram. Men kostholdet var nok tålig sunt når jeg tenker tilbake. Mine foreldre hadde troen på lørdagsgodt (gjerne barnetime-posen for de som var barn på 70-tallet og husker den...). Og kaker spiste man bare på søndags ettermiddag og i selskap. Brød bakte min mor selv, og middagene var alltid laget fra bunnen av. (Jeg husker fremdeles hvor sjokkert jeg var første gangen jeg oppdaget risgrøt på pose hos en nabo)! Vi spiste fisk til middag flere ganger i uke, og ting som sjokoladepålegg var en sjeldenhet. 

Men det var jo ting ved kostholdet som ikke var bra også - vi drakk saft til middagen hver dag (dog hjemmelaget, men ikke mindre sukker i den av den grunn), mye smeltet smør på potetene og mye honning og syltetøy på brødskivene.

Kosten ble mindre sunn etter hvert som jeg flyttet hjemmefra - med mye nudler og brødskiver med nugatti, og lite frukt og grønt.  Men jeg var fortsatt like slank.. Men når jeg tenker tilbake så var jeg mye trøtt - jeg begynte feks sent i tenårene å snike inn en middagslur hver dag. Energien var gjerne borte når ettermiddagen kom. 

Så rundet jeg 25 og fikk meg bil. Så pga et fortsatt usunt kosthold, og at sykkelen nå fikk stå begynte vekta å krype oppover. Jeg la på meg 12 kg på 3 år før jeg tok affære. Jeg spiste sunnere en periode og vekta gikk litt nedover igjen. 

I årene som fulgte gikk vekta opp og ned med jevne mellomrom. Jeg begynte etter hvert å gå på Grete Roede kurs når våren kom og bikinisesongen nærmet seg. Det funket det! - Selv om et av hovedfokusene mine var: - hvor mye usunt kan jeg spise og fortsatt holde meg inneinfor kaloriene og fortsatt gå ned i vekt? (Må le litt av det nå...) Men jeg ble alltid veldig lei av å telle kalorier, så jeg gikk gjerne på en megasprekk rett etter kurset. Så innen 4-5 mnd etter hvert kurs var jeg alltid tilbake der jeg hadde vært.

Forskjellen på før og nå:

Før: 
 • Mye hvit pasta
 • Lite grønnsaker
 • Mye sukker
 • Iskrem omtrent hver dag
 • Diverse Grete Roede kurs der jeg fokuserte på lettprodukter, mer grønnsaker og fisk, og det å presse inn noe usunt hver dag (gjerne 40 - 60 g iskrem hver kveld, litt etter hvor mange kalorier jeg hadde igjen den dagen)
Nå:
 • Fokus på å holde blodsukkeret stabilt. (Det forhindrer mange katastrofer!) :)
 • Bort med e-stoffer (så med andre ord - bort med lettprodukter og andre ferdigprodukter!)
 • Bort med sukker (og inn med tørket frukt, xylitol, agave nectar, yaconsirup og andre SUNNE alternativer)
 • Lage så mye som mulig fra bunnen av med ferske ingredienser
 • Mer fokus på å leve sunt enn å gå ned i vekt. (Men gjør ikke noe om vekta skulle gå nedover.. Har ca 15kg for mye nå) :)
Mål framover:
 • Teste et helt melke og glutenfritt kosthold i en periode for å se hva det gjør med kroppen og helsa. 
  • Viser det seg at jeg tåler melk godt vil jeg fremdeles begrense inntaket, og supplere med feks havremelk og soyamelk.
  • Tåler jeg gluten godt skal jeg fremeles holde meg unna hvetemel (som inneholder lite av verdi for kroppen) og bruke spelt i stedet. Og i tillegg fortsette med de glutenfrie alternativene som finnes (rismel, kokosmel, mandelmel osv) som gir gode næringstoffer til kroppen. 
 • Spise mer supermat (les om det her) og finne ut hvilke av dem som forbedrer min energi og min helse
 • Lære mer om raw food, og finne oppskrifter både jeg og resten av familien kan like.
 • Når babyen i magen er født og bekkenløsningen er borte vil jeg begynne å trene igjen. 

Inspirasjonskilder:
 • Kjernesunn familie. De viser at det går ann å gå mot strømmen - og forbedre livene til en hel familie på en dramatisk måte!
 • Anita på http://superlivsstil.net/. Å lese bloggen hennes gav meg det puffet jeg trengte for å gjøre noe med de endringene jeg gikk å tenkte på at jeg ville gjennomføre. Hun åpnet også opp en verden med sunn sjokolade og sunn godis. Det at det finnes sunne alternativer gjør det SÅ mye lettere å gi slipp på det usunne! Anita introduserte meg også for Supermat! :) (Må jo i denne anledningen også gi Magne hos VG en stor takk som la ut link til Superlivsstil for noen uker siden!)
 • Gjennom Anita fant jeg en hel bloggverden av folk som har den livstilen jeg ønsker meg. (Mange av disse finner du nede til høyre under "Blogger jeg leser")
 • Min kjære mann, som etter nyttår bestemte seg for å gjøre noe med sin helse. Han begynte å trene 3 ganger i uka og spise mye sunnere. Man kan tydelig se at han har bygget muskler og gått ned i vekt siden da. (For å ikke snakke om at han er i bedre humør, snorker mindre og har mer energi!)
Jeg er ikke i mål - men er veldig optimistisk til at dette er mulig å gjennomføre - og at det kan bli en naturlig del av livet mitt. 

Jeg ønsker virkelig at vi skal være en sunn og aktiv familie, med en livsstil som kan være med å inspirere andre rundt oss. :)


(Bildet er lånt av babyonboard)

6 kommentarer:

ninabakke sa...

Så flott at du er på endringens vei :) Samme med meg og jeg liker så godt veien jeg går på, bloggverden er helt fantastisk og det er så gøy å se at jeg ikke er alene med de sunne bøkene at det er så mange flere som også stadig endrer kostholdet til det bedre, og avtivitetsnivå.

Håper du får en super helg, veldig glad jeg fant bloggen din :D

Sara sa...

Veldig interessant å lese! Har stort sett dei same måla som deg framover (utanom det siste, for eg har alt fått babyen:), blant anna for å sjå om eg får meir overskudd og energi i kvardagen. Får håpe me kan inspirere kvarandre framover!

Anonym sa...

Så flott oppsummert hvordan du endret din livsstil. Kjenner meg igjen: - hvor mye usunt kan jeg spise og fortsatt holde meg innenfor kaloriene og fortsatt gå ned i vekt? (Må le litt av det nå...) :-)

Helen sa...

Sara - ja det må vi! :)

Kroppibalanse - det skumle er at dette gikk opp for meg veldig nylig... (Venner har prøvd å si det til meg, men jeg hørte ikke på det øret...) :)

Veronica sa...

Dette går jo rette veien ja ;) Ufine e-stoffer er ikke noe å ha i kostholdet uansett. Jeg prøver å spise balansert selv, men mest av alt reint. HAr en del tekster selv om e-stoffer, sjekk menyen min ;)

Men jeg er også en livsnyter og tåler litt "feil mat" en og annen dag. Det er tross alt flertallet av måltidene som virkelig teller!!

Anita sa...

Så hyggelig, Helen! Det er kjempegøy å kunne være til inspirasjon, tusen takk for fine ord:)

Det er en kjempefin blogg du har også, disse usunne kakene dine over her var kjempestilige å se på! Men jeg synes nå de sunne kakene dine ser nyyydelige ut også jeg;)

Ønsker deg en kjempefin dag! Og tusen takk for alle fine kommentarer du legger igjen hos meg, det setter jeg stor pris på;)

Hilsen Anita

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...