19 mars 2011

Forberedelser til sjokolade- og havremelksproduksjon!

I den forbindelse må det litt shopping til! Jeg og familien har brukt ettermiddagen på Ikea (pluss en liten svipptur innom Biltema). Jeg kjøpte flasker på Ikea og syns jeg var heldig - for i kjøkkenavdelingen fikk jeg beskjed om at de var utsolgt for øyeblikket. Men jeg saumfarte utstillingskjøkkenene og fant 6 flasker som sto på en kjøkkenøy. Og selv om det sto "utstillingsvare" på dem tok jeg med meg to. (Og i kassen sa de heldigvis at det var greitt når jeg skulle betale...pfew!). Så litt på hengende håret jeg fikk kjøpt flasker i dag! :D (Man MÅ jo ikke ha nylaget melk på flaske, men jeg syns det er en grei måte å oppbevare den på. I tillegg syns jeg de er veldig fine!) :)

Årsak til hvorfor vi ikke drikker vanlig melk nå i en periode finner du lenger ned i innlegget. :)


Flasker med kork fra IKEA, kr 19,- per stk


Kjøpe også en isbitform på IKEA som jeg skal bruke når jeg skal lage sjokolade i. Er den ikke fin??
Isbitform fra IKEA, kr 9,-

Fant også noen greie isbitformer på Biltema (jeg likte disse bedre enn de med hjerter på IKEA). 
Sett med 2 isbitformer fra Biltema, kr 34,90

Hvorfor vil jeg lage sunn sjokolade og havremelk?

Hjemmelaget sjokolade:
Et av mine (store) hinder for å spise sunnere er at jeg også gjerne vil kunne kose meg med noe godt, spesielt i helgene. Og sukkerjunkie som er jeg er kan jeg aldri nøye med med noen få biter sjokolade. Etter som blodsukkeret begynner å komme seg ned igjen fra de store høyder har jeg behov for mer... og mer... og mer.. Spiser jeg derimot sunt godteri holder blodsukkeret seg stabilt, og jeg har ikke behov for mer enn noen biter. Og i tillegg - jeg har fått i meg sunne næringstoffer - ikke bare tomme kalorier. Kan jo ikke bli bedre enn det??

Havremelk:
Et annet aspekt ved det å få et sunnere kosthold er å kutte ned på det som ikke er godt for kroppen (min). Jeg testet å kutte ut kumelk i fjor høst (i ca 1 mnd), og opplevde at nesen ikke lenger var tett på natten, og at den rant generelt mindre. Jeg har hatt rennende nese siden jeg var 12 år, og har vært hos 2 spesialister for å prøve å finne ut hva det kommer av. Men svaret er at det antagelig er en form for allergi, de vet bare ikke hva jeg er allergisk mot... Jeg hadde tenkt å fortsette "melkeavholdet", men ble gravid og all energi forsvant - og samme gjorde motivasjonen til å fortsette å unngå melkeprodukter.

Så for noen uker siden begynte jeg å telle hvor mange feberturer i forbindelse med forkjølelse min sønn har hatt (7 stk i perioden september - mars, 3 av dem med ørebetennelse!). Så vi ville teste det samme på ham. (kumelksprodukter kan for noen være veldig slimdannende og gjøre det lettere å pådra seg infeksjoner. Du kan google "melk luftveisinnfeksjoner" så finner du mer info om dette.)

Vår sønn eeeelsker yoghurt og kunne spise 4-5 små beger hver dag. Han er også veldig glad i melk, så det gikk mye av det også. Nå har vi kuttet ut yoghurt i en periode, og gått over til havremelk, som både jeg og min sønn liker! (Jeg bruker også noe soyamelk til matlaging, og i kaffen mm). Men å kjøpe alternativ melk er dyrt (soyamelk koster feks ca 2,5 gang mer enn vanlig melk, havremelk 2 ganger mer...), så jeg tenkte at noe melk kunne jeg jo lage selv! Vi vil nok uansett kjøpe noe melk, bla for at min sønn skal få ekstra kalsium som er tilsatt i havremelken.

Jeg skal skrive et innlegg om det når jeg har testet å lage havremelk. :)
Hentet også pakke fra Iherb i dag (min første!!). Den inneholdt Green Kamut, Agave nektar og Yacon pulver. Gleeeeder meg til å teste!!

Hvis noen har noen greie linker til gode sjokoladeoppskrifter tas de i mot med takk! :)

7 kommentarer:

:) sa...

OI! Jeg har også alltid vært plaget av tett og rennende nese!! Så komisk! ;) Jeg har blitt mye bedre med dette kostholdet, og jeg mistenker faktisk at det er både karbohydrater og melk som spiller en rolle her...

Før tok jeg nesespray og astmamedisin (har ikke asmta, men mot nesen) hver dag, men det gjør jeg aldri lenger. Nesen er SÅ mye bedre! Ikke 100 %, men nok til å kutte ut medisiner.

Helen sa...

Godt å høre - gjør meg enda mer gira på å gjennomføre dette her! Det er ille nok å være avhengig av å alltid huske å ta med deg papirlommetørklær (kriiiise å glemme det..) :D Men det verste har vært min sønn nå som er syk 1-2 ggr per mnd. Håper mest for hans del at dette kan hjelpe! Og det har jeg tro på at det kan! (og du har rett - både melk og gluten kan spille inn - neste prosjekt er å finne en eller flere glutenfrie brødoppskifter min sønn kan like...:)

Louise sa...

Hei :) Tusen takk for lange fine kommentarer! Settes pris på!

Jeg er enig at det er lite, og stakkars mor fikk bakoversveis, hehe! Det funket forsåvidt greit, men de dagene jeg trente ekstra mye, holdt det ikke. Jeg burde sikkert brukt dietten litt annerledes, og bare spist mer før trening. Men jeg prøvde å spise akkurat slik det var lagt opp til (en fra treningssenteret mitt som la det opp for meg) Men nå lager jeg heller en egen versjon.

Enig med deg at det make sence! Samboern min elsker de tingene han skal ha, og er ikke glad i mannge av tingene han ikke skal ha. Jeg derimot er matvrak og elsker alt!

Spesielt sjokolade:P Du må vise fram de ferdige når du har laget ^^, God søndag!

Louise sa...

Ja, det er det jeg er engstelig for! Jeg blir jo så sykt sugen på noe! Er lett å gå berserk da! :) Skal prøve å være flink :)

:) sa...

Jeg skrev karbohydrater, ikke gluten ;-)

Grunnen til at jeg tror karohydrater er en årsak til plagene er at en venn av min mann i USA hadde fått beskjed om å kutte ut karbohydrater pga dette, og ble mye bedre. Jeg hadde jo allerede kuttet ut en del karboh. da han fortalte det, og hadde blitt bedre jeg også, uten at det var _derfor_ jeg kuttet ut karbs. Jeg har ikke kuttet ut alle karboh., da, men prøver å leve litt lavkarbo. Har tatt bort sukker, hvitt mel, pasta, hvit ris osv!

Anonym sa...

hei!
så fin blogg. må bare tipse deg om havremelk på ica. den er veldig god og billig, 15.90 for en liter.
mvh Dina

Anonym sa...

jeg har nå blitt 100% veganer og føler meg sååååå mye friskere:-) hurra for at dyr får leve.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...