22 mai 2012

Anna Hallèn - negativ til sukrin

Kilde: Facebook


Jeg fant denne kommentaren av Anna Hallèn om sukrin i dag. Det er en reaksjon på et nytt produkt i Sverige der stevia er blandet med sukrin:

"Stevia strö? Vad jag tycker? Jag tycker - INTE! Full av sukrin och som många av er vet är jag lite orolig över allt konstigt vi nu stoppar i oss. Först ska allt vara artegen naturlig kost utan tillsatser. Men när det kommer till sött går vi helt plötsligt med på konstigheter.
Sukrin. Sukrin är sockeralkoholen Erytritol.
Någonstans läste jag att det är naturligt för att det finns i frukt. Vad är det för resonemang? Fruktos finns också i frukt och är också naturligt, men inte är det nyttigt i stora mängder för det. Speciellt inte när det lyfts utanför ditt sammanhang. Det roliga här är att exemplen som valt ut för framställnings av sukrin är frukt och svamp. Det som valdes bort i den svenska redovisningen är vindruvor, melon, öl och sojasås. I min värld ganska så onyttiga varor.
Erytritol har en kylande effekt och blandas ofta ut med något för att motverka detta. Annars bli fettet konstigt vaxartat. Vad är dessa tillsatser?
Erytritol drar inte heller till sig fukt som socker gör så vanligtvis måste man blanda i något för att Erythritol ska kunna användas för bakning. Vad blandar man i?
Erytritol är unikt i förhållande till andra sockeralkoholer då molekylerna är så små och att det går oförändrat ut i urinen. Hur påverkar detta njurarna i långa loppet?
Hur lång är vår erfarenhet av Erytritol? Kort. Mycket kort. Japan har använt detta sen 1990. USA 1997 och Australien sen 1999. Ska bli spännande att följa utvecklingen.
Varför är jag så negativ? Jo, allt i överdrift skadar. Vatten som är oerhört naturligt och nyttigt skadar i överdrift. Vårt naturliga intag av Erytritol är 50-100 milligram. Hur mycket använder du när du sötar något? Och hur ofta tänker du äta den sötade varan? Att USA nu gör sukrin från majs känns som en härligt kommersiell sak att få att framstå som naturlig och nyttig nu när high fructos cornsyrup troligtvis kommer att minska sin försäljning.
Sist men inte minst. Hur påverkas våra mineraler av Erytritol? Jo upptaget av mineralen bor minskas vilket i sin tur minskar din förmåga att ta upp kalcium. Hur blir det då med benskörheten i framtiden?
Nix, jag har tyvärr inga svar. Bara en massa funderingar. Men Sukrin som lösningen på vårt söt-behov? Nej, den tror jag personligen inte på".

Hva jeg tenker? Alt med måte! Man skal aldri overdrive inntaket av noen ting, inkludert sukrin. Og - jeg syns det er verre å være syk og fet enn det å spise sukrin i moderate mengder.  (Sånn hvis man ble tvunget til å velge mellom de to altså... :) Og jeg er i utgangspunktet positiv til et produkt som har blandet stevia med sukrin - da jeg allerede bruke begge disse alikevel.

Men i prinsippet er jeg helt enig med Anna, men jeg kommer alikevel til å fortsette med å bruke sukrin til baking (sammen med stevia). De færreste av oss spiser lavkarbo kaker og desserter hver dag uansett. Men jeg kommer til å være mer bevisst på hvor mye og hvor ofte. Et tips til hvordan du kan bruke stevia på bær - bland litt stevia i fløten / kokoskremen før du heller det på bærene. Så blir det søtt og godt. :)

Et tips til slutt! Om du da ønsker å unngå kjemisk fremstilt søtning (som sukrin) og sterkt bearbeidede søtstoffer (som hvit stevia) - bruk GRØNN stevia. Det er helt enkelt steviaurten som bare er tørket og malt opp. Jeg har brukt den i kaffe og te tidligere (til jeg gikk tom), men har ikke erfaring med den i feks baking. Men siden det eneste jeg til daglig bruker søtning til er i kaffe og te, så tror jeg sannelig jeg skal bestille meg litt mer! :)

Grønn stevia finner du (og jeg) HER.


Hva tenker du om det Anna Hallèn skriver om sukrin?

10 kommentarer:

Sukkerspinnengelen sa...

Jeg tenker at ho har rett i å stille spørsmål om sukrin. Vi har grepet det som den ultimate løsningen på 'søtt, men ikke syndig', men det gjorde vi vel den gang kunstig søtning dukket opp på 70- eller 80-talet også.

Jeg er også skeptisk til det hvite pulveret som heter stevia. Jeg vet nemlig at det er en grønn plante..

Heldigvis lager jeg lite mat med søt smak, så jeg bruker minimalt med både stevia og sukrin.

Helen sa...

Det absolutt mest fornuftige å gjøre! Moderasjon er svaret. :) Jeg tror generelt vi bør kutte ned på alt søtt så smaksløkene ikke krever noe som smaker søtt hele tiden..

gladerebarn sa...

Takk for at du tok med dette på bloggen din. Jeg har savnet litt balanse i forhold til all lovprisningen rundt sukrin. Jeg tenker at alt har en pris. Og at det lure er en gylden middelvei. Selv varierer jeg mest mulig mellom ulike søtningsmidler. Og tenker at det beste er å ikke bruke slikt så ofte. Men jeg foretrekker sukkerfrie søtningsmidler fremfor alt det skrotet man får i ferdigprodukter på butikken. Ferdigprodukter gir jo sjelden næring. Mer en (dårlig) mulighet til å bli mett.

Helen sa...

Enig. Skal man velge mellom to onder er sukrin definitivt bedre enn mange andre tilsetningstoffer i diverse ferdigprodukter!

Matentusiasten sa...

Poenget hennes er jo nettopp at "alt med måte" ikke fungerer i denne sammenhengen. Sukrin brukt i "moderate mengder" er jo nettopp en gigantisk overdrivelse sett i sammenheng med hva som er naturlig, mener forfatteren.

Om det er verre enn sukker i moderate mengder? Tja, jeg veit ikke. Men jeg tar ikke for gitt at "alt med måte" er løsningene (i begge ender). Bra med debatt :)

Helen sa...

Matentuiasten - når jeg leser bloggen til Anna Hallen så ser jeg hun anbefaler å kutte ALL søtning (hun spiser heller ikke frukt). Både fordi kroppen ikke har noe nytte av dette (heller tvert i mot), og fordi dette trigger et behov for mer søtt (på tross av at det ikke påvirker blodsukkeret). Men - for de av oss som har problemer med å kutte det helt så er LITT søtt et kompromiss..

Men blir spenennde å følge med framover om det kommer noe mer forskning om emnet!

Takk for kommentar. Det setter jeg stor pris på!

Tine sa...

Takk for dette innlegget! Det er så godt å lese en som er "mot" sukrin, selv om det ikke er av samme årsak som min. Nå har jeg jo et argument jeg kan bruke hvis jeg skulle havne i en diskusjon :)

Helen sa...

Tine - ja nå er jeg ikke i mot sukrin, men jeg syns det er fint å belyse flere sider av saken.. Og dette har i hvert fall fått meg til å tenke at jeg må være veldig bevisst på bruken av sukrin. (Både for oss voksne og ikke minst barna!). Kanskje jeg introduserer litt honning i kostholdet etterhvert og ser hvordan det går. Det er i hvert fall helt naturlig! Men det er mulig det vil trigge mer søtsug, så i så fall må jeg la være. (Men et fint alternativ for barna i steden for sukker!)

Birthe sa...

Veldig interessant om sukrin!
Men som du sier; alt med måte og selv bruker jeg det sjeldent. Likevel kunne jeg godt tenke meg å teste ut stevia, som jeg ikke har prøvd ennå.

Sukk sa...

Alt med måte! Jeg tror det er farligere å spise for mye sukker enn å spise for mye sukrin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...