19 april 2011

Kumelk og sjøgress!De fleste av oss lærte som barn at det er viktig å drikke kumelk for å bli stor og sterk! (Kanksje sammen med det å spise leverpostei og ikke la grønnsakene ligge igjen på tallerkenen..)

Er det en løgn? Forskning viser at de som drikker melk ikke har mindre benskjørhet enn de som ikke drikker melk. En tankevekker da dette ofte er hovedgrunnen til at vi blir anbefalt å få i oss melkeprodukter!

Kumelksprodukter kan føre til:
 • utflod hos kvinner (og kan i verste fall også utvikling av cyster i underlivet. Dess mer farge det er på utfloden dess verre er situasjoner down there..)
 • snørrete barn, gjerne med grønlig snørr
 • diabetes
 • beinskjørhet (tro det eller ei)
 • kreft i eggstokkene
 • asma og allergi
 • oppbygging av slim og bihuleproblemer
 • gikt / leddgikt
 • humørsvningninger
 • depresjon
 • forstoppelse hos barn
 • kramper
 • diarê

Så hvordan får man i seg nok kalsium uten kumelk?
Kalsiumet i kumelk er godt for kalvene som trenger dette for å kunne stå oppreist kort etter fødselen, mens det ikke er bra for våre babyer da disse trenger en type kalsium som energimessig går oppover for først å utvikle hjernen. Hos mennesker utvikles hjernen før vi lærer å gå. Vi trenger derfor en annen type kalsium enn den som finnes i kumelk. (kilde)
Gode kalsiumkilder er: 
 • grønnsaker
 • nøtter
 • frø
 • korn
 • bønner
 • sjøgress (Spirulina feks inneholder 10 ganger mer kalsium enn kumelk!)
 • chiafrø (2 ss chia frø kan måle seg med kalkinnholdet i flere glass melk)

Gode alternativer til melk er havremelk (enten fra butikken, eller lage selv), soyamelk, mandelmelk, rismelk, sesammelk og kokosmelk (god til matlaging og desserter).


Personlig har jeg slitt med bihuleproblemer det meste av livet. Har hatt en konstant rennende nese siden jeg var 13 år, og en forkjølelse ender ofte i bihulebetennelse. Har vært hos flere øre-/nese-/hals-spesialister som ikke har kunnet finne årsaken. De har gjettet på en type allergi, men har ikke kunnet fortelle meg mot hva..

Min sønn var aldri syk fram til 4 mnd etter at jeg sluttet å amme ham. Han har siden da vært forkjølet (med eller uten ørebetennelse) hver eller annenhver måned.

Vi drikker mindre melk og spiser mindre ost og yoghurt enn før. Og jeg merker at jeg er mindre tett i nesen, og min sønn har ikke vært forkjølet eller hatt rennende nese siden vi kuttet ned på inntaket. Men planen er å kutte melkeprodukter helt fra kostholdet en periode, for så å innføre det igjen for da å lettere se en sammenheng med plagene våre. Dagens research har virkelig gjort meg mer sikker på den bestemmelsen! :)
Kilder: 

Nettsider:
hjertetiskogen.com/alternativ-til-kumelk/
lokal-avisen.no/_files/products/0f280fd_19.pdf
drmomma.org/2008/02/downside-to-feeding-your-child-cows.html
urtesenteret.no/index.php?categoryID=303
sanabona.no/nettbutikk/detaljer/38/15/chia-fr%C3%B8/chia-fr%C3%B8-500-g


Bøker: 
"The Macrobiotic Path to Total Health" av Michio Kushi og Alex Jack
"Don’t Drink Your Milk" av Frank A. Oski.
"Kjernesunn familie, sånn gjør du det" av Ninka-Bernadette Mauritson


Bilder er lånt herifra og herifra.

11 kommentarer:

Tine sa...

God lesning dette. Håper fler snart skjønner at irriterende plager kan unngås ved å slutte å belaste kroppen med kumelk. Sjekk ut: http://tinesundal.blogspot.com/2008/09/melk-er-for-kalver.html

Helen sa...

Tine - kjempeinteressant artikkel!

Ida sa...

Supert innlegg :-) Jeg merker at jeg føler meg bedre når jeg ikke spiser melkeprodukter, selv om jeg ikke helt greier å forklare hvordan.

Fragola sa...

Ja, rart er det at Norges befolkning drikker så mye melk ligger på toppen når det gjelder benskjørhet. Sammenheng??? HM! :-)

Sissel Olin sa...

Flott artikkel!:-)
Jeg kuttet ut kumelk for flere måneder siden, og har ikke angret et sekund. Jeg spiser mozzarellaost av og til da, men merker ingen negative bivirkninger av det. Lykke til med melkestoppen! Tror det kommer til å gjøre godt for deg og familien din:-)

Helen sa...

Fragola - ja ikke sant???

Ida og Sissel - oppmuntrende å høre! :)

Une sa...

Kjempefint innlegg! Jeg er veldig fornøyd med ikke å spise melkeprodukter lenger, det hender jeg unner meg litt ost e.l., men føler meg som regel ganske elendig etterpå...

Dorthea sa...

Flott innlegg, med mye jeg tror henger sammen... :) Her kuttet vi melk og melkeprodukter for lenge siden, og vi merker stor forskjell når vi innimellom har perioder hvor vi skeier ut... Da blir ungene snørrete, jeg får mer vondt i leddene, jeg og flere av ungene får eksem og det virker som at vi lettere blir forkjølet og får feber (virus/infeksjoner)...

Melusine sa...

Flott at du tar opp dette!
Jeg sluttet å drikke melk for mange år siden, men bruker en del melkeprodukter som ost og smør. Min datter som hadde astma hadde stort utbytte av å kutte ut melken, spesielt siden slimproduksjonen ble mye mindre.

En sak som kan føre til allergier er pasteuriseingen hvor de nyttige bakteriene blir drept, og proteinene blir vanskeligere å fordøye.

Marianne sa...

Bra innlegg! Vi bruker omtrent ikke melk, og har ikke gjort det på lenge. Antagelig har jeg aldri tålt det noe særlig, da jeg slet mye med magen som barn. Ette at jeg kutta det helt ut for et par år siden, får jeg nå allergiske reaksjoner (hovner opp i halsen) når jeg får det i meg! Kroppen sier i fra nå som den ikke er sløva av all mulig dårlig mat hele tiden. :)

:) sa...

Hei :) Jeg lurer på om du er bedre av nese-/bibuleproblemer på paleokosthold? Jeg har akkurat samme problem som deg (kraftig støv-/middallergi). Fant for noen uker siden råd mot pollenallergi som gikk ut på å kutte ut melk, korn, tomat, appelsin, alkohol og sukker. Jeg har ikke pollenallergi, men bestemte meg for å prøve. Og gjett hva! Det virker! Jeg har en mistanke om at det er noe i kornfamilien jeg reagerer på (blir "forkjøla") og har lest om hveteallergi på amerikanske nettsider (http://acaai.org/allergies/types/food-allergies/types-food-allergy/wheat-gluten-allergy). Hadde vært interessant å høre fra deg om du også merker bedring? :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...