29 august 2011

Bør barn spise lavkarbo?

Det som satte meg på denne tanken akkurat nå var et innlegg av Anna Hallèn. Anna slet med overvekt i mange år - helt til hun la om til lavkarbo. (Du kan lese historien hennes her). Hun har skrevet flere bøker, blant annet om barn med ADHD - eller energibarn som hun kaller dem. :)

Hun har hatt en dialog med en kostholdsekspert hos Nèstle rundt det med barnegrøt. Et veldig spennende innlegg! Det er på svensk, men bruk evt google translater. (Jeg syns i hvert fall svensk kan være litt vanskelilg å lese. Sånn er det når man bor langt fra svenskegrensen.. ;).

Anna Hallèn
Lavkarbo og barn er et veldig aktuelt tema i vår familie! Vi har en gutt på 2 år som ikke spiser lavkarbo men karboredusert. Han får bla fullkornspasta, grovt brød, byggris, helmelk etc, men får minimalt med sukker og raske karbohydrater. Han får en og annen banan, men feks aldri vanlig yoghurt. Unntaket er i barnehagen - der spiser han foreløbig det samme som de andre. (Vi har ikke helt kommet frem til hva vi vil gjøre med det...)

I tillegg har vi ei jente på 2 måneder. Hun får morsmelk. Men det er bare 3-4 mnd til hun begynner med fast føde, så jeg begynner researchen på små barn og lavkarbo allerede nå! :) 

Anna Hallèn mener babyer ikke bør få grøt, men heller grønnsakspureer (inkl rotgrønnsaker), fisk kjøtt, egg og gode fettkilder.

Hva mener du? 


Anna begrunner dette med at:

  • Små babymager tåler fiber veldig dårlig. Og for mye fiber kan skape problemer både der og da og senere i livet.
  • Store svingninger i blodsukkeret er like ille for små barn som for alle andre. 
  • Hvorfor gå fra morsmelk - som har en god fordeling på fett, proteiner og karbohydrater - til  høykarbo grøt?'
Innlegget i sin helhet finner du her.

Eksempler på familier der barna også spiser lavkarbo:
Kanskje du vet om flere? :)

17 kommentarer:

Annie sa...

Hei! Likte innlegget ditt! Har faktisk litt samme dilemma. Hjemme spiser vi minst mulig raske karbohydrater (ihvertfall ikke sukker) og helst ikke melk. Men vi lar jenta vår følge barnehagelunsjen slik de andre gjør. Jeg synes det er litt vanskelig å si ifra og i tillegg er det jo bare et måltid. Jeg får jo av og til spørsmål fra andre foreldre om hun er allergisk etc. Jeg mener at barn reagerer minst like mye som voksne, men gjerne på andre måter.

Annie sa...

Hei! Likte innlegget ditt! Har faktisk litt samme dilemma. Hjemme spiser vi minst mulig raske karbohydrater (ihvertfall ikke sukker) og helst ikke melk. Men vi lar jenta vår følge barnehagelunsjen slik de andre gjør. Jeg synes det er litt vanskelig å si ifra og i tillegg er det jo bare et måltid. Jeg får jo av og til spørsmål fra andre foreldre om hun er allergisk etc. Jeg mener at barn reagerer minst like mye som voksne, men gjerne på andre måter.

Annie sa...

Beklager det kom to og her et tredje!! :-) Men...Hirsegrøt skal visst være fint å gi til barn da det inneholder mye jern!

Litt lettere sa...

Hei!
Raffinerte karbohydrater finnes ikke i huset, så hverken store eller små får spise det :-) Hun får noe fullkornspasta, bokhvetecrunch, smoothies, havregrøt og naturris. I barnehagen spiser de ikke brød eller yoghurt og drikker heller ikke melk. Maten er økologisk og kun vegetar. Passer oss perfekt :-)

Anonym sa...

hei! hva med hirsegrøt laget av vann og morsmelk? jeg brukte dette og tilsatte udos og kokosfett.. jeg er ikke så inne i lavkarbo men kanskje dette er et alternativ..

Helen sa...

Ja jeg laget hirsegrøt til eldstemann. (det gikk mye i det og havregrøt). Så det er absolutt et alternativ.. kanskje med en klunk linfrøolje...

Hjemmelaget er uansett et mye bedre alternativ enn kjøpegrøt. :)

Helen sa...

..og lurt med kokosolje i tillegg ja! Det har jeg ikke tenkt på :)

Mittlivsomyoyo sa...

Mine små er veldig kjekke når det kommer til dette med mat. Minsta vil ha min mat hele tiden istedet for sin. Er kun jeg som spiser lavkarbo i vår familie bare for å ha nevnt det. I går ville hun ikke spise poteter til middag. Mannen min og jeg har snakket om dette før og det vi ble enige om var at så lenge de spiser kjøtt og grønt så skal vi ikke tvinge de til å spise potet. Ellers går det i fullkornris og fullkornpasta. Eldste jenta snakka noe om Lavkarbo her en dag men fikk ikke helt med meg hva det var. Hun hadde også nevnt det i bhg. Da ler jeg litt jeg:-). Festlig når de små snakker som voksne om "voksen" ting. Men over til ditt tema.....dette er veldig interessant! Skal definitivt lese artikkelen til Anna Hallen også.

Helen sa...

Så festlig! Jeg husker faktisk når jeg var liten så ville jeg helst spise minst mulig potet.. :D

Janicke sa...

Jeg er veldig enig med Anna Hallèn :-D Ellers får barna her mer karbo enn jeg tilater meg, men teller aldri. Et veldig interessant tema. Takk for link :-D Når jeg tenker etter ga jeg ikke grøt til min eldste når han var baby. Han fikk grønnsaksmoser i alle varianter. Kokte egen mat og hadde på glass i fryseren. Men brød fikk han når han kunne begynne med det. Når det gjelder barn tror jeg det er veldig viktig å gi de nok fett.

Jeg har helt gått glipp av fødselen din..så jeg må jo GRATULERE deg så masse på etterskudd!!!

lovelyliller.com sa...

Jeg er oppvokst på karbo og sukker og hadde det kjempebra når jeg var lita. mennesker er jo designet til å tilpasse oss den kosten vi får.

Helen sa...

Ja - jeg er delvis enig med deg. Men samtidig blir det flere og flere overvektige barn. Så mange greier ikke å tilpasse seg.

Hilde Marie sa...

Hei! Er helt ny på bloggen din! Virker som en flott blogg! :) Elsker å få tips og inspirasjon om mat! Jeg har spist lavkarbo litt av å på i noen år, men nå er det 100% permanent! :) Tenkte jeg ville dele litt om hva jeg gir sønnen min. Det jeg gir han er blant annet inspirert av boka til av Fedon, Barn i balanse, som jeg vil anbefale på det sterkeste. :)

Jeg eg 26 år og har en sønn på snart 7 mnd. Han har fått litt fast føde fra han var nesten 5 mnd gammel. Jeg har ikke gitt han noe "kjøpemat". Alt er "hjemmelaget". Det første han fikk var avokado og det er en av hans favorittmatvarer. Ellers så har jeg kokt "grøt" til han med eple og kokosmel blandet i most avokado tilslutt. Han elsker en blanding av tomat, basilikum og kaldpresset olivenolje. Han spiser blandinger av flere råvarer og enkeltråvarer for seg. Han får blant annet laks, kylling, svinekjøtt (i små mengder enda) rosenkål, blomkål, brokkoli, eple, pære, litt banan, linser og bønner (fra helsekost), druer, plommer, agurk, squash, paprika, solsikkekjerner, valnøtter, gulrot. Det meste jeg lager blander jeg enten med avokado, eggeplomme eller kaldpresset olivenolje, slik at han skal få i seg sunt fett :) Han elsker denne maten, er blid og fornøyd, og følger sin egen vekstkurve helt perfekt! Han er ikke/har ikke vært plaget med luft i magen eller treig mage. :) Noen andre "ikke-lavkarboere" som får høre hva jeg serverer han bare måper og kan ikke forestille seg at noen kan servere så små barn noe annet enn grøt og kjøpemat på glass. ;)

Takk for tips om innlegget til Anna Hallèn. Gleder meg til å lese det!

Helen sa...

Hilde Marie! Takk for mange gode tips!! Skal sjekke på biblioteket om de har den boka - høres bra ut! OG avocado var kjempelurt!!

Kanskje du skal vurdere å starte blogg selv? En blogg om barnemat eller noe.. ;)

Anonym sa...

Anbefaler boken til Fedon Lindberg " Barn i Balanse", den er super og kommer med mange gode tips og oppskrifter.

Une sa...

Interessant problemstilling, jeg har ikke noe godt svar, men jeg ga mye "middagsglass" (både kjøpte og hjemmelagede) fremfor grøt til min unge. Delvis fordi jeg merket at grøt ikke var bra for ham, men også fordi jeg følte det ble så ensformig.

gladerebarn sa...

Hei! Jeg har gjort massevis av reserch på babymat. Jeg bestemte meg for at nr 3 skulle få bare hjemmelaget, siden effekten på egen kropp har vært så bra med ordentlig mat. Jeg vil anbefale boken til Rebecca Persson: Baby 100% NATURLIG uden tilsætning. Du får den på tanum.no. Det er helt fremragende, og svarer på de aller fleste spørsmål man måtte ha når det gjelder mat til en baby. Boken fikk bl.a flott annmeldelse i VOF nylig. Jeg har startet blogg fordi jeg synes utvalget i Norge er litt dårlig når det gjelder mat til baby. Så der er det inspirasjon til rå eggeplommer, mye fett og grønnsaker. Fedon Lindberg er i sin bok veldig klar på at baby trenger grønnsaker og fett når det gjelder fast føde. Ellers har Cecilie kommentert på sin blogg fristende lavkarbo flere referater om lavkarbo og barn. Så der er det mulighet for inspirasjon.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...