17 juli 2012

Jeg skal gjennomføre en 30 dagers paleo challenge!


De siste dagene har jeg lest om andre som har gjennomført en 30 dagers "Paleo challenge".
Og jeg tenker - skal jeg ta utfordringen? Og - skal jeg i så fall starte ETTER ferien? (Og risikere at inspirasjonen har dalt innen da, og hverdagslivet har tatt overhånd). ELLER - skal jeg like godt hoppe i det nå, mens jeg har ferie, og god tid, og (endelig) overskudd av søvn?


JEG HOPPER I DET! Jeg starter i morgen! :)

OPPDATERING: Som jeg skriver i dette innlegget ble oppstarten litt utsatt. Ny start: 1.august.

Hva går det ut på?

I 30 dager skal jeg spise mye:
 • Kjøtt, fugl og fisk*
 • Egg 
 • Grønnsaker (inkl rotgrønnsaker, ikke potet) 
 • Urter
 • Kokosolje, kokosmelk, olivenolje og klarnet smør**
 • Bær
 • Nøtter
 • Raw kakao

Jeg skal spise litt:
 • Frukt
 • Grønn stevia (jeg godtar denne da det er en urt som bare er tørket og finmalt)


Jeg skal ikke spise:
 • korn, belgfrukter (inkl peanøtter, cashewnøtter, erter, bønner, linser), sukker, søtning (ikke sukrin heller) ferdigmat, omega-6 rike oljer (solsikke, soya, raps) melkeprodukter, alkohol - eller noe som inneholder disse produktene.
*Man kan gjerne inkludere sjømat, men jeg spiser lite av det til vanlig da jeg ikke liker å spise dyr som spiser avfall (Feks reker og krabber spiser bla. rester etter døde dyr..). MEN - jeg er ikke hysterisk - serverer du meg reker spiser jeg det med hjertens lyst, men jeg velger å ikke spise det til vanlig. DU derimot må gjerne spise sjømat, men unngå gjerne scampi. Jeg derimot - holder meg stort sett til fisk. :)
**Jeg kommer til å bruke smør første uka, men kokosolje er på vei fra iherb, både med og uten kokossmak, så planen er å bruke lite klarnet smør og mye kokosolje :)

Hvorfor nå?

De siste månedene har bestått i lite søvn, mye stress (sykdom i familien, min mann har av den grunn vært bortreist en periode så jeg var da alene med ungene) mye jobb og lite tid til avslapping. Dermed har fokuset på riktig mat vært så som så - og vekta har gått opp, ikke ned! Jeg har også fått noe utslett igjen, har vondt i nakken etc etc.. Det trengs drastiske tiltak - og dette er definitivt et drastisk tiltak! 

Trening har også vært sterkt nedprioritert lenge. Håper å få opp fokuset på det igjen nå. 

Jeg har også leeenge tenkt på å teste en periode helt uten melkeprodukter, men har synes dette har vært vanskelig å få til over tid. Nå får jeg sjansen - og etter 30 dager uten skal jeg re-introdusere melka/fløten i kaffen og smøret i maten - så ser jeg om det utgjør noen forskjell. 

Paleo - steinalderkost.

Jeg må innrømme at jeg ikke har noe fokus i det hele tatt på hva de spiste i steinalderen, - eller hva vi er "skapt" til å spise. Jeg tror mange mennesker lever helt fint på korn og melk. Men så er det en del av oss som reagerer på det og bør holde oss unna (...eller - det er jo det jeg skal få testet skikkelig ut nå da..) :) MEN - jeg mener mange hadde uansett hatt godt av å prøve et Paleo-kosthold en periode! 30 dager er tross alt ikke lenge.  :)

Andre som har gjort det samme:
Nå har Ann Kristin (Bli Sunn) lagt ut et helt ferskt innlegg som forklarer utfordringen på en bedre måte enn det jeg har gjort her - så ønsker du å henge deg på anbefaler jeg å lese dette innlegget!

Testet ut oppskriften på Paleo-egg går,
som ble med på stranden i dag,
som jeg glemte å spise der,
så de ble ikke spist før vi var  hjemme igjen.

Kjempegode!
Oppskrift kommer. 


9 kommentarer:

Birthe sa...

Skulle gjerne blitt med, men nå reiser jeg bort i to uker - har likevel lyst til å forsøke når jeg kommer hjem igjen :)

Helen sa...

Ja gjør det! :) God tur! :)

Camilla sa...

Dette skal jeg og gjøre, men har akkurat født, så jeg venter et par mnd så jeg vet at amming og sånt går greit. Gleder meg til å følge deg, lykke til!

Tino sa...

Dette høres spennende ut! Starter ferien til uken, så for meg passer det best etter ferien. Håper du oppdaterer underveis, og skriver litt mer om hva man kan spise.
Fortsatt god sommer!
Klem T

Helen sa...

Ja ta det når det passer best! :) Dette blir moro. Og ja - det kommer oppdateringer underveis!

Tine sa...

Italia er full av karber og andre "godsaker" så jeg er kjempemotivert til å slå følge når jeg kommer hjem om 10 dager. Lykke til!!!

Wenche sa...

Oyoy, det er jo nesten slik jeg spiser...bortsett fra at jeg spiser linser...og bare grønne grønnsaker...sniker meg til tomater dog ;0) Jeg tror jeg henger meg på....fra kommende Onsdag i og med at jeg er borte noen dager:0)

Wenche sa...

Håper du forresten legger ut oppskrift på de paleo eggene snart....har kjempelyst til å prøve...:0)

Helen sa...

Oppskrift kommer nuh! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...