14 november 2011

Knekkebrød - latterlig enkelt!


Baking av knekkebrød har blitt veldig populært. Og det er ikke så rart - det er kjapt, enkelt, og smaker veldig godt! Dessuten passer knekkebrød til alle, uansett kostoldsfilosofi.

Man trenger strengt tatt ingen oppskrift. Spiser man lavkarbo kan man lage knekkebrød av frø og kjerner pluss litt nøtter om man vil. Spiser man litt mer karbohydrater kan man bruke litt gryn og/eller mel (feks havregryn, kruskakli, rugmel eller havrekli).

I tillegg til det tørre trenger man litt salt og muligens litt ekstra "lim". Linfrø sveller i vann og fungerer fint som lim. Kruskakli gjør samme nytten. Men man kan gjerne ha oppi et egg eller to om deigen trenger litt ekstra lim. Det vil også tilføre knekkebrødene litt ektra proteiner for dem som tenker på sånt. :) Man trenger ikke tenke så mye på kosistensen, er deigen veldig bløt tar det bare litt lenger tid å tørke dem.

Mengde er ikke viktig. Lager man en liten deig blir det nok til et brett, lager man mer blir det jo bare flere brett. Og har man ikke varmluftsovn gjør det ikke noe - deigen tåler godt å bli stående en stund mens man baker et brett om gangen..

La røren svelle litt (minst 10 min) før du smører den utover en stekeplate. Jeg pleier å steke knekkebrød på 180 grader i 10-15 min, og så 100 grader til de er tørre. Jeg ruter dem opp med pizzakutter og legger dem over på rist når jeg setter ned temperaturen, så tørker de fortere.

Her er noen av knekkebrødene jeg har bakt i det siste. De inneholder (i tillegg til frø og kjerner) bokhvete, hirse eller rugmel da jeg har ryddet i skapene og ville bruke opp noen av matvarere jeg hadde stående. Så de er ikke lavkarbo, men glutenfrie og veldig gode! ;)


Jeg repiterer. For å bake knekkebrød trenger du altså:
  • frø / kjerner / hakkede nøtter (evt havregryn, kruskakli, havrekli o.l.)
  • "lim": linfrø / kruskakli / egg
  • litt salt
Bland, la svelle i 10 min, smør på bakepapir og stek i 10 min på 180 grader. Så 100 grader til de er tørre. Oppbevar i tett boks.


Ønsker du en mer nøyaktig oppskrifte, så finner du noen her:

Min favorittblanding er linfrø, sesamfrø, gresskarkjerner og solsikkefrø. Og er jeg i supermat-hjørnet har jeg i litt hampfrø og chiafrø også. :)

Spiser du knekkebrød?

5 kommentarer:

lovelyliller.com sa...

så er det jo nydelig også ;D

Janicke sa...

Elsker knekkebrød

K sa...

Fiberhusk er også kjempefint "lim" og gir masse fiber også. Jeg bruker 1-2 ss i en deig. Hjemmelagde knekkebrød er kjempegodt. Trodde bare ikke det gikk an å bake det selv, men det gjør det jo, og det kan absolutt anbefales. Fin samling du hadde!
Ellers prøver jeg å komme i gang med litt blogging igjen, men det er stadig noe som distraherer...

Elin sa...

Veldig godt og kjempe enkelt å lage! Det liiiiker vi ;-)

LEV VEL sa...

Jeg spiser knekkebrød med masse gode frø og kokosmel + egg og fiberhusk som "lim". Kjempe godt med avocado, kalkunfilet, egg og litt grønnsaker!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...