16 november 2011

Insulinresistens og video


Kilde
"Insulinresistens er en arvelig tilstand som gjør at insulinet ikke blir utnyttet godt nok i kroppen. Dette fører till at mengden insulin i blodet øker. Konsekvensen er at man lett legger på seg og har vansker med å gå ned i vekt. Flere vitenskaplige studier anslår at 30-40% av den hvite befolkningen er arvelig disponert for å utvikle forhøyet insulinproduksjon eller insulinresistens. Hele 70-80 prosent av befolkningen i Afrika og på det indiske subkontinent er disponert for insulinresistens." (Kilde: Boken "Barn i balanse" av Fedon Lindberg)

Jeg er nå nokså overbevist om at jeg er insulinresistent. Jeg har hatt en misstanke, men er enda mer overbevist nå! (Kan sikkert spørre fastlegen om å teste? Noen som har gjort det?). Jeg ligger nok i den delen av befolkningen som er disponert. Det er bare å kikke på begge siden av familien så ser man det klart, der finnes både diabetes 2 og overvekt.

Jeg tror til og med jeg vet når, og hvorfor jeg ble insulinresistent. Til jeg var 25 år kunne jeg spise hva jeg ville - og da mener jeg hva jeg ville. Sjokolade og chips hadde null effekt på vekten. Og gikk jeg litt opp i vekt gikk jeg fort ned igjen til utgangspunktet uten å anstrenge meg i det hele tatt. Men så begynte jeg pluttselig å legge på meg. Jeg har tidligere tenkt at det var fordi jeg fikk meg bil og var i mindre aktivitet, men var nok ikke hovegrunnen. (Men kanskje en medvirkende årsak til at jeg ble resistens i følge denne artikkelen.) Jeg hadde i flere år spist MYE av min livrett - nemlig pasta. Det spiste jeg gjerne flere ganger per dag. I tillegg gikk det jo mye sjokolade og is (to andre favoritter..).

Å være insulinresistent betyr altså, som jeg skriver over, at kroppen ikke greier å nyttiggjøre seg av all insulinen - noe som gjør at mer av det man spiser lagres som fett, og at kroppen da sier i fra med sult siden man ikke fått nok mat til forbrenning. Den beste forklaringen på dette finner du i videoen under. Jeg har lest MYE om lavkarbo, men det gikk et par store lys opp for meg da jeg så denne!

En liten ting til før du evt ser vidoen - kan dette bety at 30-40% av Norges befolkning burde spise en eller annen form for lavkarbo? Bare et tankekors..


Dr Andreas Eenfeldt intervjuer Robert Lustig om årsken til fedme:

 

6 kommentarer:

lovelyliller.com sa...

Tror det er mye sannhet i dette. Leger burde lære seg mer om det!

Maria sa...

Hm, interessant!! Men tenker man at det er flere ting som bør gjøres enn å spise lavkarbo? Bør man f.eks spise melkefritt i tillegg? Spør bare av ren nysgjerrighet og ikke egentlig så mye fordi det gjelder meg. hehe. Man vil jo være beredt :)
Lurer forresten på en annen ting: har du opplevd av varer fra iHerb har blitt stoppet i tollen? (jeg bor i tyskland og de er tydeligvis sykt strenge for en pakke som inneholdt mel, sukker osv blei stoppet:( )

Helen sa...

Maria - les gjerne boken Barn i balanse uansett om du har barn eller ikke - Fedon skriver også om matintolleranser. Men han setter ikke likhetstegn mellom insulinresistens og matintolleranser så vidt jeg tolker det.

Det eneste som har blitt stoppet i tollen er et kosttilskudd som man ser på som medisin i norge (husker ikke navnet, bestilte det til min mor). Ellers så har alt av mat kommet vel fram (mel, nøtter, kakao, tørkede bær, soyaflak osv). Kanskje Tyskland har andre regler?

Anonym sa...

jeg er også helt klart insulinresistent og merker bedre og bedre hvor dårlig kroppen og hodet blir av sukker. Men som deg, spiste jeg også alt jeg ville, særlig smågodt, fram til jeg var ca 25. Men jeg merker det også godt på melka og glutenet..

Helene sa...

Interessant!! Har nok et snev av dette jeg også ja.. Men så ble jeg litt nysgjerrig på den siste kommentaren her; hvordan merker man det ift melk og gluten? Sliter litt med begge deler for tiden selv..

Helen sa...

Helene - det er jeg usikker på! Men mange tåler jo gluten og melk dårlig - altså at man har en intoleranse mot disse (en svakere versjon enn allergi). Spiser man lavkarbo unngår man jo gjerne gluten helt av seg selv da gluten-mat er høykarbo, men mange slutter også med melkeprodukter fordi de reagerer litt på det. Jeg feks begrenser det veldig av samme grunn. (Prøver å begrense det til litt fløte i kaffen og litt ost på pizzaen for tiden)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...