01 juni 2011

Hjemmelaget Bremykt


Vanlig bremykt er et ok alternativ på brødskiva om man tåler melk, og vil unngå mest mulig tilsetningstoffer. Men - som jeg fant ut i dag - det er jo veldig enkelt å lage selv! (Var i ferd med å gå tom for bremykt..) Og å lage en melkefri versjon var heller ikke vanskelig!

Sånn gjør man:
  • 1 pakke meierismør uten salt (for melkefri versjon bruk samme mengde Ghee, se fremgangsmåten under for hjemmelaget Ghee)
  • 1 dl kaldpresset olivenolje (evt rapsolje)
  • 1 ts himalayasalt (evt sjøsalt)
La smøret (ghee) stå på kjøkkenbenken en times tid til det er mykt. Bruk stavmikser og bland det med salt og olje. Og dermed har du din helt egen "Bremykt". :) Det kan fint stå i kjøleskapet uten å bli for hardt. 


Hjemmelaget Ghee (klaret smør):Ghee er meierismør man fjerner melkeproteinene fra. Det er et supert alternativ om du er allergisk eller ømfintlig i forhold til melkeproteiner. (Det kan komme med littegrann melkeproteiner, så tåler du ikke ørsmå mengder heller vil ikke dette være noe for deg).

Man koker meierismør forsiktig opp. La det stå på svak varme i 1 time (jeg koker det bare 5-10 min da jeg ikke er så nøye med at absolutt ALL melken skal ha koagolert). Fjern det som er på toppen med en skje, og filtrer resten gjennom et kaffefilter. Ghee kan oppbevares lenge i en tett boks. Og brukes på samme måte som du ville brukt vanlig smør.

Ghee får man også kjøpt i innvandrerbutikker og blir brukt mye til matlagning feks i India. (Jeg har aldri kjøpt Ghee selv, så kvaliteten på den i butikken vet jeg ikke noe om..)

8 kommentarer:

lovelyliller.com sa...

når jeg var i india drakk jeg et glass ghee om dagen! :)

Helen sa...

Er det sant? Det høres ikke noe godt ut! :D

Cecilie sa...

Herlig! God ide :)

Fragola sa...

Jeg lagde mye ghee i en periode. Å lage egen bremykt var jo en glimrende idé! :-)

www.supermatformat.blogg.no sa...

Smart! Dette skal jeg prøve! Takk for tips:-)
Men jeg skal absolutt ikke drikke et glass ghee neste gang det lages her i huset :-S

Helen sa...

:)

Anonym sa...

Perfekt! Takk for enkel og grei oppskrift på ghee som jeg ikke ante hva var men trenger i maten i dag :-D

bente sa...

Man kan fint lage egen margarin på bare kaldpressede planteoljer også. Ekstra bonus da er at den er helt uten dyrelidelse :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...