25 april 2011

Påsken nesten over!

Da var påsken nesten over for denne gang! Hva er egentlig påske for noe? For mange nordmenn betyr påsken ferie, skigåing, kvikk lunch, appelsiner og kakao på termosen. I påskenhøytiden minnes og feirer vi også at Jesus døde og sto opp igjen. Vi har fått mange symboler på dette som vi fremdeles bruker i dag. Vet du hva de betyr?

Egg:


Egget er et symbol på liv og skapelse. Hønene begynner å legge egg igjen etter en lang vinter, ofte rundt påsketider. I den kristne tradisjonen er egget også et symbol på oppstandelse (nytt liv).

Kylling:


Kyllingen symboliserer nytt liv. Og kyllingen som bryter ut av skallet brukes også som symbol på Jesus som bryter ut av graven. Visste du at det stort sett er vi i nord-europa som bruker kyllinger som påskesymbol? I sør-Europa og USA er det påskeharen som dominierer. :)

Lammet:


Lammet er det eldste påskesymbolet. Jødene har som tradisjon å slakte påskelam som en offergave, mens for kristne er det et symbol på Gud som ofter sin sønn for oss.

Påskelilje:


Det er den tradisjonelle påskeblomsten i Europa og USA og symboliserer rent liv. Den er også en av de gule tingene vi pynter med til påske. Ikke alle land har gult som påskefargen, men gult er mye brukt i nord-Europa. 

Korset


Det tomme korset symboliserer oppstandelsen. 

Her i huset pyntet vi lite til påske år.. Det ble litt påskepynt min sønn laget i barnehagen og påskeliljer i en vase. Da toåriongen vår har problemer med å ikke pelle på ting lar vi være å ha for mange lys og duker innenfor rekkevidde. Men den fineste pynten syns jeg er ute! Sola som skinner og krokus og påskeliljer som blomstrer! 


Håper du har hatt en super påskeferie!Kilde:
http://www.nrk.no/magasin/paskespesial/923767.html


Bilder:
http://eastsacmom.wordpress.com/2010/03/30/easter-egg-dyeing-at-whole-foods/
http://www.elcivics.com/easter_esl_holidays.html
http://captainsdevice.blogspot.com/
http://kidicarus222.blogspot.com/2010_08_01_archive.html
http://sajomouse.deviantart.com/art/Easter-Lily-160104759
http://www.freefoto.com/download/05-41-14/The-Cross

1 kommentar:

Pia sa...

Takk for fin påminning - går jo gjennom dette i ny og ne på jobb (er lærer;), men ofte må man slå opp for å finne ut av ting.
Det har vært en strålende påske!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...