13 april 2011

Hvorfor kaldpresset kokosolje?

Bilde lånt herifra

Den første endringen jeg gjorde da jeg leste "Kjernesunn familie, sånn gjør du det" var å bytte ut margarin med kaldpresset kokosolje. (Skriver litt om det her). Men etter å ha brukt det i snart et år følte jeg det var på tide å minne meg selv på hvorfor!


Alle trenger å tilføre kroppen fett - enten en spiser vegetarisk eller lavkarbo eller et sted midt i mellom. Fett gjør godt for både hjerne, ledd, hud og hår! Det er jo store diskusjoner nå om man skal begrense inntaket av fett, eller øke det kraftig på bekostning av karbohydrater - men det er ikke den debatten jeg ønsker å belyse her og nå. :)


Hvorfor har jeg valgt kokosolje?
  • Den regnes som supermat. Supermat er matvarer og ingredienser som inneholder eksepsjonelle og gjerne bredspektrede næringsverdier i tillegg til medisinske egenskaper. (Jeg skriver litt om supermat her)
  • Den er antibakteriell
  • Den tåler høy varme svært godt - så utmerket til steking av mat. 
  • Den har en unik struktur. Den har faktisk det høyeste innholdet av mettet fett (28 %), og dette fettet inneholder det høyeste innholdet av mellomlange triglyserider (62 %) sammenlignet med andre matplanter. Og 50 % av disse igjen inneholder laurinsure - som bla morsmelk er full av! Laurinsyre er den viktigste fettsyren som utvikler og styrker immunsystemet.
  • Mellomlange fettsyrer forbrennes raskere enn lange fettsyrer, noe som hjelper på forbrenningen og øker energiforbruket. Kokosolje kan derfor hjelpe en med å gå ned i vekt!
(Kilder: boken Supermat, og denne artikkelen hos iform)


Viktig at kokosoljen er kaldpresset og gjerne økologisk! Da er næringstoffene beholdt og ikke ødelagt av oppvarming, og den inneholder ikke kjemikalier som ikke er godt for kroppen. Kokosolje SKAL lukte kokos, gjør den ikke det er den "behandlet i hel". :)

Jeg kjøper kokosolje her på iHerb, og bruker merket Nutiva for øyeblikket. Er veldig fornøyd med det. Har tidligere brukt denne fra kinsarvik.no. Var også veldig fornøyd med den. 

Kan kjøpes her

Hva bruker jeg kokosoljen til? Jeg bruker den der jeg før brukte margarin - til steking, matlaging, i kaker og godis mm. Noen bruker den også på brødskiva, men der foretrekker jeg hjemmelaget majones..

Jeg bruker også andre kaldpressede oljer: - olivenolje (på salater i hjemmelaget majones etc), og linfrøolje (i smoothie, i havregrøt etc). 

Spiser du melkeprodukter og foretrekker smør vil jeg bare til slutt anbefale å IKKE bruke margarin, men meierismør. Låner et bilde av Fragola som illustrerer hvorfor - "One picture says more than a thousand words"....


Meierismør inneholder bare 1% protein, så noen av de med melkeallergi kan allikevel spise det. Men - jeg spiser det ikke, da jeg foretrekker mellomlange fettsyrer over lange fettsyrer som jeg skriver over. Pluss pga de andre positive egenskapene kokosolje har som meierismør mangler. :) Men ønsker du å bruke meierismør i kosten anbefaler jeg absolutt å supplere med kokosolje!

12 kommentarer:

Tone sa...

Gull innlegg!!! Slikt liker jeg - nyttig informasjon lettlest servert på et sølvfat uten at jeg trenger å løfte en finger. Fint med en påminnelse på de gode valgene man har tatt ;)

Takk!

Ida sa...

Jeg elsker kokosolje :-) Jeg tror at å bytte ut litt av fettet man vanligvis bruker er et av de viktigste grepene man kan ta for å forbedre kostholdet og helsen sin, og for å begynne med mer supermat osv. Flott skrevet!

ninabakke sa...

Flott med en oppdatering. :) Jeg også begynte med kokosolje etter kjernesunn familie lesning :) Også bruker jeg mer meierismør enn margarin nå også :)

Janicke sa...

Jeg elsker kokosolje :-D Elsker smaken også! Til steking bruker jeg enten meierismør eller kokosolje som er de som tåler sterk varme mest. På salater bruker jeg kaldpresset olivenolje eller macadamiaolje! Super innlegg :-D Margarin kan bare brukes som skokrem....

Helen sa...

Jeg har ikke testet macadamiaolje ennå, men ser flere av dere bruker den. Så må få testet den en dag! :)

Ingeborg Kjaerstad sa...

Hei! Du skriver at kokosoljen har det høyeste innholdet av mettet fett. Er ikke mettet fett det slemme fettet?

Helen sa...

Pingleborg - det er et veldig godt spørsmål! De mettede fettsyrene i kokosoljen inneholder mellomlange triglyserider - samme som man finner i morsmelk. Så da ser jeg på det som helt trygt! Det er også store uenigheter om mettede fettsyrer faktisk er farlig eller ikke. Les gjerne hva disse to legene blogger om:

http://tgeisner.wordpress.com/
http://espenrostrup.com/

De kan nok svare mye bedre enn meg på dette! (Og de svarer gjerne på spørsmål!). :)

Selv foretrekker jeg vegetabilsk fett foreløbig - for jeg er som deg litt skeptisk til det mettede fettet. Men syns det er spennende å lese og lære mer om emnet!

Silje Mariela - BodyWork sa...

Benytter selv det. Smaker helt nydelig! dessuten har detellers mange fordeles mtp at halparten av fettsyrene er MCT.;)

Carita sa...

Er ikke så lenge siden jeg kjøpte en glasskrukke med kokos olje som skal brukes til steking, men når jeg holder på å lage mat så er jeg allfor vant med soya eller raps olje,at jeg glemmer det helt :P Men får begynne å bruke det og.

Synsegulla sa...

Men smaker det kokos av det?

Helen sa...

Ja den gir et hint av kokos-smak. Som oftest kan man ikke kjenne smaken pga at mengden er liten, men når man bruker mer enn litt i mat kan man kjenne litt kokos-smak. Det gir middager et asiatsik hint, og gir kaker og godis et snev av deilig kokos! Jeg har aldri laget noe der jeg syns det smakte for mye kokos! Så har ennå ikke funnet noe jeg ikke vil bruke den til. :)

Une sa...

Supert innlegg, og veldig godt å bli minnet om kokosoljens mange gode egenskaper. Og illustrasjonen av margarin versus smør sier virkelig mer enn tusen ord. OMG, så dumme vi mennesker er noen ganger.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...