08 desember 2011

Steking av kjerner, frø og nøtter

Kilde
Jeg fikk en epost fra en leser:

Hei :) flott blogg! Det var bare en detalj ved oppskriften din på knekkebrød* jeg reagerte litt på. 
Kan ikke så mye om mat selv, og har ikke dobbeltsjekket påstanden, men ifølge supermat for barn* så dannes det transfett i frø dersom du steker dem på mer enn 160 grader. Klippet ut litt av hennes blogg: 
Dersom nøtter og frø varmes opp over 160 grader skapes det transfett, noe som er helseskadelig og svært uheldig for kroppen. Jeg setter derfor ovnen på 250 grader og putter brødene inn i denne varmen for å få dannet en stekeskorpe og lar de stå i ca 1 minutt, før jeg skrur ned varmen til 150-160 grader og steker videre i ca 100-120 minutt 
Bare ment som et tips ;)
Mvh Hege*
(*Jeg har tatt bort etternavn og lagt til linker)

Jeg googlet emnet og fant dette:
[Hampfrø] må ikke varmes opp over 180 grader. Da ødelegges det sunne fettet i produktet. (Kilde)
Fant ikke så mye annet, - noen som har noen tips ang nettsteder eller bøker om emnet?

Jeg tenker at knekkebrød fint kan stekes på feks 160 grader, og så øker man jo bare steketiden litt. Det er logisk å ikke varme dem opp for mye, jeg har bare ikke tenkt på hvor mange grader man bør steke brød og knekkebrød på for å ikke ødelegge det sunne fettet.. Det sunneste er jo uansett å spise dem rå. :)

Jeg setter skikkelig pris på at noen tar seg tid til å sende meg en epost for å gi meg sånne tips! Tusen takk Hege! :)

5 kommentarer:

Jane sa...

Hej Helen
Jeg er ofte stødt på det med at nødder og kerner ikke bør opvarmes til over 160 grader. Og du har ret. Hvis man bare forlænger bagetiden, får man lige så sprøde og lækre som ved højere temperatur.

Frida sa...

Interessant! Dette er sånt jeg ikke er så flink til å tenke på. Skal huske på det når jeg baker brød og knekkebrød fra nå av :)

gladerebarn sa...

Jeg har også lest flere steder om at nøtter og frø skal stekes på maks 160 grader. Så det er min maksgrense. Øker bare steketid og tørketid etterpå. Det med brød har jeg hørt mindre om. Man bruker gjerne ikke så mye fett i brød. Unntatt lavkarbobrød da)Men interessant likevel. Skal snuse litt rundt omkring for å se om flere skriver det samme som supermatforbarn angående brød. Men hun er dyktig altså! Jeg har også begynt å bløtlegge frø og nøtter over natten etter tips fra henne. Og jeg kjenner kroppen tåler det bedre. Jeg blir sur i magen av lavkarbobrød og knekkebrød. Med bløtlegging går det bedre. Men jeg tåler ikke så godt mye nøtter og frø heller da...

lovelyliller.com sa...

tanker om dette har slått meg, men jeg velger å ikke bry meg om dette i det daglige. jeg klarer meg utmerket helsemessig selv om jeg spiser stekte nøtter osv

Helen sa...

:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...