02 april 2011

Sukkeravhengig?


Etter min deprimerende opplevelse med agavesirup i går fikk jeg enda en gang bekreftet at jeg er sukkeravhengig. Det er faktisk litt pinlig å innrømme at en så uskyldig ting som sukker (eller ting som ligner for mye..) kan få meg til å miste kontrollen fullstendig... Men sånn er det altså.

Jeg har tidligere tenkt at jeg bare har hatt dårlig selvdisiplin, og at bare jeg fikk øvd opp selvkontrollen nok så skulle nok dette gå bra... Men sukker kan faktisk være syv ganger mer avhengighetsskapende enn kokain! (Kilde). Så til slutt har jeg skjønt at jeg kanskje aldri kommer til å ha et "vanlig" og avslappet forhold til sukker.

Hva betyr det å være sukkeravhengig?

Her en noen spørsmål det kan være greit å spørre seg selv:

1. Har du i løpet av det siste året noen gang spist mer søtsaker* enn du hadde tenkt og/eller fortsatt å spise søtsaker* når du ikke hadde tenkt deg det?
2. Har du noen gang i løpet av det siste året forsømt noen av dine plikter på grunn av at du har spist for mye søtsaker*?
3. Har du i løpet av det siste året følt at du ønsket eller trenger å kutte ned på ditt forbruk av søtsaker*?
4. Har noen det siste året, for eksempel familie, venner, kollegaer eller andre klaget på hvor mye søtsaker* du spiser?
5. Har du det siste året noen gang vært helt oppslukt av tanken på når du skal få spise eller kjøpe søtsaker*?
6. Har du noen gang det siste året brukt søtsaker* for å lindre følelsesmessige ubehag som for eksempel nedstemthet, irritasjon, kjedsomhet eller energiløshet?

*Søtsaker inkluderer også brød, pasta, poteter, ris, all slags chips (potetskruer, potetgull osv.), kaker, is m.m.(Kilde)

Jeg kan svare JA på de fleste, så jeg er ikke i tvil om at jeg burde holde meg helt unna sukker (og andre raske karbohydrater). Men hvordan gjør man det egentlig?

Gjennombruddet for meg kom da jeg oppdaget at det finnes gode alternativer til sukker! At det finnes kaker og godis man kan kose seg med, som ikke gjør at blodsukkeret går berserk!


Gode alternativer til sukker:

I kaffen - xylitol eller stevia
I kaker - xylitol, sukrin, stevia, yaconsirup, yaconpulver, frukt (feks banan), tørket frukt (feks dadler, rosiner)
På pannekakene: xylitol (gjerne sammen m kanel), yaconsirup
I smoothie - stevia, xylitol, yaconpulver, sukrin
I sjokoladeyaconpulver, yaconsirup, lucuma, mesquitepulver, sukrin
I godis: - yaconsirup, xylitol, tørket frukt, lucuma, mesquitepulver, sukrin
På grøt, kornblanding - xylitol, lucuma, yaconsirup


Alle produkter over kan bestilles fra iHerb til gode priser. Er du førstegangskunde får du 5$ i rabatt ved å benytte kode BIX900

Litt om stevia - denne kommer i mange former (grønt pulver, hvitt pulver, som ekstrakt med eller uten tilsatt ekstra smak), men felles for dem alle - brukes med FORSIKTIGHET. det er ekstremt søtt, og bruker man for mye blir smaken veldig bitter! Dette gjør også at den er veldig drøy - en liten boks/flaske varer leeenge!

Eksempler på sukkerfrie oppskrifter finner du her

Greier man ikke å kurere sukkeravhengigheten sin selv finnes det heldigvis flere alternativer! Her og her kan du lese om behandlingsformer for sukkeravhengighet.

Bildet er lånt herifra)

13 kommentarer:

Veronica sa...

Jeg er heldigvis ikke det føler jeg, selv om jeg spiser både sukker en gang i blant og karbohydrater nesten daglig. Men jeg misliker sterkt veldig søte, tørre kaker, jeg er ikke noe glad i loff, jeg er faktisk blitt litt lei av pasta, osv... det er ikke fristende.

Søtt godteri har jeg også fått litt avsmak på, det går i rå sjokolade eller salt snacks (kanskje ikke stort bedre, men det er i hvert fall ikke søtt :P).

Spiser jeg for mye karbo blir jeg uansett bare utrolig sulten og sugen på noe med næring i. Sist jeg var hos min far, som spiser "sunt norsk kosthold", endte jeg med å smugspise kjøttpålegg og ost på kveldstid, for jeg var så sulten. Da var brødfrokost, potet til middag, og enda mer brød på kvelden. Så lite variert spiser jeg ikke hjemme... skjønner ikke hvordan folk klarer det!!

Er glad kroppen faktisk er så grei at den heller vil ha kjøtt og fett enn mer tomme kalorier!!

Helen sa...

Jeg har det på samme måte - brød metter ikke. Så spiser jeg brød prøver jeg å ha noe mettende pålegg på (hjemmelaget eggesalat m majones el lign). Skal teste glutenfritt kosthold en periode (ikke kommet helt i gang ennå..) Spent på hvordan det utarter ser....!! :)

Anonym sa...

Jeg kjenner meg så igjen. Kroppen min reagere på sukker, uansett type. Eller er det kanskje hodet?

bente sa...

Kjenner meg litt igjen jeg også, men hos meg går det i perioder, og jeg er ikke i tvil: det følger syklusen min! :P I PMS periodene får jeg en usannsynlig hunger etter sukker og raske karbohydrater. Tidligere har jeg ikke tenkt så mye over det, men nå som jeg lever tilnærmet sukkerfritt så er det veldig tydelig :)

Anonym sa...

Jeg er tidligere sukkeravhengig, gitt. Svært! Jeg er veldig glad i sukrin, jeg da :) Jeg bruker litt stevia med smak i vann, smoothie og sjokolade, ellers er det sukrin og vaniljepulver som brukes i kaker og lignende. YYaconsirup har litt samme effekt som sukker på meg - jeg blir vill etter mer ;)

Helen sa...

Ja man må finne ut hva man tåler! Yaconsirup fungerer fint for meg, det er agavesirupen som ikke funker i det hele tatt (for meg)! Sukrin er jeg ikke så glad i pga smaken. Foretrekker xylitol. Men smaken er som baken! Så man må finne det en liker og det som fungerer. Inntil forrige sommer kjente jeg bare til kunstig søtning - så er SÅ glad for å ha blitt kjent med et stort utvalg sunne alternativer! :)

K sa...

Jeg har helt klart vært sukkeravhengig. Kjenner godt igjen uroen og overspisingen...

For tre år siden tok jeg et valg og kuttet ut sukker. I dag har jeg et VELDIG avslapet forhold til det. Det vil si at det ikke lenger påvirker meg til å overspise. Jeg kan ta et stykke kake, uten at jeg blir urolig av det. Det som skjer er imidlertid at jeg synes sukker smaker ALTFOR SØTT.
Jeg synes det er fantastisk den gode roen jeg har i kroppen nå, og derfor forsetter jeg jo bare med mitt sukkerfrie kosthold!!

frk. Kraft sa...

Akkurat sånn har jeg det også. Jeg unngår alt jeg vet jeg blir avhengig av med høye kneløft. Spesielt brød sliter jeg med. Er en ordentlig brødfan, og spesielt grovt brød. Kan spise et halvt brød i slengen når jeg føler for det. Spesielt kjipt er det fordi jeg har glutenintoleranse, så nå bare unngår jeg det.Prøvde et glutenfritt brød,men det viste seg at jeg ble like avhengig av det som av vanlig brød, så nå kan jeg ikke spise det heller. Helt snålt hvordan den fungerer den kroppen, altså.

Unknown sa...

Jeg pleide å ha det litt sånn, men etter at jeg har begynt å lage rått godteri uten sukker, så har jeg heller sug etter det nå ;-) Sukkerholdige ting smaker dessuten ikke godt lenger, bare alt for søtt!

Anonym sa...

Hei! Jeg kom innpå bloggen din via en annen blogg. Jeg fikk boken kjernesunn familie for ett års tid siden. Fant ut at det ikke var noe for meg rett og slett fordi jeg har en mann som ikke er veldig villig til å legge om sitt eget kosthold sammen med meg, og at jeg synes deres omlegging var litt drastisk. Nå har jeg cøliaki og tåler ikke gluten så den delen er jo i boks.

Grunnen til at jeg nå skriver til deg er at jeg også er gravid - skal ha en liten jente i juli. Jeg lever til vanlig ganske sunt og trener en del, så jeg sliter ikke med overvekt. MEN. nå etter jeg ble gravid så har jeg blitt sukkeravhengig tror jeg. Jeg satte akkurat til livs resten av en sjokoladeplate, og hadde jeg hatt mer hadde jeg spist det også selv om jeg er ulidelig mett... sukk. Jeg fikk innmari dårlig samvittighet overfor den lille da jeg leste innlegget ditt. Jeg spiser hjemmelaget og sunt ellers, men det er disse sukkerinnhuggene med godis, is og sjokolade som er problemet - jeg har bare aldri tenkt over det før jeg leste innlegget ditt så TAKK!Innser nå at jeg må skjerpe meg siste del av svangerskapet, det er jo bedre sent enn aldri tenker jeg.

Så til spørsmålet. Hvordan startet du? kuttet du sukkeret tvers av? Og du kuttet "bare" raffinert sukker - ikke sukker fra frukt? Håper du har anledning til å svare og hjelpe meg litt på vei:)

Helen sa...

Hei Anonym! Husk at babyer er hardføre - så ville ikke hatt for dårlig samvittighet! Men samtidig tror jeg de påvirkes av kostholdet vårt. Forrige gang jeg var gravid spiste jeg MYE sukker - og min sønn som nå er 2 år er også ømfintlig for sukker (om det er en sammenheng vet jeg ikke..)

Jeg kuttet ikke tvert men tok det gradvis. Og jeg kuttet IKKE ned på frukt (men passer gjerne på at jeg spiser noen nøtter eller noe samtidig så går det ikke ut over blodsukkeret)

Mitt beste råd er å finne gode erstatninger! Test ut noen av sukker-erstatningene og se om du finner noe du liker - og som du kan bruke i steden for vanlig sukker.

Prøv feks å lage sjokolade selv! Så kan du spise den med GOD samvittighet!

Det tar litt tid å få tak i alle produktene (om du gjør som meg og bestiller fra iHerb - man må nemlig bestille i flere pakker for å passe på at man er under 200,- og under 1,3kg per pakke). Men prisene er gode og det er ABSOLUTT verd å bruke litt tid på å få tak i gode ingredienser.

Ellers - ikke tenk at du må endre alt på en gang - det blir ofte litt overveldende. Men man kan fort bli "hekta" på sunt godteri og sunne kaker! :D For man blir nemlig ikke trøtt og uggen etterpå - og man har SÅ god samvittighet :) Og man kjenner at det er godt for kroppen.

Masse lykke til - håper du stikker innom bloggen min og forteller hvordan det går!! (Og jeg tipper du har mange gode råd til meg når jeg skal teste glutenfritt kosthold i en periode....) :)

Anonym sa...

Takk for kjapt svar:)
(Jeg fikk ikke noe alternativ til "abonner via e-post" og fant ingen epost til deg på siden din, så da var eneste valget anonym siden jeg ikke blogger eller lignende.)
Skal kjøpe inn litt på helsekost imorgen så jeg kan begynne allerede imorgen å erstatte litt og litt. Jeg er glad i å lage mat så jeg ser på det som et spennende prosjekt!Fikk til og med mannen:)
Og glutenfritt er faktisk ganske enkelt så det går bare fint når du starter:) Jeg kommer gjerne med tips.

Hilsen Mari

Helen sa...

Har tenkt på å få meg en epost tilknyttet bloggen - så nå har jeg fikset det gitt! :) Ligger oppe til høyre i "velkommen" :)

Gratulerer med å få med mammen - hjelper å være 2!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...