20 mai 2012

Bruker du stevia?

Kilde


Jeg hadde lyst til å slå (enda et) et slag for stevia! Selv bruker jeg mest stevia (i tillegg til sukrin), mens bjørkesøt (xylitol), yaconsirup og palmesukker bruker jeg bare av og til. Sukrin og stevia inneholder begge 0 kalorier og påvirker ikke blodsukkeret. Derfor passer de ekstra godt til oss som slanker oss, har diabetes eller er sukkeravhengige.

Jeg finner flere oppskrifter med sukrin enn med stevia, og det syns jeg er synd da begge er fine på sin måte. Selv liker jeg ofte å blande disse i samme oppskrift da jeg synes de utfyller hverandre i smak.

Klippet fra boka "Dokor Dahlqvists kokebok": 
"Det eneste naturlige søtningsmiddelet er stevia. Det er en plante som dyrkes i tropene. Der har man spist det i mange generasjoner uten at man har sett noen skadevirkninger.." 
(NB: Sukrin er også et naturlig søtstoff, men er i motsetning til stevia er det kjemisk fremstilt. Kilde)

Her skriver jeg mer om stevia og hvordan beregne mengden du skal bruke.
Her finner du et gratis pdf-hefte med oppskrifter der stevia er brukt. (PS: "Sötrix-flor" som nevnes i noen av oppskriftene er det samme som sukrin)

OG HER er den beste steviaen jeg har funnet til nå!

For de spesielt interesserte som har lyst å ta et lite dypdykk på de forskjellige stevia-typene kan jeg anbefale denne artikkelen. Spennende lesning! (engelsk)11 kommentarer:

Mjuuugly sa...

Jepp, stevia brukes MYE her og det er fantastisk!

Helen sa...

Enig ;)

Unknown sa...

Et lite spørsmål ang. sukrin - skulle lage marengsbunn i går, og brukte kremfløte, eggeplommer og sukring, men marengsen ble rett og slett ikke stekt, kun på toppen og sidene, inni var den like rå... Stod tilsammen 2,5t - og da orket jeg ikke mer.. Tror du dette skyldes sukrinen??
Ellers takk for nyttig og informativ blogg

Helen sa...

Det vet jeg ikke..ar aldri opplevd det samme. Men ingrediensene du beskriver høres ut som en topp til iskake? Da bruker jeg nemlig eggehviter og søtning til bunnen, og eggeplommer, fløte og søtning til toppen (som bare skal fryses på den stekte bunnen). Kan du ha brukt ingrediensene til "kake-toppen" i steden for ingrediensene til bunnen?

Her er min oppskrift på en sånn kake (der bunnen stekes veldig greit):

http://kjernesunn-nordkvinne.blogspot.co.uk/2011/07/iskake-med-kaffesmak.html

gladerebarn sa...

Jeg bruker også stevia ganske ofte. Både her og der. I vaffler gjør det seg spesielt bra!

Tino sa...

Jeg bruker Stevia og sukrin litt om hverandre og gjerne sammen.
Takk for inspirerende oppskrifter, og spesielt sitronkaken. Jeg skulle selvfølgelig spurt på forhånd før jeg linket til deg *kremt*
Ønsker deg en fin dag!
Klem T

Tine sa...

Hei. For å nyansere bildet litt, jeg bruker ikke Stevia. Synes både denne og Sukrin har en kraftig bismak som aspartam, og jeg får vont i munnen av det.
Skulle gjerne vist om et kalorifritt alternativ som ikke smaker ekkelt.

Unknown sa...

Huff som jeg tuller.. jada, jeg har skrevet oppskriften på TOPPEN..
Jeg brukte selvsagt eggeHVITER og sukrin i marengsbunnen!! (som ikke ble stekt;))

Helen sa...

Tino - du trenger ikke spørre på forhånd! Oppskriftene er til fritt bruk, :)

Tine - ja man må bruke lite nok til at det ikke blir bismak. Men er enig i at det fort kan bli bismak, spesielt i bakverk uten bær.

Anne - ah! Da vet jeg ikke.. rart at den ikke ble stekt.

Unknown sa...

Prøvde stevia i marshmellows engang, men det ble så bittert at jeg fikk helt skrekken. (dråper) Forstår nå at jeg har hatt i for mye, og at man begynner forsiktig og heller smaker seg fram...;)

Helen sa...

Ja man må være veldig forsiktig. Noen typer stevia er 400 ganger søtere enn sukker. Da trengs det ikke mye i maten man lager. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...