01 mai 2012

Barn med autisme kan bli friske med riktig kosthold


Jeg blir så glad når jeg leser artikler som fremhever kosthold som behandlingsmetode i steden for medisiner. Ikke alt kan kureres med riktig kosthold, men noen ting kan.

I dag leste jeg en artikkel om flere familier der barna ble friske av autisme etter omlegging av kosten. Det er solskinnshistorier med tanke på hva som har skjedd med barna, men det er også negative sider ved det - feks at dette kostholdet er dyrere. (Her tenker jeg at et moderat lavkarbokosthold uten melkeprodukter ville vært mye billigere for da slipper man dyr halv og helfabrikat-mat..? Bare en tanke..)
"På svensk frokost-tv var det en legeprofessor som syntes synd på barn som hadde med egen mat i bursdag. Moren som ble intervjuet, måtte forsvare seg. Hadde ikke gutten vært på diett, kunne han ikke ha vært i barneselskap. Da hadde han sittet hjemme og dunket hodet i veggen."
Litt nede i artikkelen finner du også Unes historie om hennes sønn (bloggen hennes finner du her), pluss info om hvordan man kan teste barna sine (eller seg selv) om de/du har proteintoleranse.  Det er nemlig ikke bare barn som kan ha glede av å legge om kosten. Og det er flere enn de med diagnoser som autisme eller ADHD som kan ha proteinintoleranse. Noen opplever kanskje bare å ha konstant fordøyelsesproblemer.

Kjempebra at media forteller sånne historier og sprer kunnskap. Og bra at dette blir forsket  på og at leger begynner å få øynene opp for denne behandlingsmetoden.

Artikkelen finner du her.

PS - som Elin kommenterer under her så mener jeg ikke å si at alle BLIR friske av kostholdsomlegging. Det er bare barn (og voksne) med proteintoleranse og påfølgende symptomer på autisme som vil kunne bli hjulpet av en sånn omlegging av kosten. Les gjerne hva forsker Karl-Ludvig Reichelt skriver (nokså langt nede) i artikkelen jeg har linket til over.

6 kommentarer:

Elin sa...

Har du en kilde du kan henvise til? Såpass sterke utsagn du kommer med, og da synes jeg en referanse til slikt kan være svært fornuftig. Jeg betviler ikke at mat gir helse og kan virke helende på noen sykdommer. Er overbevist at det finnes mange foreldre til autistiske barn som elsker barna sine som de er. Da kan en slik overskrift virke provoserende, derfor kan det være lurt å komme med en kilde slik at det mildnes litt det du skriver her. Håper du mottar dette på en fin måte, for jeg vil bare komme med tips når det gjelder slike radikale overskrifter.

Helen sa...

Ja Elin det er bare fint du sier i fra! Jeg har henvist til boken Kjernesunn familie der eldstegutten i familien ble kvitt autisme. Og artikkelen jeg linker til nederszt tar for seg 3 barn som ble friske. Og jeg sier ikke at alle BLIR friske, for autisme finnes i mange former, og bare de som forårsakes av proteinintoleranse kan hjelpes av å kutte helt ut gluten og melk. Men jeg skal la det komme klarere fram i innlegget. :)

MaritSyux sa...

Flott innlegg! Jeg har en venn med ME som ble veldig mye bedre da han droppet sukker, melk, mel, gjær og ulike kunstige stoffer. Vanskelig kosthold, helt klart, men når man blir frisk!
Jeg hadde ikke kunnet trene om jeg ikke hadde kuttet mel, melk og sukker.. Da hadde jeg hatt for vondt i muskler og ledd... Så da får jeg heller sitte i selskaper uten å kunne spise kake...

Jo! Kosthold er kjempeviktig :) Helt enig i at det er supert når media tar det opp.

Fragola sa...

Leste også den artikkelen. Kjempefint at dette kommer mer og mer frem. Det er tilfelle at mange barn med autisme og ADHD kan bli friske eller bedre med omlegging av kost. Ved å ta en peptidanalyse rekvirert gjennom Neurozym vil man evt kunne avdekke om man har forhøyet innhold av peptider i urinen. Et forhøyet innhold kan indikere på at man har lekk tarm, eller leaky gut syndrome noe som i tillegg til autisme og ADHD kan gi andre diffuse plager (eller ikke siffuse)og symptomer.
http://www.neurozym.com/
Et stort flertall av barn med autisme har mageproblemer, som oppblåst mage og løs avføring. Dette kan relateres til at de har et kosthold som de ikke tåler.
Begge guttene mine har fått påvist proteinintoleranse og har det bedre med diett uten melk, gluten og sukker. Vi ser ved diettbrudd at dietten virkelig er nødvendig.
Det finnes mange artikler og kilder der man kan finne informasjon om proteinintoleranse.
Dr Karl Reichelt har forsket på dette siden 80-tallet.
I USA er det mange autistiske barn som går på GFCF-diet, gluten og kaseinfri diett.http://www.autismweb.com/diet.htm Hvis du ved diett kunne nå frem til ditt autistiske barn, ville ikke du prøvd det?
uff, ble litt engasjert jeg nå. :-)
Men jeg syns det er så viktig at dette når fram. Mange leger rister på hodet og har ikke tro på dietten, men vi ser hva vi ser, og vi vet at det er riktig.

Une sa...

:-)

Kilden Elin etterlyser, er jo med i artikkelen. Dr. Reichelt er jo verdensledende på dette feltet, med 30 års forskning på sammenhengen mellom autisme/kosthold.
Dette handler IKKE om at foreldre til autistiske barn ikke skulle elske dem slik de er, eller at autistiske barn ikke skulle være like verdifulle som andre barn. Det handler om livskvalitet.

Helen sa...

Og jeg ønsker da bare å henvise alle med flere spm til Fragola eller Une som har førstehånds kjennskap til dette. :) Her finner du dem:

http://matutenmelkglutenogsukker.blogspot.com/

http://unesmat.blogg.no/
(kommer ikke inn på Unes blogg for øyeblikket, men regner med det er en midlertidig feil)

Takk til dere begge to for at dere kommenterer og deler deres erfaringe

Jeg kjenner jeg blir mer motivert til å kutte melk og gluten igjen (det hele forsvant litt i lavkarbo'en. Men jeg vet jeg hadde blitt kvitt både utslett og snørrete nese om jeg hadde gjort det igjen. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...