03 mai 2012

Hvordan lages oljer? Og har det noe å si..?

Dr Espen Rostrup la ut en video på Facebook om hvordan rapsolje blir laget. Vurderer nå sterkt å slutte med rapsolje.... Fysj.. (Finnes det kaldpresset rapsolje? Noen som vet?)

Men jeg ble altså værende litt på youtube for å se hvordan andre oljer lages. Og det er mye mer appetittlig å se på hvordan kaldpresset kokosolje og olivenolje blir laget. Det er jo så enkelt (og kjemikalie-fritt) at man kan lage det selv på kjøkkenbenken. Og etter et par videoer til fant jeg faktisk en maskin man kan kjøpe for å lage olje av frø hjemme på kjøkkenbenken. Alt man ikke vet om! (Før man har sjekket på youtube..). Tror ikke jeg har plass til en sånn, men festlig at det finnes!

Her er noen bilder fra boken Frisk med lavkarbo. Hvorfor må balansen mellom omega 3 og 6 være riktig? Og hvordan få i seg nok omega 3 (som vi oftest får for lite av)? Klikk på bildene for større tekst.I tillegg til at det er viktig å velge de riktige oljene er det viktig å behandle dem riktig. Kokosolje tåler å bli varmet opp uten at fettsyrene ødelegges, mens feks linfrøolje ikke bør varmes opp i det hele tatt. Olivenolje kan man varme opp hvis man bruker svak varme. 

Slik lages rapsolje (canola oil)

Slik lages kaldpresset kokosolje

Slik lages kaldpresset olivenolje

Og slik lager man altså olje på kjøkkenbenken


Hvilke oljer spiser du?


7 kommentarer:

Elin sa...

Helios selger kaldpresset rapsolje (Clearspring). Jeg kjøper kun kalpressede olje- noe annet er uaktuelt.

Helen sa...

Takk for tips!

bente sa...

Jeg kjøper kaldpresset rapsolje på butikken (Odelia). Men det står at den egner seg til steking, og det skjønner jeg ikke helt... :P ellers så inneholder algeolje også omega3. For meg som ikke spiser fisk er algeolje eneste gode kilde til omega3 som også inneholder DHA :)

MaritSyux sa...

http://www.sculler.no/3/0/referanser/

Kaldpresset rapsolje får man på butikken. Men nå mens jeg er student blir det nok den billige rapsoljen (eller smør) til steking og en finere olivenolje til salater.

Interessant tema du tar opp!

Helen sa...

Ah.. den har jeg jo sett på ICA. Må testes. :)

Synd de alltid skal ha gjennomsiktig flaske... Burde ikke alle oljer skjermes for lys tro?

andemora sa...

Bruker alltid smør. Rapsolje, raffinert eller ekstra virgin er ikke godt og blir fort skjemt. En pakke meierismør som står på kjøkkenbenken hos oss lever ikke mange dagene og va har mykt, godt smør til enhver tid

Helen sa...

Samme her, bruker mest smør (eller ghee) til steking. Men bruker også kokosolje til noe steking. Rapsolje derimot har jeg brukt til hjemmelaget majones og baking der det skal brukes olje. Så fint det finnes en kaldpresset versjon som hverken er bleket eller vasket! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...