25 mai 2011

Er mat billig?


I følge Eurostat er norge blant de billigste på mat i Europe. Vi bruker gjennomsnittlig bare 11,7% av inntekten på mat, mot 40% på 1950-tallet. Men - jeg tror nordmenn hadde brukt en større andel av inntekten om de hadde kjøpt mat av høyere kvalitet? Og da mener jeg renere mat uten mange billige kjemiske tilsetningstoffer, økologisk mat, og fersk mat med kort holdbarhet.

Jeg tror vi som familie bruker noe mer penger på mat nå når vi spiser sunnere, men samtidig har vi blitt bedre til å planlegge så vi kaster mindre mat enn før. Og vi sparer selfølgelig penger på å ikke kjøpe godis og snacks sånn vi gjorde før. Og det å kunne handle på iHerb hjelper jo veldig. :)

Men - jeg er veldig takknemlig for at vi bor i et land med høye inntekter! Jeg har vært nok rundt å reist til å se at vi er priviligerte her i nord.

Men uansett så engasjerer artikkelen folk - debatten raser i kommentarfeltet. :)

Du finner hele artikkelen her.

Jeg tror de fleste er enige om at utvalget av matvarer i Norge ikke er noe særlig. Men syns du maten her er dyr, eller er prisene ok?

4 kommentarer:

Ida sa...

Helt enig i alt du skriver. Jeg syns forresten ikke at maten her er spesielt dyr om man sammenligner med andre land. Ta f.eks. England - vi syns det er billigere å handle der når vi er på besøk, men for engelskmenn er det dyrere å kjøpe mat ift. hvor mye de tjener, enn det er for oss nordmenn å kjøpe mat i Norge. Dessuten, det er forskjell på hva som er billig og hva som er dyrt. F.eks. ferske blåbær/bringebær o.l. koster nesten det samme i England som i Norge, mens en del usunne og ferdiglagde matvarer er mye billigere i England. Frukt og grønt er ikke så dyrt som man skal ha det til i Norge altså!

Helen sa...

Enig med deg! Det som ER dyrt er helsekost.. men der har vi jo iHerb.. ;)

Frida sa...

Komplisert tema. Men jeg har alltid ment at vi strengt tatt ikke betaler så mye for maten vår sett i forhold til inntekten. Jeg tror nok at vi som er opptatt av ordentlige råvarer bruker ganske mye mer penger på mat enn gjennomsnittet (søppelmat og halvfabrikata er latterlig billig). Men fortsatt er det ingenting sammenlignet med hva man relativt sett betaler for maten i mange andre land.

Men igjen så bruker nordmenn relativt sett veldig mye mer penger på bolig enn man gjør i andre land, og dermed har vi mindre penger igjen å bruke på mat. Så folk burde vel slutte å klage på matprisene, og begynne å klage litt mer på boligprisene istedenfor ;)

Helen sa...

Et godt poeng! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...