25 september 2012

Er du introvert eller ekstrovert?

Kilde

Det er mye man kan gjøre for å få mer energi. Det å spise sunt, trene, få en dose frisk luft hver dag, og ikke minst -  få nok søvn er viktig. Men tenker du over at andre mennesker - eller fraværet av disse - også gir deg energi?

Å være introvert betyr at man lader batteriene når man er alene, og bruker energi sammen med andre. Er man derimot ekstrovert får man energi av å være sammen med andre mennesker, men man tærer på den energien når er alene. Sagt på en annen måte - hos introverte mennesker kommer energien innenfra en selv, mens for ekstroverte mennesker kommer energien fra andre mennesker. Det finnes forskjellige grader av begge to, men de fleste er det ene mer enn det andre. Noen få mennesker er derimot ambivert - da er man like mye begge deler. 

Jeg er introvert. Og det har jeg visst i mange år. Men også før jeg visste at det hadde et navn, visste jeg intuitivt at jeg var det. Jeg har alltid vært flink til å trekke meg tilbake og nyte mitt eget selskap når jeg har trengt det. Å være helt alene en hel helg har aldri vært noe problem. Får jeg nok "lade-tid" kan jeg også være veldig sosial. Jeg elsker å reise på venninnetur, eller å finne på noe på kvelden. Men trenger jeg alenetid har jeg ikke problemer med å takke nei.

Et annet aspekt med det å være introvert er at man foretrekker små grupper over store. Og det har ikke noe med angst for store folkemengder å gjøre - det gjør meg ingenting å oppholde meg på Gardermoen, eller på en konsert med mange mennesker - så lenge jeg ikke trenger å forholde meg til alle sammen. Da er det verre med store bursdager eller bryllup. Da forventes det at man konverserer med mange, og hilser på de fleste. Det gjør meg ingenting i utgangspounktet (og jeg er god på småprat med fremmede) med det krever en del energi. Så det blir gjerne mer alenetid en periode etter en sånn kveld/helg.


Jeg husker jeg gruet meg litt til å gifte meg (vi bodde ikke sammen før vi giftet oss). For hvordan skulle jeg få nok "ladetid" med en annen person i huset til en hver tid?? Men jeg tenkte det var best å være litt proaktiv, så jeg fortalte tidlig om mitt behov for alenetid. Så da kunne jeg helt enkelt bare si i fra når behovet var der, så fikk jeg være helt i fred i et par timer. :)

Så fikk jeg barn... Det har redusert den effektive "ladetiden" dramatisk. Men dette har jeg ikke tenkt noe særlig på før nå nylig. Jeg leste nemlig to blogginnlegg fra to andre som er introverte (her og her), og det gikk opp for meg at jeg har gitt denne siden av meg selv alt for lite oppmerksomhet de siste årene. Det er jo naturlig at det blir sånn i perioder. Får man barn ganske tett ammer man jo mer eller mindre flere år i strekk. Dermed kan man ikke bevege seg vekk alene i mer enn noen timer av gangen. Og en del av det å være foreldre er jo at man er tilgjengelig 24/7. Og sånn må det være.

Men - på de fleste utfordringer finnes det jo en løsning, også når det gjelder dette. (Selv om man må være litt mer kreativ når man er småbarnsforeldre). Nå er det ingen barn her som ammes lenger, så det utvider jo mulighetene. Vi er så heldige at vi disponerer en hytte ikke så langt fra her vi bor. Så planen er at jeg reiser bort dit en lørdag i måneden, og overnatter til søndag (deilig å kunne sove til en våkner av seg selv, her våkner nemlig ungene i 6-tiden hver dag...:)..). I tillegg tar mannen seg fri en ukedag i mnd så han kan ha ungene, dermed kan jeg jobbe den dagen og ta meg fri en dag de er i barnehagen. Dermed kan jeg hvile hjernen samtidig som jeg får gjort diverse prosjekter her hjemme. (Det er tross alt den sosiale delen av hjernen som trenger hvile, ikke kroppen! Så jeg synes bare det er deilig å rydde på loftet, eller vaske vinduer..så lenge jeg kan gjøre det helt alene..) :)

Man må være litt egoistisk noen ganger - det kan nemlig komme andre til gode! Og jeg er så heldig at jeg har en mann som ser at vi alle har godt av å sette inn noen tiltak som vil gi 'ho mor' mer energi. :) Jeg må prioritere å lade batteriene mine alene, på samme måte som en som er ekstrovert må prioritere å være sosial, selv om det betyr at en må jobbe litt ekstra for å få tak i barnevakt etc.

Ting du kan spørre deg selv:
  • Er du mest introvert eller ekstrovert? Eller er du en av dem som er midt i mellom?
  • Underbygger jobben din dette? Hvis ikke, hva kan du gjøre i fritiden for å "fylle opp tanken"?
  • Er du gift (samboer) med en som er motsatt av deg? Hvordan kan dere løse det?

Hvis du er usikker på hva du er kan du ta denne testen (engelsk).


Oppdatering: Bildet under fant jeg hos Jane, og det måtte jeg bare låne! :)15 kommentarer:

Jane sa...

Hvor er det et fint og vigtigt indlæg, Helen. Og hvor er det en fin løsning, I har fundet, din mand og dig. Jeg har også tidligere skrevet om at være introvert i en ekstrovert verden, og det har givet mig så mange positive tilbagemeldinger fra folk, som var glade for endelig at få dette frem i det åbne!

Jeg er også introvert. Ikke genert, ikke stille og ikke tilbageholdende, men introvert. Folk forveksler ofte dette, synes jeg. Jeg lader op alene og for store - eller for langvarige - selskaber stjæler min energi. Ligesom du beskriver. Og det er så vigtigt at vide, så man kan gøre noget aktivt for sig selv.

Tak for et inspirerende indlæg!

Helen sa...

Takk for kommentaren Jane! Ja man må ikke forveksle introvert og sjenert. Jeg har for eksempel ikke problemet å tale til en stor forsamliong mennesker.. (så lenge jeg har hatt god tid til å forberede meg vel og merke... :) ) Og jeg har ingen problemer med å starte en samtale med folk jeg ikke kjenner hvis jeg er på et kurs med jobben der jeg ikke kjenner noen feks.. Men - det tar mye energi som jeg må fylle på igjen i etterkant. :)

Veronica sa...

Definitivt introvert. Topp score på testen. Jeg er veldig glad i venner og familie, men etter et par timer i andres selskap er jeg totalt utslitt og må gå hjem, eller søke tilflukt i en bok og lukke alle ute. En gang i året drar jeg på ferie helt alene og nyter det i fulle drag :) Jeg har alltid tenkt at jeg har et snev av sosial angst siden jeg hater store forsamlinger som julebord, familieselskaper og lignende, men jeg har ingen problemer med flyplasser.

Takk for et informativt innlegg :)

Helen sa...

Nei nei - det er ikke sosial angst - det er bare din introverte side! :) Alle introverte opplever det samme (om enn i ulik grad).

Jeg fikk 16 poeng på denne testen, så godt inn på den introverte siden altså. :)

Tine sa...

Hei! Jeg er definitivt introvert. Har aldri tenkt over at det har et navn... Heldigvis har jeg en mann som også lader godt i sitt eget selskap, så vi forstår hverandre, og har masse "pauser" i hverdagen vår.
En er ikke en dårlig mor selv om en velger å være hjemme og lage eplekake mens mann og barn er på fotballkamp. Da kommer de hjem til kake og ferdigladet mamma, og det er jo bra for alle :)

Tine sa...

Kult at du har linket til Johanne. http://skraatak85.blogg.no/ Har nettopp truffet henne på gaten i Bergen (kjenner henne bare fra bloggverden) og kan bekrefte at hun (heller) er ikke sjenert eller beskjeden, bare ung, kul og introvert :)

Anonym sa...

eg har lest om intro/ekstrovert tidligere, men har aldri koblet det mot å være mor. Nå fikk jeg noe å tenke på! Og dessuten er dette svært relevant i hele "god-mor"-debatten! Takk for oppvåkningen!

Johanne Magnus sa...

Haha...Dette innlegget falt i min smak, har faktisk printet det ut!
Jeg er jo introvert, du du vet. Men som Tine, skriver, det betyr ikke at man nødvendigvis er beskjeden og sjenert.
(Takk for at du dro bloggen min inn i innlegget ditt:)

Anonym sa...

Hei! Jeg er introvert mor, med et ekstrovert barn og følgende artikkel hjalp meg mye i det å vite hvordan jeg kan tilrettelegge for barnet mitt sine behov og samtidig ikke gå fra forstanden ;-)

http://www.thesuccessfulparent.com/termperament/extrovert-or-introvert-you-and-your-child

Jeg kan dessuten anbefale "Quiet" av Susan Cain, som jeg også har skrevet om i min egen blogg. For i tillegg til å være introvert mor, er jeg også introvert innvandrer?..

http://ohlalacestlavie.wordpress.com/2012/05/12/its-time-for-quiet/

Flott at du skriver om dette, fordi mange forveksler det å være introvert med det å være sjenert, og tror at det er bare å øve seg på å være sosial så "går det over." Men det handler jo egentlig bare om å akseptere sitt eget temperament, og finne løsninger som som du har gjort så ypperlig i din situasjon.

Frøken Makeløs sa...

Samme som Lammelår: hørt om introvert/ekstrovert før men aldri koblet det opp mot foreldreskap. Veldig interessant! Vi har akkurat blitt enige i familien om at jeg får lov til å stikke på kafe/ut et par timer helt for meg selv i helgene. Da kommer jeg tilbake og er adskillig gladere og mer opplagt enn hvis jeg ikke får alenetid.

Syns det virker som dere har ordnet dere veldig smart. Du får alenetid og samtidig gjort unna prosjekter i huset. Som du sier; man trenger jo ikke å hvile kroppen, bare hodet.

Takk for et virkelig interessant innlegg!

Helen sa...

Takk for kommentarene!! Jeg har en introvert sønn og en ekstrovert datter.. Og jeg har mange ekstroverte venninner. Men de vet at jeg er introvert og har ingen problemer med at jeg ikke alltid er klar for sosialt samvær. :)

Andreas sa...

Jeg er introvert, og er veldig opptatt av tematikken. Kan anbefale boken «The power of introverts in a world that can't stop talking».

Helene sa...

Dette var interessant å lese. Jeg er nok mest introvert jeg også og har med årene blitt flinkere til å kjenne når jeg har behov for alenetid. Har foreløpig ikke barn så det gjør det jo enklere å få det til :) God helg!

Helen sa...

Andreas - takk for tips. Jeg har vært på amazon og snust på boken..

Anette sa...

Jeg blir så glad når jeg finner slike fine innlegg om å være introvert. Jeg er coach og rosenmetodenstudent, samt spesialpedagog og jeg skriver en blogg om det å være introvert og høysensitiv. Jeg driver nå med et lite prosjekt som handler om å få løftet fram de positive sidene ved å være introvert og høysensitiv. Det blir fort mye fokus på det negativ og triste, det ønsker jeg å prøve å snu pa! Derfor ber jeg kule introverte mennesker om de kunne tenke seg å skrive en tekst om hvorfor det å være introvert har vært bra for dem, suksess historiene rett og slett. Om du har noen tanker rundt dette ville jeg blitt veldig glad om du ville dele noen tanker med meg. Jeg hr skrevet mer rundt prosjektet her : http://teamoments.blogg.no/1460056722_er_du_introvert_eller.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...