14 august 2012

Vaskemiddel som er bra for huden og bra for naturenVanlig vaskemiddel inneholder mange stoffer som kan forårsake eksem og allergi (og i verste fall kreft). Mange av stoffene brytes heller ikke ned i naturen og er sterkt forurensende. Men det finnes alternativer!

Vaskenøtter:
Bildet er linket til produktet

Vaskenøtter er nøtter som høstes fra Sapindus Mukorossi treet i India. Med andre ord - helt naturlig. Nøttene inneholder saponiner (naturlig såpe) og et mildt antibakteriell skummende middel. 

Man putter 5-6 nøtter i en bomullspose (som følger med), putter i vaskemaskinen, legger inn klærne, og setter på maskinen. Etterpå tørkes nøttene og posen, så er de klar til neste vask. (Skal man sette på enda en vask trenger man ikke tørke dem først). Nøttene varer i mange vask, helt til de er blitt myke og tynne (da er det ikke mer såpe igjen i dem)

Jeg begynte å bruke vaskenøtter når eldstemann var født. Jeg brukte nemlig tøybleier med hjemmestrikkede bleiebukser i ubehandlet ull. Ullbuksene trenger man ikke vaske ofte da urin (og svette) reagerer på ullfettet (lanoliet) og danner såpe (!), så ubehandlet ull er til en viss grad selvrensende. Men når man en sjelden gang vasker dem skal man ikke bruke lano (pga at det er ubehandlet ull). Vaskenøtter derimot er et godt alternativ. (PS: nøttene må ligge i vann en stund hvis man skal vaske i vann kaldere enn 30 grader)

Min erfaring med vaskenøtter er - klærne blir rene, og lukter godt. Men vanskelige flekker tar de ikke, så kan det være greit å bruke vanlig vaskemiddel til noe klesvask. (Eller bruke flekkfjerner først).


Vaskemiddel uten farlige tilsetningstoffer:

Bildet er linket

Så nå har jeg bestillt Ecover vaskemiddel i tillegg! Gleder meg til å teste det ut. Vurderte først å kjøpe flytende vaskemiddel, men fant ut at det kanskje er mer økonomisk å kjøpe pulver (som ikke er så tungt)..

Tidligere har jeg testet Ecovers oppvaskmaskinsmiddel (tabletter), og var veldig fornøyd med det! Men tenker jeg prøver pulveret neste gang, så varer det litt lenger.

3 kommentarer:

Anonym sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
Anonym sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
Anonym sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...