12 desember 2011

Hjemmelaget babymat

Dette er et langt innlegg for de spesielt interesserte. Har du barn eller planlegger å få barn anbefaler jeg på det sterkeste å lese boken "Barn i balanse" i tillegg. Mye av informasjonen under er hentet derifra. (PS: boken omhandler ikke bare babymat, men kosthold for alle barn til og med tenårene). 


Kan lånes på biblioteket
eller kjøpes feks her

Hva skal man så servere de minste? Jeg har jo ei lita tulle på snart 6 mnd, så den problemstillingen er veldig aktuell her. Jeg laget mye barnemat fra grunnen av til eldstemann, men er nok enda mer bevisst på dette nå. Hjemmelaget babymat er etter min mening både sunnere, billigere og like lettvint som kjøpegrøt og middagsglass. :)



Når skal man begynne med fast føde?

Når jeg fikk eldstemann anbefalte helsesøster å starte ved 6 mnd (men jeg startet når han var litt over 5 mnd da han på det tidspunktet var veldig sulten veldig ofte). Nå når lillejenta ble født fikk vi anbefaling om å begynne ved 4 mnd da babyer har et "smaksvindu" ved 4-6 mnd, og det skal da være lettere å lære dem å  like nye smaker. Er du usikker hør med din helsestasjon.

Morsmelk

Det er den beste maten i starten. Morsmelk inneholder alt en baby trenger av næringstoffer og er i tillegg tørstedrikke og bør være eneste drikke fram til barnet er 8 mnd. Kan man av ulike grunner ikke amme er morsmelksertatning selfølgelig et godt alternativ.

Kan mor spise lavkarbo mens hun ammer? Det er forskjellige erfaringer med dette. For noen går det helt fint å spise streng lavkarbo, men det er gjerne de som har spist lavkarbo en stund og kroppen derfor er vant med å bruke fett som brennstoff. Legger man derimot om til lavkarbo mens man ammer eller kort tid før fødselen ville jeg ikke spist den strengeste formen for lavkarbo da det kan gå ut over melkeproduksjonen (det er min erfaring). Anbefalingene ligger mellom 50-100 gram karbohydrater per dag for gravide eller de som ammer. (Kilder: Dr Espen Rostrup, se under kommentarer her, Sofie Hexeberg, se under kommentarer her)

Introdusering av fast føde. 

Begynn gjerne med en matvare om gangen. Dermed er det lett å oppdage allergier. Det er også lurt å begynne med en liten mengde første gangen (gjerne bare en teskje). Etter hvert som du har fått testet ut forskjellige typer matvarer så bland dem gjerne. Vi voksne liker flere smaker sammen - og det gjør barna også. Det er også fint for dem å lære å like flere smakssammensetninger.

Den første maten

Dr Fedon Lindberg anbefaler i boken "Barn i balanse" at den første faste føden barnet får er moste grønnsaker blandet med sunt fett. I morsmelk kommer over halvparten av energien fra fett, og det er ingen grunn til at maten vi begynner å gi barnet ikke skal ligne i sammensetning. Merk - det er halvparten av energien som skal komme fra fett - ikke halvparten av maten på tallerkenen. Det er det stor forskjell på. (Kjøpemat har en veldig høy andel karbohydrater, noe som ligger langt fra morsmelken).

Et typisk måltid kan være grønnsaker, feks en blanding av kokt kålrot og blomkål, og 1 ts sunt fett (feks rapsolje, olivenolje eller linfrøolje). Etter hvert kan man også ha i litt kjøtt eller fisk. Gjerne ikke mer enn 10 gram per måltid i starten. Tørkede eller friske urter er flott å ha i maten. Litt purre, gressløk eller hvitløk kan de små også gjerne få. Kok det sammen med grønnsakene så blir det en mild og god smak på det. Avocado er også fin til babymat.

Grøt

Det er viktigere å lære barnet å like grønnsaker enn grøt - både pga næringsinnhold og fordi grønnsaker skal man spise livet ut. Men når man har introdusert grønnsaker og det fungerer greit kan man gjerne variere med grøt. Fedon Lindberg anbefaler grøt laget med havre eller hirse. Her er det også viktig å ha i 1 teskje sunt fett per måltid og berik grøten gjerne med malte nøtter, frø og kjerner.

Eksepmel på oppskrift:
  • 1 dl vann / morsmelk / MME
  • 2 ss havremel eller hirsemel
  • 1 ts olje
  • 1 ts frø-/kjerne/nøttemel
Kok opp vann og mel, ta av plata og bland i olje. 

Å berike maten

Bløtkokte eggeplommer er en genial måte å tilføre maten mye vitaminer på. De som er allergiske mot egg er gjerne allergiske mot eggehviten ikke plommen. :) Da jeg leste om å ha eggeplommer i barnematen tenkte jeg - hva skal jeg da gjøre med all eggehviten som blir til overs? Men det er jo ikke noe problem - den spiser jo bare mor, far eller eldre søsken. Her i huset spiser vi mye egg til frokost uansett, så litt ekstra eggehvite på noen av oss er bare fint. :)

Ellers er linfrøolje fint å bruke og en grei måte å tilføre litt supermat til de små. Linfrøolje er rik på omega 3.

Dr Espen Eenfeldt skriver her (se i kommentarfeltet) at man gjerne kan gi babyer D-vitamin tilskudd. Dosen må ikke overstige 1000 enheter per dag. D-vitamindråper kan man tilføre i maten (de smaker ikke noe)

Malte nøtter, frø og kjerner er fint å ha i grøten! Og når det gjelder mulig allergi - begynn med litt, og øk så mengden. Fedon Lindberg mener vi er alt for hysteriske når det gjelder mulig allergi og frarøver de små gode næringstoffer de kunne fått.

Frukt

Man kan gjerne gi frukt til barnet, men husk at dette er dessert, og ikke selve måltidet.

Middagsglass og kjøpegrøt?

I disse er det mye tilsetningstoffer som man unngår ved å lage maten selv. Man får også mer variasjon med hjemmelaget mat. Har du smakt forskjellen på hjemmelaget og kjøpt barnemat? Som med all mat smaker den hjemmelagede MYE bedre. Hvorfor ikke gi barna det beste?

Unntak

Jeg er ikke hysterisk og kan gjerne gi kjøpegrøt eller middagsglass om vi er på tur og det er det meste praktiske. Men det er unntaket, ikke regelen.

Med litt planlegging og en tilgjengelig komfyr eller mikro kan man også ta med seg hjemmelaget på tur. Jeg lager barnemat i stort og fryser ned i disse glassene, så er det bare å ta med seg et glass. Nå i jula skal jeg feks ta med meg en blanding av havremel, hirseflak og malte sesamfrø og linfrø. Dermed tar det meg 2 min å hive sammen en tallerken grøt jeg kan blande med litt olje. (Blandingsforholdet er 1 del "frømel" per 6 deler hirse/havremel).

Kilde

Her er vi i ferd med å innføre flere og flere måltider med fast føde. Planen er å ende opp med å gi 2-3 måltider med middagsmat, og 1-2 måltider med grøt per dag i tillegg til tran og D-vitamindråper - og morsmelk. :)

4 kommentarer:

gladerebarn sa...

SÅ BRA du har fokus på hjemmelaget babymat! Jeg HÅÅÅÅPER kostholdsinteressen rundt omkring i Norge også kommer flere av våre minste til gode etter hvert. Så de også får naturlig hjemmelaget god mat av ferske råvarer, tilsatt sunt fett som ikke har harsknet i butikkhyllene i romtemperatur.

Jeg elsker også Fedon Lindberg sin bok: Barn i balanse. Har lest kapittelet om mat til spedbarn mange ganger. Gleder meg til å fordype meg i resten av boken etterhvert. Jeg vil også anbefale Rebecca Persson sin: Baby - 100% NATURLIG uden tilsætning. Det er en hel bok som hovedsaklig handler om mat til baby. Og innholdet er fabelaktig! På alle måter. Den har svar på alt man lurer på.

Heldig baby du har. Som får ordentlig kost!

Anonym sa...

Kjempebra og alltid aktuelt tema. Opplever at enkelte mødre skjærer gjennom på småbarnstreff med en syrlig tone der de klart og tydelig forteller den som tar opp temaet "sunn naturlig mat til babyen" at dette er noe ingen har tid til å lage,eller som ikke er nødvendig da maten på butikken er så bra. Dette er jo selvfølgelig mødre som har dårlig samvittighet fordi de ikke har kunnskap eller gidder å lage sunn,næringsrik mat for barna sine.

Helen sa...

Anonym - ja mange har nok dårlig samvittighet - og det tyder jo på at de vet hvor dårlig butikkmaten er. MEN - orker man ikke lage all maten bra bunnen kan man jo prøve med halvparten feks? Alt hjelper! 2 hjemmelagede måltider til dagen er bedre enn ingen. :)

Helen sa...

Anonym - ja mange har nok dårlig samvittighet - og det tyder jo på at de vet hvor dårlig butikkmaten er. MEN - orker man ikke lage all maten bra bunnen kan man jo prøve med halvparten feks? Alt hjelper! 2 hjemmelagede måltider til dagen er bedre enn ingen. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...