12 september 2011

Graviditet, amming og lavkarbo (LCHF)

Jeg fant et godt og utdypende svar Dr Sofie Hexeberg ga på en ammedebatt som har foregått på svenske blogger. Det viste seg at det var hun som hadde startet denne debatten med en uttalelse, og nå ville hun gi et mer utdypende svar. Det svaret syns jeg var så bra at jeg vil dele det med dere!

Kilde

Hun sier:
Jeg var ikke klar over at mine kommentarer til ammedebatten havnet på flere svenske blogger. Jeg vil derfor utdype/nyansere mitt synspunkt som baserer seg på fysiologisk forståelse og pasienterfaring. Det er viktig at vi skiller mellom slanke friske kvinner og overvektige kvinner med insulinresistens og evt. diabetes.
Slanke friske kvinner: Kroppen trenger ca. 40 gram karbo per dag. Hun kan la være å spise dem, men da får kroppen et merarbeid fordi den må lage 40 gram sukker hver dag. Derav følger at det sannsynligvis er optimalt og energibesparende å spise 40 gram karbo per dag. Ved graviditet er det en voksende hjerne som også trenger sukker. Et fullbårent barn trenger ca. 40 gram sukker, derav en økning i inntak på ca. 5 gram per måned slik at en høygravid kvinne bør spise ca. 80 gram karbo. Barnet trenger sukker i melken og derfor er det sannsynligvis optimalt å innta ca. 80 gram sukker mens kvinnen ammer. Hun kan spise 0 gram sukker, men det gir kroppen hennes et merarbeid som er unødvendig hvis det er karbohydrater tilgjengelig. Man kan få i seg endel karbo ved å spise lever, nøtter, grønnsaker og bær – jeg tror ikke man får så mye tannproblemer av det.
Overvektige kvinner med insulinresistens og svangerskapsdiabetes: Disse kvinnene kan spise så mye karbohydrater de tåler (innenfor ca. 80 gram ved fullbårent svangerskap eller under amming) uten at de legger veldig på seg, får blodsukkersvingninger eller diabetes. Hvis det dreier seg om  40 gram så bør de bare spise 40 gram.
Individualisering: Vi er alle forskjellige og er ulike mht hvor mange karbohydrater vi tåler før vi får helseproblemer. Det er derfor viktig at hver enkelt kjenner etter på sin egen kropp hvor grensen for karbohydratinntaket er. Hvis blodsukkeret stiger (holder type 1 DM unna) eller vekten øker unormalt mye er karbohydratinntaket uten tvil for høyt.
LCHF forum: De fleste som deltar aktivt i slike diskusjoner har hatt et helseproblem relatert til et høyt inntak av karbohydrater og fått igjen god helse ved å redusere betydelig på inntaket. Men vi må huske på at det er noen personer som spiser LCHF kost uten at de har hatt fedme eller store helseplager. Disse vil selvfølgelig tåle noe mer karbohydrater enn insulinresistente personer. I slike diskusjoner er det derfor viktig å skille mellom slanke, friske og overvektige, syke personer. Vi er ikke tjent med at forkjemperne for LCHF blir ”religiøse”. Jeg mener at alt mellom 0-100 gram karbo per dag er LCHF. Vanlig norsk og svensk kost inneholder 300-400 gram! 70-100 gram er for dem som er svært fysisk aktive og ikke trives på 50 gram karbo per dag. 50-70 gram per dag passer for de fleste friske, slanke. Personer som har vært svært overvektige må ofte leve på 20-30 gram per dag for å holde seg friske og slanke.
Vennlig hilsen 
Sofie Hexeberg, lege, dr.med.
Dr. Hexebergs klinikk 
Sandviksveien 157
1337 Sandvika
Telefon: 99 23 44 37
E-post: sofie@drhexeberg.no 
www.drhexeberg.no

Kilden finner du her

Har du spist lavkarbo mens du var gravid eller ammet? Hvilke erfaringer gjorde du deg?

2 kommentarer:

supermatforbarn sa...

Hei
Interessant. Jeg har aldri fulgt en streng lavkarbo-diett selv om jeg spiser ytterst lite raffinert mat og fungerer best på mat som gir stabilt blodsukker. Min erfaring er at kroppen trenger mer mat og noe mer karbs under graviditet og amming, men uten at det gjør at jeg må spise annerledes- bare litt mer. Imidlertid forteller kroppen meg at jeg trenger mer energi i form av fett når jeg er gravid og ammer. Kokosfett er gull for produserende kvinner, tenker jeg :)

Helen sa...

Ja kokosolje er gull! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...