05 april 2011

Falafel med rå tomatsaus


I dag laget jeg falafel for første gang. Og det kommer jeg definitivt til å lage igjen, for de ble veldig gode! Målet er å spise ca 1 vegetarmiddag i uka, så falafel blir nok et fast innslag der. Min kjære mann sa de smakte MYE bedre enn de på Ikea. (Vet ikke om det er et kompliment sånn egentlig, men..) :)


I falafel-oppskriften jeg fant var det også en rå tomatsaus, så jeg laget den også. Den kommer nok til å bli en gjenganger i sommer til grillmaten! Kjapp å lage, og utrolig smakfull! (Gjorde noen endringer i forhold til orginaloppskriften som du finner her).

Oppskrift på falafel:
til 4 pers
  • 2 bokser kikerter (eller bløtlegg og kok)
  • 4 fedd hvitløk
  • 2 ts tørket persille (eller en stor bunt fersk)
  • 2 ts spisskummen (det hadde jeg ikke, smakte godt uten også!)
  • 2 ts koriander (eller en stor neve fersk)
  • 0,5 ts chilipulver
  • 1 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 2 ss kikertmel
  • 3-4 ss kokosolje til steking
Bruker du fersk persille og eller koriander kjør dem først i foodprosessoren sammen m hvitløk. Hell kikertene i et dørslag og skyll den. Klapp dem så med papir og ha dem i foodprosessoren. Ha i resten av krydderet og kikertmel og kjør sammen. Ikke la den gå lenger enn nødvendig. (Falafelmassen kan lages kvelden før og oppbevares i kjøleskap om man har dårlig tid den dagen de skal spises). Trill baller og trykk dem litt ned i stekepannen der de stekes i kokosolje på forholdsvis høy varme, 3-4 min på hver side. 


Oppskrift på rå tomatsaus:
  • 300 gram tomat (ca 6 stk)
  • 3 fedd Hvitløk
  • 0,5 rød paprika
  • 0,5 rødløk
  • 1 ss Balsamicoeddik
  • 1 ts Bjørkesøt
  • 1 ts Salt
  • nykvernet pepper
Du trenger ikke vaske foodprosessoren før du skal lage sausen, bare skrap ut det meste. Del tomatene i 2 og ha dem oppi foodprosessoren sammen med de andre ingrediensene. Kjør det sammen til en saus og smak til så den er passelig krydret. 

Vi hadde salat og potetmos med gulrot i som tilbehør. :)



9 kommentarer:

Ellen Marie Albertsen sa...

Skal prøves:-)

Anonym sa...

Jeg må innrømme at jeg aldri har prøvd falafel før. Men jeg ser jo ikke noe grunn til å ikke prøve etter å ha sett dette :-)

Une sa...

Falafel har jeg aldri laget, Det må jeg prøve meg på en dag :-) Takk for tipset!

Nora - www.livsstrategi.org sa...

Supert med en vegetarmiddag i uka, både for mennesker, dyr og miljø ;)
Jeg synes faktisk falaflene på ikea pleier å være ganske gode, så det er nok et kompliment!

Carita sa...

Yum :)

Janicke sa...

Falafel er super godt :-D Tomatsausen hørtes god ut og skal testes!

Tine sa...

Kommentaren din at falaflene var bedre enn de på IKEA fikk meg til å ta min sønn med dit for middag i dag. Som sagt så ikke gjort. Avdeling Bergen har desverre ikke falafel på menyen, så vi fikk ikke prøvd dem. Spiste vegetarisk chilli i stedet, og det minnet sånn om kjøttdeig, at jeg nesten ikke fikk det ned. Skal prøve dine istedet :)

Maren sa...

GJerne litt sent å kommentere denne oppskriften nå, men så utrolig godt ut så jeg må bare spørre - er disse falaflene lavkarbovennlige? Setter utrolig stor pris på svar.

Helen sa...

Det er bare å kommentere på gamle innlegg - jeg får med meg alt.. ;)

Kikerter inneholder 13g karbohydrater per 100g. Så spiser man en streng versjon av lavkarbo ville jeg ikke spist falafel. Men spiser du en litt mer liberal lavkarbo kan du gjerne spise det av og til. Bare pass på at tilbehøret inneholder lite karbohydrater. :)

(Jeg spiser ikke falafel nå, men det kommer jeg til å gjøre så fort jeg er gått ned de kiloene jeg skal og kan unne meg litt mer karbohydrater enn nå) :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...