10 oktober 2012

The woman who thinks like a cow (kvinne med autistdiagnose som jobber med dyrevelferd i USA)

Dr Temple Grandin
Jeg elsker dokumentarer! De kan nesten handle om hva som helst, bare de forteller historien på en god måte. Jeg syns norsk TV lager mange bra dokumentarer, men favoritt-dokumentar-produsenten er nok BBC. Jeg elsker måten de forteller en historie på! (Amerikanske dokumentarer derimot kan mange ganger være litt masete i fortellerstilen). Dokumentaren under er laget av BBC. 

Utsiktene for Temple Grandin var ikke gode. Hun ble tidlig diagnosert med autisme, og viste alle de klassiske tegnene. Hun begynte ikke å snakke før hun var 3,5 år, og unngikk kontakt med andre mennesker så mye som mulig. Men, hun fant etterhvert strategier for å håndtere andre mennesker og greidde å fullføre skolen og få seg en utdannelse. I dag jobber hun i storfeindustrien (hun hadde aldri problemer med å forholde seg til dyr, det var andre mennesker som var utfordringen). Hovedoppgaven er å sørge for dyrevelferd helt frem til slakteriet. I tillegg får hun oppdrag i forhold til andre dyr med adferdsproblemer. Hun har også skrevet en bok om hvordan en autist opplever verden.

Veldig fasinerende!


For de spesielt interesserte - her er et intervju med henne der hun beskriver mer om hvordan hun opplevde å vokse opp og leve i "vår" verden.

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...