29 januar 2012

Kan allergikere spise billigere mat? (Og får man nok kalsium om man ikke drikker kumelk eller produkter tilsatt kalsium)?

Kilde

På TV2-nyhetene i går kveld var det en reportasje om butikkenes høye inntjening på allergimat. Og da tenkte jeg - det kan man jo gjøre mye billigere?!

Mitt råd er - spis lavkarbo eller karboredusert! Da slipper du unna mange dyre allergi-matvarer. Da trenger man nemlig ikke glutenfri pasta, brød, melblandinger osv. Man trenger heller ikke kjøpe dyr havremelk, rismelk eller soyamelk.

Lavkarbo er et naturlig glutenfritt kosthold da matvarer med gluten er mat med mye karbohydrater.

Mange som spiser lavkarbo velger også bort melkeprodukter da de føler seg bedre uten, eller fordi disse matvarene forhindrer dem å gå ned i vekt. (PS - mange spiser også lavkarbo bare for helsas skyld, ikke for å gå ned i vekt).

De fleste tåler kjøtt, fisk, egg, og grønnsaker. De fleste tåler også kokosolje og ghee (melkefritt smør man kan lage selv). Det samme gjelder olivenolje eller rapsolje. Tåler du egg er hjemmelaget majones en glimrende fettkilde.  En del tåler dog ikke nøtter, men de fleste tåler frø og kjerner - og dermed kan man lage hjemmelaget knekkebrød til en billig penge.

Spiser man karboredusert (al la Fedon Lindberg) kan man spise bønner, linser og kikerter. Billig mat som man får ekstra billig på innvandrerbutikker.

Hva så med kosemat? Kokosmel får man billig på iherb. Tåler man nøtter er mandelmel også greit å ha. Så har du en av dem, kakao og søtning som stevia eller sukrin finner du mange allergivennlige bakeoppskrifter.

Da jeg kuttet ned på melkeprodukter i fjor høst brukte jeg mye soyamelk i matlaging og havremelk til drikke og på kornblanding. Havremelk er lett å lage selv, men det ble allikevel til at jeg kjøpte en del. Og da disse er minst dobbelt så dyre som ku-melk ble det en del penger av det. Men da jeg dreiet kostholdet mot lavkarbo sluttet jeg å drikke melk (og har ikke savnet det siden), men det hender jeg bruker litt kremfløte eller rømme i matlaging (litt melkeprodukter går greit for meg). Jeg bruker også noe kokosmelk. Tåler man ikke melk er feks havrefløte også et godt alternativ. (Det er det man bruker hver dag som tømmer lommeboka, ikke det man spiser av og til!)

Det er rart det der med vaner. Jeg blir nesten litt fasinert over at det er mulig å endre skikkelig inngrodde vaner! Hadde noen sagt til meg for et år siden at jeg kom til å slutte å spise kornblanding med lett jordbærsyltetøy og skummet melk på til frokost hadde jeg ikke trodd dem. (Jeg spiser nå som oftest egg til frokost). Jeg hadde heller ikke trodd jeg skulle slutte å drikke melk (har byttet ut melken med vann). Men vips så har man byttet ut en vane med en annen og så går det helt av seg selv uten noe savn.

Salat rik på kalsium! Kilde

Får man i seg nok kalsium uten melkeprodukter eller produkter tilsatt kalsium? Ja absolutt, men man må være litt bevisst på hva man spiser. Chiafrø, sesamfrø, sardiner og mørkegrønne grønnsaker inneholder en del kalsium. Så feks en boks sardiner på 2 knekkebrød laget med chiafrø og sesamfrø til lunch, en halv brokkoli til middag, og en grønn salat eller en grønnsaksjuice til kvelds - da ligger man over mengden kalsium staten anbefaler. (Og når det er sagt trenger man antagelig mindre kalsium enn det staten anbefaler når man spiser lavkarbo, fordi sukker stjeler kalsium fra kroppen, og hemmer opptak av kalsium (og magnesium) i tynntarmen *).

Så mitt råd er, allergi eller ikke allergi, spis hjemmelaget mat laget fra bunnen av, og la de fleste ingrediensene være matvarer uten innholdsfortegnelse**. Det er både sunnere og billigere! :)


* - Kilde: boken "Sukker - en snikende fare" av Dag Viljen Poleszynski og Iver Mysterud
** - mat som ikke er laget av noe men som er i sin opprinnelige form (rent kjøtt, fisk, grønnsaker, oljer, nøtter, frø og kjerner osv)


5 kommentarer:

gladerebarn sa...

Jeg MÅ visst lese den boken :-)

Helen sa...

Ja den kan jeg anbefale! Belyser en del ting lavkarbobøkene ikke tar med. :)

Mariann S sa...

Den boka må eg og lese :) Veldig viktig info dette her. Hadde noken sagt til meg for ett år sida at eg skulle slutte å drikke melk, hadde eg flirt høgt, for eg var en kalv ;)) No drikk eg vatn (og so kaffe då), som du og savnar overhode ikkje melk :)

Helen sa...

Ja, jeg også drikker kaffe, og te, og farris (hjemmelaget) og en og annen hjemmelaget grønnsaks-juice med litt frukt oppi. :)

ninabakke sa...

Fint innlegg

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...