08 mai 2011

Status etter 4 dager.. (The experiment)


Tja, hvordan går dette eksperimentet mitt da?

Noe går veldig bra:

 • Har bakt gode lavkarbo-alternativer til brød og knekkebrød som smaker fantastisk. "Dessverre" fallt de i smak hos både mann og barn, så går litt fortere tom enn planlagt.. ;)
 • Lunch funker bra! Blir mye majones, men den er hjemmelaget med kaldpresset olivenolje, så det er bare sunt for kroppen!
 • Spiser mye grønnsaker og salat! Hvem skulle tro det når man prøver seg på lavkarbo :) Favorittgrønnsak = blomkål! Ellers så smaker hamp-frø på salat VELDIG godt! Bra jeg allerede har bestillt en pose til. :)
 • Å begrense inntaket av frukt går mye lettere enn jeg trodde. Har ikke vært så flink til å bare holde meg til lavkarbo-bærene (bringebær, jordbær, blåbær), men det er ikke så farlig siden jeg skal spise mer karbohydrater enn de fleste lavkarbo'ere. MEN - kan være at mer bær og mindre ananas og druer vil minske søtsuget på kvelden....?
 • Takket være gode alternativer går det å holde seg unna sukker greit (bortsett fra en gang, kommer tilbake til det..)
 • Supermat fikk jeg jo i meg en del av fra før, så det har jeg jo fortsatt med.
 • Merker jeg er enda mer (om mulig) bevisst på tilsetningsstoffer i mat. Jeg ser jeg ikke kommer unna alle, feks noen E-stoffer i soyamelk. Men planlegger å lage mitt eget tacokrydder bl.a.. :)
 • Savner ikke potet, ris, pasta.. (Men planlegger ikke å holde meg helt unna ris og potet, de kan inngå i de 100 kh hvis jeg velger det). 

Går ikke fullt så bra:
 • Savner rømme! Savner derimot ikke melk, fløte, ost, creme fraiche, cottage cheese, yoghurt, smør.... savner BARE rømme... 
 • Veldig fysen på noe søtt på kvelden. Må få bakt meg en sunn, sukkerfri supermat-fyllt sjokoladekake i dag tror jeg, og fryse den ned i porsjons-stykker. Ikke lett å se på mann og barn som koser seg med pannekaker uten å ha et godt alternativ! Smoothie er jo også et godt alternativ her.. I tillegg bør jeg nok se på om det er endringer jeg kan gjøre i løpet av dagen for å minske søtsuget på kvelden...
 • Vanskelig å endre frokostvanen min (musli). Har spist musli / kornblanding til frokost siden jeg var barn, så det er mange år med samme frokost! Men samtidig så er jeg fornøyd med lavkarboalternativene mine :) Planen var mer smoothie til morningen... men det var lettere sagt enn gjort. Er lissom ikke det jeg har lyst på da.. Men gir meg ikke!! 
 • Håpet jeg kunne kutte soyamelk helt (tror det forårsaker noe utslett jeg har hatt en stund). Men har ikke funnet noe godt alternativ i kaffen. (Og er IKKE forberedt på å kutte kaffe nå, har MER enn nok med å gjennomføre alle de andre endringene....!) :)
 • Å telle karbohydrater syns jeg er litt vanskelig. En ting er at jeg ser det er feks 14 % karbohydrater i en rett... men å regne ut hvor mange kh det da blir på tallerknen er verre. MEN - jeg har bestemt meg for å fokusere på at maten er sånn tålig lavkarbo, og kjenne etter om blodsukkeret holdes i sjakk. Så er det ikke SÅ nøye med de tallene syns jeg. I hvert fall ikke nå når jeg ikke skal ned i vekt.

Har hatt et par bommerter.. Har smakt på pannekaker (med hvetemel og sukker...). Rødne, rødme... Og det gikk et par dager før jeg kom på at min mann hadde kumelk i kaffen min, ikke soyamelk. Men jeg legger det bak meg og utvider ekperimentet med et par dager - case closed. ;)

Dagsmenyene mine finner du foresten på toppen under The experiment - dagsmenyer. Legger også inn en kommentar der hver dag. 

I det store og hele er føler jeg meg oppmuntret! Jeg så nylig en video laget av Ninka (Kjernesunn familie) som virkelig motiverte meg! (Gutter - dette er bare for jenter...) (..og IKKE kom og si at jeg ikke advarte dere....) ;)Bildet er lånt herifra
Video lånt herifra

5 kommentarer:

Tine sa...

Jeg synes du er kjempeflink. Også har du så god holdning, å legge små "glipper" bak seg og se fremover er en utrolig god egenskap.
Stå på!

Helen sa...

takk! Det hjelper å se på dette som et livsprosjekt, mer enn å bare være kjempeflink i en mnd. :)

Ida sa...

Det var jo ikke de verste bommertene, i alle fall, jeg syns det virker som om du greier deg fint! Å kutte ut mye av frukten syns jeg virker tøft, druer og bananer osv. er jo så veldig godt og lettvindte mellommåltider...

Jeg har også (alltid) søtsug på kvelden, men jeg tror det må være fordi det ofte da er lenge siden jeg har spist, eller så har jeg rett og slett fått i meg for lite mat i løpet av dagen. Jeg prøver å ikke spise søtt da, selv om det er sunt, men det er veldig vanskelig å la være!

Forresten så kjenner jeg meg igjen i det Ninka sier. Skummelt at man bare tar det for gitt, i noen tilfellere kan det jo være varselsignaler for cyster på livmoren f.eks.

Vimseberta sa...

Hei. Vil bare si at jeg blir enormt inspirert av bloggen din! Er nok over gjennomsnittlig interessert i kosthold, og leser alt jeg kommer over. Holder for tiden på å utdanne meg som ernæringsfysiolog.

I familien vår har vi kuttet ut melk en stund nå. Litt pga. vår datter som tidvis har hatt voldsomme rekasjoner i form av oppkast og diarè (er fortsatt usikker på om det kom av melkeprodukter, men hun har ikke hatt vondt i magen siden vi kuttet det ut), men også for å se om resten av familien kunne bli kvitt tette neser, og slim i halsen.

Jeg har tidligere drukket store mengder kaffe og kumelk - det er jo bare SÅÅÅ godt, men har gått over til å drikke mindre kaffe og byttet ut melken med havremelk (solhavre fra ICA). Man venner seg fort til at det smaker litt annerledes.

Helt melkefritt har det ikke blitt, for vi spiser fortsatt noe pålegg som inneholder melk (f.eks. leverpostei og pølsepålegg), men føler vi er på riktig vei, og er stadig innom bloggen din og lar meg inspirere!

Lykke til med prosjektet ditt - jeg synes du er kjempeflink!!

Helen sa...

Vimseberta - TAKK for gode ord! :) Ja uten ICA havremelk hadde dette blitt særdeles vansklelig å få til. :D Lett å lage sin egen havremelk også, men greit å supplere med ICA sin. :) Jeg håper at jeg etterhvert kan gjøre som dere, drikke minst mulig melk, men at litt (feks rømme, meierismør og fløte) innimellom vil gå greitt.. Men greit å teste helt uten en periode først!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...