15 april 2011

Bokanbefaling! (Påskelektyre..?)

Jeg skal anbefale en bok som kanskje ikke er helt typisk påske. I Norge er kanskje krim-sjangeren den mest leste i påsken. (Visste du at påskekrim er en ren norsk tradisjon som oppsto på 1920-tallet? Er du interessert i historien bak det kan du lese mer her)Denne uka leste jeg ferdig en bok jeg syns var kjempebra! Det er "Mørkets rike", skrevet av Barbara Demick. Hun har vært journalist i Asia i en del år og har intervjuet avhoppere fra Nord Korea - og skrevet bok om deres historie.

Barbara Demick
Nord Korea er det mest lukkede landet i verden, og befolkningen får nesten ingen impulser utenfra. De har ikke internett (kun intranett som regjeringen styrer), og de har ikke tilgang til TV, radio eller bøker fra utlandet. Så styresmaktene har full kontroll på hva som påvirker Nord Koreanernes tanker og syn på ting Men under sultkatastrofen på 90-tallet begynte mange å flykte i desperasjon, og oppdaget hvordan verden egentlig ser ut. Nord-Koreanere lærer feks at alle Sør-Koreanere en veldig fattige og må tigge for føden (så man kan jo bare tenke seg reaskjonen når de oppdager en verden i rikdom!).

"Dette er en bok å bli skremt av, bli klok av, bli fenget av -— den gir god lesning"
Jon Rognlien, Dagbladet

Dette kan virke som en trist og mørk bok. Men det syns jeg ikke! Den gir håp om at forholdene i Nord-Korea kan komme til å endre seg. Og man blir godt kjent med personene i boken, så jeg ble skuffet (som jeg ofte blir) når boken var ferdiglest og jeg ikke fikk vite mer om hvordan det går med dem! :)

(På youtube ligger det foresten flere BBC dokumentarer om Nord Korea - for de spesielt interesserte..) :)

Siden denne boken nå er lest må jeg vel finne meg en annen bok å lese i påsken, har du noen tips? :)


(Bildene er lånt herifra)

4 kommentarer:

Ida sa...

Spennende bok, den kunne jeg tenke meg å lese. Takk for tips! :-) Jeg vil anbefale "den grønne supermaten" av David Sandoval, selv om det vel ikke er skjønnlitterært... Kanskje du har lest den før til og med? Spennende lesning syns i alle fall jeg :-)

Helen sa...

Ikke lest den - bare lest den som heter "Supermat", så kan godt tenke meg å lese Sandoval sin!

Tine sa...

Takk! Bestiller på biblioteket sporenstreks :)

Helen sa...

Jeg også gjorde det. :) De pleier å være greie å ta inn de fleste bøkene jeg spør om de kan få inn! (Noe sonm er utrolig greit når man ikke har tenkt å lese dem om igjen..)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...