24 februar 2012

Omega 3 mot depresjon?

Kilde

Depresjon kan ha mange årsaker. Det kan være kriser eller påkjenninger som er utløsende faktorer, eller det kan komme mer som lyn fra klar himmel. Det kan være både fysiske og psykiske årsaker, så dette tipset vil ikke virke på alle (men det skader heller ikke å prøve). Mangler i kosten vil påvirke hjernen, så for meg er det logisk at i noen tilfeller er dèt en av årsakene til depresjon.

Danske Henriette har en tenåringsdatter som led av depresjon. Etter 6 mnd begynte hun å gi henne kosttilskudd for å se om det kunne hjelpe. Hun gav henne blant annet store doser DPA og DHA (omega 3 fettsyrer som bare finnes i fet fisk). Etter 2-3 uker begynte depresjonen å lette, og etter 1 mnd ringte kontaktlæreren som lurte på hva som hadde skjedd!

Teorien hennes er at da hun var gravid med datteren var hun vegetarianer og spise dermed ikke fisk. Så barnet fikk dermed lite eller ingenting omega 3 under graviditeten. Senere spiste datteren hverken fet fisk eller omega 3 tilskudd. Så dette sammen med en stressende tenåringstid kan ha ført til depresjonen.

Så jenter - husk å spise mye fet fisk under graviditet! Og lær barna til å spise makrell i tomat - gjerne hver dag. :) (Spiser dere lite fisk - la hele familien ta tran! Omega 3 kapsler ville jeg derimot vært litt mer forsiktig med).

Er du vegetarianer vil jeg anbefale å spise linfrø og linfrøolje. (De inneholder ikke DPA eller DHA, men omega 3 fettyren ALA). Men for de som spiser fet fisk er altså det den aller beste kilden til alle omega 3 fettsyrene.

Les Henriettes beretning her.


7 kommentarer:

Hege sa...

Det er alltid morsomt å lese slike solskinnshistorier! og et fint eksempel på at en aldri skal undervurdere hvilken effekt kostholdet har på helsen sin, både den fysiske og psykiske :)

Litt lettere sa...

Fet fisk er vidunderkost! :)

Ida sa...

Omega-3 er utrolig viktig! Det kan bedre leddgikt og andre betennelsestilstander også. Jeg tar Udo's Choice med DHA fra alger, og så spiser jeg ofte makrell i tomat i tillegg. Tran er jeg litt skeptisk til...

lovelyliller.com sa...

Ja omega 3 er dødsviktig. Tror jeg må huske tranen min bedre :D god helg!

Helen sa...

Ida - jeg er også litt skeptisk til tran. Men for de som ikke spiser fet fisk er det et must.. Og makrell i tomat er et genialt produkt - jeg vet ikke om noen barn som ikke liker det. :)

Unknown sa...

Så flott at andre går ut med dette! Vi bruker selv store doser omega 3 til både meg og mine barn. Min sønn er under utredning for ADHD, men har roet seg godt ned i det siste når han har fått gode omega3 kilder. Vi tar tilskudd av trygge omega3 kapsler, fet fisk daglig, og vegetabilske og kaldpressede oljer.
Fett er livsviktig!

Helen sa...

Ja bokstavelig talt livsviktig! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...