28 mai 2012

Vektklubben raser mot lavkarbo, raw food, steinalderdiett og detox.

Kilde: VG
I VG i dag står det at forfatter og journalist Torgrim Eggen mener det er problematisk at ulike familiemedlemmer har forskjellig kosthold, og han er redd den norske matkulturen står i fare. I tillegg mener han at vi som spiser lavkarbo er egoister.. (Men ikke et ord om at det er usunt, så det er jo litt framgang?) :) 


VG skriver:
I artikkelen «Spis deg dum» i tidsskriftet Samtiden går han hardt ut mot strømmen av diett- og kostholdsråd fra presse- og forlagshus, fra ufaglærte synsere og lavkarbo-guruer".

Sofie Hexenbergs svar er:
- Jeg synes det er mer påfallende at en forfatter og journalist gir kostholdsråd til befolkningen, enn at jeg som lege gjør det..."

Videre om Hexenberg:
Hun er ikke enig i at å følge et bestemt kosthold behøver å være «splittende», slik Eggen hevder.
- Det er ikke nødvendig at familiemedlemmene skal ha veldig forskjellig mat med mindre det er snakk om matintoleranser. Dersom noen vil ha vanlig brød, andre knekkebrød og andre lavkarbobrød, så ser jeg ikke problemet. Om en lavkarbospiser dropper poteten og heller spiser mer grønnsaker med smør, kan ikke det være problematisk, sier Hexeberg.
Hun har tidligere deltatt i en kostholdsdebatt med Eggen på Stange bibliotek. 
- Han var inspirert av det franske kjøkken med bruk av ferske, naturlige råvarer, fete, smakfulle meieriprodukter og matglede. Dette er et godt kosthold for friske, slanke og aktive personer. For mennesker som har fått livsstilssykdommer, som for eksempel fedme og diabetes, er det nødvendig å redusere på karbohydratinntaket dersom man skal bli slank og frisk igjen uten å være sulten resten av livet. De fleste jeg snakker med forteller at de aldri har spist så smakfull og variert mat som på lavkarbo, sier Hexeberg. 
Hun understreker at hun ikke anbefaler et kosthold uten karbohydrater, men i betydelig mindre mengder enn de statlige anbefalingene. 


VG og Vektklubben blir nok aldri positiv til andre kostholdsretninger, og det hadde jo vært rart om det skjedde. Men jeg syns Dr Hexenberg gir et godt og fornuftig svar. Vektklubben har jo nå fått konkurranse av Lavkarboklubben, så det blir nok mer skriverier fra den kanten tenker jeg.

Jeg har foresten testet ut Lavkarboklubben - innlegg om den kommer senere. :)

Hele artikkelen i VG kan du lese her.

5 kommentarer:

lovelyliller.com sa...

Haters gonna hate! jg synes "ekstremdietter" kan være bra og hjelpsomt for folk med ulike sykdommer ,men skjønner jo at det går imot de offentlige anbefalningene. jeg synes forskningsdata burde tale for/mot - ikke personlige meninger.

Helen sa...

Enig :)

Birthe sa...

Jeg er også enig i at Hexeberg gir et godt og fornuftig svar i denne debatten.
At "den norske matkulturen står i fare" er et argument som ikke har rot i virkeligheten, for hva er den norske matkulturen egentlig...

Helen sa...

Et godt spm.

Jeg vokste opp på vestlandet med en hjemmeværende mor som laget alt fra bunnen av. Så¨vi spiste mye fisk, hjemmelagede fiskekaker, hjemmelagede kjøttkaker, sauekjøtt, grønnsaker (noe av det dyrket i hagen vår), egg fra egne høner, bær og frukt fra egen hage.. Så veldig sunn mat i grunnen om man så bort i fra kaffemat og lørdagsgodt og (hjemmelaget) saft til middagen.

Så jeg vil jo si at norsk matkultur består av mat tilberedt fra bunnen av med lokale matvarer. Det inkluderer poteter, men før var alle fysisk aktive og taklet å spise potet hver dag. (Det er min teori i hver fall..).

Nå går trenden litt i retning norsk husmannskost igjen, og det er ikke sikkert det er så galt. :)

Helen sa...

...og vi spiste bare hjemmelaget brød - noe som er mye bedre enn kjøpebrød, uansett hva man skulle mene om kornprodukter. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...