05 juni 2013

Hvem bestemmer over maten vår?

Kilde
I Norge har vi et godt system når det gjelder merking av mat. Vi kan se hvor mye sukker maten inneholder, hvor mye e-stoffer osv. Vi kan også se om matvaren inneholder genmodifiserte ingredienser (når det er mer enn 0,9% av matproduktet). (Kilde)

I USA og Canada er det ikke lovpålagt å merke om produktet inneholder genmodifiserte ingredienser eller ikke. Og på tross av studier som viser at genmodifisering foringer avlingene får selkaper som Monsanto stadig mer makt. Det kan se ut som at målet deres er å genmodifisere flest mulig arter, og dermed kontrollere det meste av frø og matvareproduksjon i hele verden.

Og dette selkapet har altså det norske oljefondet invistert i. Her er en underskriftskampanje du kan være med på der regjeringen oppfordres til å trekke invisteringene sine ut av selskapet. Jeg synes i hvert fall at êt selskap ikke burde ha så mye makt over hva vi kommer til å spise i årene framover.

Problemstillingen gjelder også matproduksjon i Norge. I 2008 ble det lov å ta patent på frø også her til lands. (KildeOg som et eksempel: av sortene som er registrert i EU, eier allerede Monsanto 36% av alle tomater, 32% av all paprika og 49% av blomkål! (Er du i mot at noen skal kunne ta patent på frø finnes det en underskiftskampanje på det også).

Jeg merker jeg blir mer og mer opptatt av slike problemstillinger. Kanskje fordi jeg har barn? Jeg vil jo gjerne at de også skal ha god og sunn mat tilgjengelig, både for seg selv og sine barn og barnebarn i årene som kommer..

Her er en veldig interessant video om amerikanske bønder som har turt å si selkapet Monsanto i mot, og hvilke konsekvenser det har fått for dem.


4 kommentarer:

Benedicte Sofie sa...

jeg har ikke barn, men bryr meg likevel :P Det handler mye om rettferdighet. Slike patenter øker maktforskjellen mellom selskaper som Monsanto og fattige land. Er igrunn et paradoks dette med patenter på frø. Fordi mange planter opprinnelig kommer fra flere land i "sør", og plutselig kommer mektige multinasjonale selskaper og tar patent på frø og foredlingsprosesser som lenge har eksistert i disse samfunnene. Dessuten en stor trussel for matsikkerhet som du sier!

Helen sa...

Et selskap har tatt patent på oppmaling av kornet teff. Dermed har Etiopia mistet rettigheten til nasjonalkornet sitt... Jeg kan ikke skjønne at ingen (omverdenen) protesterte da dette skjedde? Helt utforståelig...

http://www.bion.no/2012/06/en-roverhistorie-om-genressurser/

Anonym sa...

Ernæring er enklest når jeg tenker lite på det, men når jeg prøver å fordype meg i det som ser ut til å være detaljer åpner det seg et digert univers. Faktisk er det så stort at jeg trekker meg bort fra det igjen.

Synes det er skummelt å tenke på hvor mye rart vi putter i oss. Kanskje mange sykdommer skyldes nettopp det faktum at vi ikke helt vet hva maten inneholder og hva det gjør med kroppene våre etter mange år.

Helen sa...

Det enkleste er å spise matvarer uten ingrendiensliste - kjøtt, fisk, grønnsaker, frukt og en kilde til sunt fett. Og får man tak i (og har råd til) lokale og økologiske varianter av disse i tillegg har man skutt gullfuglen. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...