22 august 2014

Bli kvitt bananfluer uten kjemikalier

Nå har jeg hatt eplecidereddik stående å godgjøre seg, og det har tiltrukket seg bananfluer i hopetall... Det begynte nok med at det var en periode i sommer det var påfyll med vannmelonskall hver dag. Så de hadde nok fest i matsøpla titt og ofte. Men i alle fall. Vi prøvde å begrense matafall på kjøkkenet, og jeg satte eplecidereddiken i kjøleskapet i to dager. Det hjalp litt, men bare litt. Så jeg googlet gode råd og fant noen tips.

En kopp med litt eplecideredikk og et par dråper zalo settes der de ferdes. Fluene vil drukne når de setter seg på eddiken. Jeg var kankskje litt utålmodig, men da det ikke var noen fluer oppi der etter 10 min så gikk jeg raskt over på plan B:

Ikke vakker, men DU så effektiv!

  • Man tager en 0,5 liters plastflaske, kutter den i 2 og laget et lite hull i korken (brukte bare en kniv)
  • Så heller man oppi litt eplecidereddik (jeg visste jo fra før at den var populær for å si det sånn..). Jeg hadde også oppi litt epleskall (ikke nødvendig). Min blanding inneholdt også noen dråper zalo, det anbefaler jeg - da dør de kjapt uten å summe og surre inni flaska.
  • Satte så tuten nedover i resten av flaska, og tapet litt. 

Dette gjør at bananfluene blir lurt inn i flaska, men finner ikke ut igjen fordi de vil følge lyset som er langs kantene. 

Jeg sjekket etter 10 minutter. 7 døde fluer! BINGO! Etter en time kunne jeg telle 14 stk! Og det siste døgnet har jeg bare observert 1 ensom bananflue fly fritt omkring. Yey!!

Syv fluer hvis du ser nøye etter.. ;)
(Ser ut som det ikke er noe hull i korken,
men det er det altså.. 

Flaskeanretningen er ikke så vakker, men du kan plassere den bak noe så den ikke sees så godt. Innholdet blir ikke dårlig, eddik holder seg som kjent lenge. Så min kommer nok bare til å stå til bananfluesesongen er over. :)

PS; bruker man større flaske kan man bruke samme teknikk på vepser (ha oppi noe søtt, brus?), og husfluer (ha oppi litt karbonade el lign). Har ikke testet noen av disse variantene selv ennå men vurderer det fortløpende om det ikke minker med vepser her snart.. :) 

Oppdatering 16.08.15: Samme metode virker på husfluer, så lenge hullet er stort nok til at de kommer seg oppi. Så en litersflaske vil nok fungere bedre, evt et norgesglass med plastfolie over (lag hull med en blyant el lign). 

2 kommentarer:

Veronica sa...

Supert tips! Plages hver sommer med en masse bananfluer, men nå skal de til pers! :)

Oddstips på nett sa...

Jeg har lenge vært plaget av dette, og vært lite på glid til å prøve dette urgamle trickset, men etter å ha lest bloggposten din så gikk jeg til verks.

Det funka :) Takk!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...