28 mai 2011

Hvor mye stevia...?


Stevia er et genialt søtinngsmiddel, både fordi det er naturlig (ikke kjemisk fremstillt), innholder 0 kalorier og fordi det ikke påvirker blodsukkeret! Stevia er rett og slett en plante som dyrkes i tropene. Men det kan være litt tricky å bruke fordi man skal bruke så lite - og hvor mye skal man bruke i steden for 2 ts vanlig sukker egentlig??

Jeg fant denne tabellen, og tenkte å legge den her, så kan den brukes av både meg og andre som lurer.


Stevia konverteringstabell:
  • 1 ts stevia pulver = 2,4 dl / 200 gram / 1 amerikansk cup sukker 
  • 1 ts stevia dråper = 2,4 dl / 200 gram / 1 amerikansk cup sukker 
  • 1 krm stevia (et lite klyp / det du får med deg på tuppen på av en tannpirker) = 1 ts sukker 
  • 2 dråper stevia = 1 ts sukker

Men - jeg prøver ALLTID med mindre mengde enn oppskriften sier først, og så øker jeg og smaker til. Ofte syns jeg det trengs mindre søting enn sukker. Det har nok med at smaksløkene mine er litt i endring, + at søtning gir en litt annen smaksopplevelse. En annen ting er at jeg gjerne blander flere typer søtning fordi de ofte komplimenterer hverandre. Les mer om typer søting jeg bruker nederst i dette innlegget. 

Stevia fås kjøpt billig hos iHerb:

NB: Førstegangsbestillere får 5 dollar i rabatt ved å benytte seg av kode BIX900. :)

Et sitat fra boka "Dokor Dahlqvists kokebok": 
Det eneste naturlige søtningsmiddelet er stevia. Det er en plante som dyrkes i tropene. Der har man spist det i mange generasjoner uten at man har sett noen skadevirkninger, men matvareindustrien har lyktes i å få det forbudt, under påskudd av at det ikke er bevist å være ufarlig. Den trolige årsaken til det er at industrien ikke kan ta patent på planten, og dermed vil den ikke tjene penger på den.


Kilde
Bilde

16 kommentarer:

Tine sa...

Jeg ble veldig skuffet da jeg smakte Stevia første gangen. Jeg får en ekkel aspartam-bismak av det. Derfor bruker jeg det veldig sjelden, og alltid i ørsmå mengder. Kjenner du den bismaken?

Helen sa...

Bare hvis jeg bruker for mye - da smaker det bittert! :) Så jeg bruker små mengder, og gjerne sammen med yaconsirup, xylitol el lign. Da syns jeg det smaker godt :)

Silje sa...

Eg brukte stevia pulver for første gang i dag ( den forsvunnede pakken med stevia kom!! :D jippi ) , og eg vart også litt skuffa når eg smakte på det.. var ein rar bismak.. men som du seier, så blei det veldig bra når eg blanda det med sukrin og bjørkesøt:)
denne tabellen blir veldig hjelpsom når eg skal bruke stevia framover- takk;)

Helen sa...

Ja heller for lite enn for mye!! Og gjerne sammen med annet søtt ja. :)

Une sa...

Flink du, til å servere oss nyttig info!! Alltid noe å lære her. Jeg syns stevia passer i noen sammenhenger, andre ikke. F.eks. i sjoko-nøtte-is funker det utmerket med stevia. Men ikke så godt i jordbær-banan-is...

Helen sa...

Jeg bruker stevia mye i smoothie, noen ganger bakverk.. (liker ikke sukrin så godt, syns det hjelper å bytte noe av det ut med stevia..) :)

..og takk for kompliment :) :)

Fragola sa...

Så flott oversikt! Moren min lurte veldig på dette. Da kan jeg jo bare vise henne innlegget ditt :-)

Veronica sa...

Wow, aldri sett det så tydelig stavet ut før, men så har jeg heller ikke lett opp liste pga jeg ikke har bakt med det. Jeg kjøpte en boks pulver for å bruke i te - og altså, tuppen av en tannpirker hørtes rimelig riktig ut ja. OG dette går altså i en 0,5 L kopp.. (te-avhenging skjønner du :P)

Men, jeg synes det er litt vanskelig da. Så jeg kjøpte meg mer stevia på iherb, i porsjonspakker. En pose er en teskje sukker? Noe sånt. Det er vel blandet ut med maltodextrin mener jeg, klart en ulempe, men da ser man jo at man heller det i koppen .. :P Og det var også en renere smak på den typen enn boksen min. Jeg søter kanskje hvert femte tekopp uansett - jeg tror ikke det grammet (?) maltodextrin er så farlig for min del.

Helen sa...

Bruker man det stort sett i te eller kaffe er porsjonspakker helt supert! :) Mye lettere å dosere. :)

Veronica o. sa...

Har blitt skeptisk til stevia etter jeg leste at det kunne være kreftfremkallende. Har et par pakker stående, men spørs om det går i søpla. Smaker som suketter som ikke smaker særlig godt.

Helen sa...

Det har jeg ikke lest noe om.. Googlet det nå, men da fant jeg bare masse artikler der de anbefaler stevia over aspartam (som kan gi kreft..). Og jeg tenker at det er jo en plante.. så jeg kommer nok til å fortsette å bruke stevia - og bruker man lite nok smaker det godt (syns jeg..) Men man må finne søtning man liker! Og smaken er som baken osv.. :)

Veronica O. sa...

Hvis du leser kommentarene + svarene i innlegget Espen Rostrup har skrevet om Fruktose finner du et vagt svar på dette, men ingen sikre kilder, så man kan vel bare fortsette å spise stevia;) http://espenrostrup.com/2011/05/23/fruktose-dyslipidemi-med-s%C3%B8t-smak/

Liv sa...

sitter med boka "Bakeglede uten sukker", der sukrin er benyttet som søtningsmiddel. Jeg vil mye heller bruke stevia, men skulle gjerne hatt tilgang på en konverteringstabell som angir mengdeforhold sukrin/stevia.

Anonym sa...

Hei :)

Eg har dette steviapulveret, som eg også ser du har linket til: <. http://no.iherb.com/Now-Foods-Certified-Organic-Better-Stevia-Extract-Powder-4-oz-113-g/38293?at=0/nez100

Kan du gi meg noken råd om korleis eg bruker dette i oppskrifter. Hittil har eg ikkje blitt klok på det.

Måleskjeen er 1/32. Kor mange spiseskjeer sukker tilsvarer en sånn måleskje? Har en oppskrift der eg skal ha 3-4 spiseskjeer sukker. Har også noen oppskrifter som krever sukker i gram. Kor mange måleskjeer tilsvarer f.eks 1 dl eller 100 gram?

Håper du har svaret ;)

Mvh
Erica

Helen sa...

Erica

Jeg kjenner ikke til målet du har. Kommer ann på hva det er 1/32 del av... :)

Men sånn generelt så kan jeg si at jeg aldri bruker stevia alene. Bruker det alltid sammen m annen søtning (sukrin / xylitol / honning etc..)

Så det pleier å gjøre er feks hvis en oppskrift bruker 200g sukker, så bruker jeg feks 50g sukrin, og smaker så til m stevia. En ts sukker tilsvarer tuppen av en tannpirker i stevia, så jeg er veeeldig forsiktig når jeg har i mer...

Anonym sa...

Det er den du har linket til: http://no.iherb.com/Now-Foods-Certified-Organic-Better-Stevia-Extract-Powder-4-oz-113-g/38293?at=0/bix900

Altså 1/32 (45 mg) :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...