07 juli 2011

Hvorfor er man sulten?


I går leste jeg et supert blogginnlegg om sultfølelse, forbrenning og fett/karbohydrater. Det som stakk seg ut for meg var følgende:
En høy fettforbrenning gjør at vi føler oss opplagte, har mye energi, blir mindre sultne, og sjeldnere får lavt blodsukker. Det er faktisk evnen til å forbrenne fett som av gjør hvor lett du kan få lavt blodsukker. Nettopp derfor er det at alle som sliter med blodsukkerreguleringen i hovedsak bør spise fett. Dette gjør at de alltid har en god forbrenning og energi tilgjenglig for de vev som trenger det. I tillegg vil produksjonen av ketonlegemer redusere behovet for karbohydrater fra kosten.
Det betyr at min kropp er en kløpper på å forbrenne karbohydrater, men ikke fullt så flink til å forbrenne fett. Dermed blir fettet lagret når det er nok karbohydrater tilgjengelig. Jeg har lenge visst jeg har et litt ustabilt blodsukker (sukker gjør meg veldig søvnig feks...), men ikke skjønt helt hva som er grunnen til at det er slik. Nå føler jeg meg litt klokere! :)

Hele blogginnlegget (skrevet av Pål Jåbekk) finner du her.

3 kommentarer:

Ele sa...

Interessant artikkel. Den gjorde meg å tenke litt fordi det er en del punkter der jeg er ikke helt enig med.
1) han skrev at "det er ingen sammenheng mellom størrelsen på våre fettlagre og vår sultfølelse". Det er mye mer komplisert enn bare å si det.Det er mange hormoner som spiler inn og regulerer vår sult følelse. Jo mer fett en person har på kroppen, jo mer leptin også (metthetshormon). Leptin gjør at man blir mindre sulten. Problemet er at når man blir veldig overvektig. Da mister man følsomheten for leptin.
Det er også holdepunkter for at insulin regulerer kroppsvekten på samme måte som leptin - ved å redusere fødeinntaket og øke energiforbruket - via insulinreseptorer i hypothalamus.
Så hele greia med metthetsfølelsen er mye mer komplisert...

lovelyliller.com sa...

spennende innlegg ,men er ikke enig i alt :)

Helen sa...

Takk for at dere kommenterer! :) Dere har nok rett i at bildet er mer nyansert. Men jeg kjenner meg veldig igjen i det han skriver. Etter å ha gått opp 22kg etter min første graviditet opplevde jeg ingen endring i sultfølelse feks.. Men blir spennende å se hva han skriver framover :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...