29 april 2011

To gode grunner til å bake brød selv!


Det er mange grunner til å bake brød selv! Visste du at de som stikker av med mesteparten av fortjenesten på brød er møllene og butikkene? Bøndene og bakeriene derimot får bare noen få prosenter av det et brød koster. (Bonden får feks ca bare kr 1,20 per brød som blir solgt..!)




En annen grunn til å bake selv er at man slipper unna mange tilsetningstoffer kroppen slettes ikke trenger. Man har derimot full kontroll over hva man putter i brøddeigen, og kan passe på at man får i seg gode næringstoffer.


Her finner du oppskrifter på sunne knekkebrød og briks.




Og her finner du en veldig god oppskrift fra Sanabona på grøvbrød (uten både melk, gluten, sukker og gjær):
  • 3 dl linfrø knust 
  • 5 dl solsikkekjerner
  • 10 dl havregryn
  • 4 dl jyttemel eller annet glutenfritt mel evt. det melet du bruker
  • 4 dl hel boghvete som hele gryn eller flak
  • 1 ts salt
  • 3 ts bakepulver
  • 5 ss psyllium husk (fiberhusk)
  • Ca 1 liter vann
Mal linfrøene og og la stå i vann i 1 time. Hell så vannet så det dekker frøene pluss litt til. Linfrøene vil svelle og massen vil bli seig. Det sunne omega 3 fettet i linfrøene blir mer tilgjengelig for kroppen når linfrøene males.

Bland alt i en kjøkkenmaskin. Helles i 2 former. Kan stekes direkte uten heving i 90 min. i 200 grader på nederste rille i ovnen.

Brødene kan med stort hell kuttes i skiver og fryses med mellomleggspapir mellom hver skive. Så kan man ta ut det man trenger hver dag.

Sånne skal jeg bake til helgen! :)


Kilder:
http://www.tv2underholdning.no/hjelperdeg/her-er-grunnen-til-at-broedet-i-butikken-er-saa-dyrt-3480269.html
http://www.coldcat.no/files/Flyer_a4.pdf
http://www.sanabona.no/oppskrifter/oppskrifter/favorittmatpakkebrc3b8d


Bilder:
http://www.recipes4us.co.uk/images/Dark%20Bread%20Riser.jpg

10 kommentarer:

Nicole sa...

Flott innlegg! :) Flere burde bake brødet sitt selv!

Une sa...

Kjempefint og motiverende innlegg! Ikke skjønner jeg hvorfor det må være så mange tilleggsstoffer i et stakkars brød. Gleder emg til å høre hvordan brødene ble :-)

Løvinnen sa...

Baker speltbrød selv med masse frø og valnøtter, de blir utrolig gode!

Helen sa...

Jeg også eeelsker speltbrød!! Spesielt med bløtlagde linfrø, sesamfrø og havregryn! Blir et savn når vi skal teste helt glutenfritt, så håper i mitt stille sinn at jeg finner ut at speltbrød tåler jeg særdeles godt! :D

ninabakke sa...

Takk for oppskrift, etter min smak :)

Matentusiasten sa...

Spør du meg trenger man ingen annen grunn enn at det smaker mye mye bedre :)

Helen sa...

Så sant, så sant! ;)

Pia sa...

Ha ha, spelt er jo ikke helt min greie, men er enig i at hjemmebakt brød er godt! Mannen i huset slår til innimellom og baker:)

Helen sa...

Heldig du er - som har en brødbakende mann! :)

Fragola sa...

Jeg tror mye av grunnen til mange rare e-stoffer er at "butikk"bakte brød blir egentlig bakt og halvstekt 6 måneder før de blir ferdigstekt i butikken. Skal man ha "ordentlig" brød må man kjøpe i bakeriutsalg eller rett og slett bake selv. Da vet man ihvertfall hva man får i seg :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...