Sider

18 april 2011

Essensielle fettsyrer!


Omega 3 og omega 6 er essensielle fettsyrer kroppen ikke kan produsere selv 
- derfor må vi får i oss det fra maten vi spiser (kilde)

Jeg har hørt om dem, men innser jeg har visst lite om dem! Visste du at med et vanlig vestlig kosthold får vi i oss alt for mye omega-3 i forhold til omega-6? Vi pleide å få i oss ca like mye av disse, men spiser nå opp til 20 ganger (!) mer omega 6 enn omega 3. Ubalansen her kan føre til negative helseeffekter som hjerte og kar sykdommer, kreft og ulike betennelsetilstander (kilde).

Som jeg bla skriver om her leser jeg mye om diverse typer kosthold for tiden. Jeg leser om kjernesunn kost, supermat, raw food, vegetarisme og nå senest leser jeg om lavkarbo. Det er skikkelig gøy og spennende lesning, og jeg lærer noe nytt hver dag!

Bilde lånt herifra

Nå leser jeg boken "Frisk med lavkarbo". Skal skrive et eget innlegg om boken, men ville bare gi dere et glimt av et aspekt boken tar opp - omega fettsyrer! (Beklager litt uklare mobil-bilder..)


Litt om effekten av for mye omega 6:



Så - hvordan får man rettet opp ubalansen? 


Vi spiser mye kaldpresset linfrøolje, men har lyst å teste ut valnøttolje (noen som vet hvor man får tak i det?). Ellers så blir det full sjerpings på fiskespisingen! Og er glad for at belgfrukter er nevnt her - mye godt man kan lage av feks kikerter og linser!

Ha en flott Omega-3-dag videre! :)

(Bildet på toppen er lånt fra 21food.com)

11 kommentarer:

  1. Interessant innlegg, jeg kan svært lite om lavkarbo - selv om kostholdet mitt antakelig er litt lavkarbo... Her går det mye i hampolje i smoothies etc., som skal ha et veldig gunstig forhold mellom omega 3 og 6.

    SvarSlett
  2. Hampolje er faktisk ikke med på listen i boken nei ! :) Har ikke testet hampolje, men har hørt mye positivt om den!

    SvarSlett
  3. Prøv Udos Choice- Omega 6,3 og 9 fra f.eks linfrøolje, solsikkeolje osv..
    http://www.helseogkost.no/nettbutikk/fettsyrer/udo_s_choice_optimale_oljeblanding_flytende_250_ml

    SvarSlett
  4. Jeg lager mye linser og elsker kikerter....kom gjerne med oppskrifter på det hehe...
    Jeg har enda ikke helt skjønt dette med disse oljene. Da jeg kjøpte kalpresset olivenolje men den var ikke god til steking....så nå prøver jeg cocosa..finner liksom ingen jeg helt liker, men cocosaen er bra, men må ha noe alternativ.

    Jeg har vært hos hun Hexeberg på konsultasjon for et år siden...og lest boka mange ganger hehe...Mye spennende der...

    SvarSlett
  5. Heidi - cocosa er super til steking, tåler høye temperaturer. Men om du ønsker smør å steke i - bruk ekte meierismør (de andre er det så mange rare ingredienser i...) Olivenolje er supert på salater osv, men KAN også brukes til steking på svak varme. Vi bruker også linfrøolje (masse god omega 3, og har en veldig nøytral smak) i smoothies, i havregrøten mm.

    SvarSlett
  6. Valnøttolje kan kjøpast på Meny :)

    SvarSlett
  7. Takk for tips Sara! Skal stikke innom Meny en tur :)

    SvarSlett
  8. Har hørt både positivt og negativt om nattlysolje som jeg bruker for å minske cyster på eggstokkene og hindre at nye trer frem. Har hatt veldig god virkning av dette. Betyr dette at jeg kan fortsette å ta nattlysolje uten å bekymre meg for for mye omega 6? Bruker verken maisolje, soyaolje eller solsikkeolje, og spiser heller ikke korn.. Burde jeg kanskje ta tilskudd av omega3 om jeg skal fortsette med nattlysoljen? :)

    SvarSlett
  9. Anonym - her ville jeg spurt fastlegen om råd siden det er en medisinsk årsak til at du tar en spesiell olje! (Jeg har ingen medisink bakgrunn)

    Ellers kan jeg anbefale to leger som blogger - et greit sted å spørre om kosthold!

    http://espenrostrup.com/
    http://tgeisner.wordpress.com/

    SvarSlett
  10. Bra innlegg :-D Jeg har som mål å spise fisk mer gjevnt. Her har vi perioder med mye kjøtt og perioder med mye fisk. Så målet er å blande litt :-D

    SvarSlett

Takk for kommentar! :)